Somogyi falvacskában éled újjá a hazai sörgyártás: 20 éve nem volt ilyen Magyarországon

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Somogyi falvacskában éled újjá a hazai sörgyártás: 20 éve nem volt ilyen Magyarországon

Több mint húsz év után indulhat el ismét Magyarországon a komlótermelés, így a magyar meggy és bodza után hamarosan hazai komlóból készülhet majd a Soproni sör is. A gazdasági előrelépés nem mellesleg hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez is hozzájárul. Az apró, somogyi faluban, Kastélyosdombón több mint egyéves előkészítés után kerülhetett sor az első komlópalánta elültetésére kedden.

Alig háromszázan laknak a kis dél-somogyi településen, közel a Dráva folyó mentén. A hátrányos helyzetű térség azonban csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik és gazdaságilag is akad benne potenciál. Ezt látta meg néhány éve a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, amikor egy hatalmas területet megvásárolva létrehozta a Családok Átmeneti Otthonát és a Szociális és Fejlesztő Központot.

Az ország egész területéről fogadják a kiskorú gyermekeket nevelő szülőket, akik leginkább anyagi okokból vagy párkapcsolati erőszak miatt veszítették el lakhatásukat. A családok átmeneti otthonában egy szociális gazdasággal kombinált reintegrációs program zajlik, ahol a bentlakók valódi esélyt kapnak a túllépésre. Ebbe az esélyteremtő munkába kapcsolódott most be a a HEINEKEN Hungária is, a cég segítségével több mint

„Nincs megállás, Kastélyosdombón mindig történik valami, ahol olyan szociális vállalkozás van a háttérben, amely nap mint nap azért dolgozik, hogy az emberek bevételhez jussanak” – mondta a HelloVidéknek Lehel László. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója hozzátette:

Ma az első kis komló palántákat ültettük el, és abban bízunk, hogy néhány éven belül már körülbelül kettő-három tonna komlót tudunk majd szüretelni ezen az egyhektáros területen.

Kedden összesen kétezerötszáz tő komló elültetésével indult újra a sör legfontosabb ízesítőjének termelése az országban. Ám ezt sem bízta a véletlenre a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. „A komló úgymond igényes növény, amit gondozni kell és folyamatosan figyelni az állapotát. Ahhoz, hogy a legjobb minőségi munkát tudjuk folytatni a földeken, mélyreható kutatást végeztünk az ültetés előtt: Szlovéniába utaztunk egy tanulmányútra, majd olyan német gazdálkodókat hívtunk néhány napra Kastélyosdombóra, akik 25 és 30 hektáron gazdálkodnak. Ők segítettek kialakítani a megfelelő területet és megosztották velünk tapasztalataikat” - tette hozzá az elnök.

Több mint egyéves előkészítés után kerülhetett sor az első komlópalánta elültetésére. Ez idő alatt a programban résztvevőket megtanították a növény termesztésének fortélyaira, ápolási követelményekre, valamint azokra a speciális technikákra, amelyek révén a palántából a sörgyártás során használható alapanyaggá nevelhető a komló. Ezt követően telepítették a termesztéshez szükséges, mintegy hét méteres, speciális oszlopokat a Segélyszervezet kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központjának területén.

A komlónak az egész világon jó a piaca, amiből kivonatot vagy pelletet készítünk majd. Magyarország egy hátrányos helyzetű térségében pedig tudást és lehetőséget adunk a családok kezébe, így fenntartható módon tudunk segíteni nekik, nem csak egyszeri alkalommal. Errefelé rendkívül kevés a munkalehetőség, ám az agrárium biztos hátteret tud adni a családok életéhez

- tájékoztatta a HelloVidéket Lehet László.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet célja, hogy a modellt a lehető legszélesebb körben terjessze, és ennek eredményeképp még több család önálló megélhetéséhez járulhasson hozzá.

„Kastélyosdombó egyenlő az értékteremtéssel, ahol a jó célok érdekében az emberek képesek összefogni. Szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy hazánk nagy hagyományú komlótermesztési kultúrája ismét a magyar mezőgazdaság szerves részévé váljon, és ez alapvetően változtathatja meg a környék arculatát is" – mondta a komlóültetéssel egybekötött sajtóeseményen dr. Nagy István agrárminiszter, aki azt is hozzátette, hogy

Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete is bekapcsolódott az első tő komlók elültetésébe. „Azért vagyok nagyon büszke kastélyosdombói programunkra, mert ez egy olyan esélyteremtő modell, amely átmeneti kezelés helyett állandó stabil megoldást kínál a családoknak, és esélyt ad számukra az önbecsülésre is” – hangsúlyozta.

Kastélyosdombón a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária partnerségében így hosszú távon is fenntartható, kereskedelmi szempontból is életképes komlótermesztés közösségi modelljének megvalósításába fogtak.

Mi a Heinekennél a világ minden táján különös értékként tekintünk a helyi termékekre, a helyi erőforrásokra. Célunk, hogy a Soproni előállítása során, az árpa után, 100 százalékban magyar komlóra támaszkodhassunk.

– emelte ki Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.

„A nagymúltú, magyar hagyománnyal rendelkező növény nagyüzemi termelésébe nem csak az otthonban élők, hanem a faluban házat kapott rászorulók és a szomszéd települések munkanélküliségtől sújtott lakosai is bekapcsolódhatnak” – mondta a HelloVidéknek Pintér Buruzs Anikó. A Családok Átmeneti Otthona és Szociális és Fejlesztő Központ vezetője hozzátette:

Az otthonban olyan családokat segítünk, akik fizikálisan, lelkileg, szellemileg alkalmasak a mezőgazdasági munka elvégzésére. Kedvelik a falusi életmódot, szeretik, és szívesen végzik a háztáji gazdaság munkafolyamatait.

Az elméleti és gyakorlati fejlesztési programot sikeresen elvégző, háztáji gazdaság körüli teendők ellátására alkalmas családoknak lehetőséget adnak arra, hogy önálló családi házba költözzenek a térségben. Itt az otthonban tanultak alapján, de továbbra is szakemberek segítsége mellett alakíthatják ki a saját háztáji gazdaságukat és bekapcsolódhatnak a projekt által kialakított gazdálkodási rendszer munkafolyamataiba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

komló

sör

somogy

somogy megye

heineken

agrárium

magyar Ökumenikus segélyszervezet

kastélydombó