Dőlnek a rekordok a magyar vidéken: íme, az ország 10 legnagyobb naperőműve

HelloVidék   
  Megosztom
Dőlnek a rekordok a magyar vidéken: íme, az ország 10 legnagyobb naperőműve

Egymás után adják át a naperőműveket Magyarországon, a kisebbek mellett ma már egyre több nagyobb, több tíz hektáros, több ezer háztartás fogyasztását megtermelni képes napelempark is üzemel országszerte. Az utóbbi időben a naperőmű-avatások mellett egyre több bejelentés és alapkőletétel is történik, a trend tehát a következőkben is folytatódhat. Összeszedtük, hol működnek és épülnek a legnagyobb naperőművek az országban.

A teljes hazai napenergia termelő kapacitás 2017 végén közel 400 MW körül alakulhatott, az idei telepítéseknek köszönhetően pedig 2018 év végére megközelítheti a 800 MW-ot. A következő pár évben a különféle becslések szerint ez 1500-3000 megawattra is emelkedhet. Ez azt jelentené, hogy a hazai naperőművek annyi áramot lesznek képesek termelni, ami már több mint egymillió háztartás éves áramfogyasztásának felel meg. (Időjárásfüggő rendelkezésre állásuk miatt egyelőre persze a folyamatos ellátásra nem képesek.) A bővülésből a legkisebb kategóriát képviselő háztartási méretű kiserőművek is kiveszik a részüket, összes teljesítőképességük 2017 végén elérte a 241,4 MW-ot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint.

Míg a világ jelenlegi legnagyobb fotovoltaikus erőművei több száz, sőt ezer MW feletti beépített kapacitással rendelkeznek, a legnagyobb hazai naperőművek jelenleg 20 MW körüli kapacitást képviselnek. Korábban ennél nagyobb teljesítőképességű egységek építéséről is volt szó, és bár ezekről egyelőre nem érkeztek újabb hírek, várhatóan a technológia fejlődésével, a költségek további csökkenésével és a fosszilis energiaforrások kivezetésére vonatkozó szándék erősödésével nálunk is egyre nagyobb naperőművek épülhetnek majd.

A jelenlegi legnagyobb működő és kivitelezés alatt lévő hazai naperőművek:

1. Az MVM paksi naperőműve

A 20,6 MW beépített kapacitású erőmű építése még tart, de 2019 elejére ígért elkészülte után ez veheti át a legnagyobb hazai naperőmű címét. Az 50 hektárt elfoglaló, kilencmilliárd forintos beruházásban épülő erőmű alapkövét márciusban rakták le a Paksi Atomerőmű szomszédságában, éves termelése 8500 háztartás éves áramfogyasztásának felel majd meg.

2-3. Új Mátrai naperőművek, Bükkábrány és Halmajugra

Idén szeptemberben rakták le a Mátrai Erőmű új, 20 MW-os naperőművének alapkövét Bükkábrányban, amely 2019 tavaszán állhat üzembe egy bányaművelés után rekultivált területen. Az iparágban zajló technológiai fejlődést jól jelzi, hogy míg az első mátrai naperőmű 255 watt névleges teljesítményű napelemekből áll, addig a Mátrai Erőmű Zrt. következő, épülő új erőműve már 355 watt névleges teljesítményű polikristályos panelből áll majd, így utóbbinak jóval kevesebb elemmel (több mint 72 ezer vs 64 ezer) is jóval nagyobb lesz a névleges kapacitása, nagyjából hasonló alapterületen (30 hektár vs 33 hektár). A Mátrai Erőmű ősszel elfogadott 2030-ig szóló fejlesztési stratégiája szerint egy másik, 20 MW körüli teljesítményű naperőművet is építenek Halmajugrán, ennek előkészítése már szintén megkezdődött.

Forrás: Mátrai Erőmű
Forrás: Mátrai Erőmű

4. Az MVM felsőzsolcai naperőműve

Az épülő paksi naperőműnél valamivel kisebb, 20 megawatt beépített kapacitású erőművet novemberben adta át az MVM - jelenleg ez a legnagyobb működő naperőmű Magyarországon. A 45 hektáros létesítmény közel kilencmilliárd forintból épült, és közel 74 ezer darab olyan napelemtáblából áll, mint amilyenek a háztartási erőműveket is alkotják. Az erőmű itthon szokatlan elrendezésben épült, ennek köszönhetően a villamos energia szállítása és az erőmű karbantartási célú bejárása a lehető legrövidebb útvonalon valósulhat meg.

5. A MET százhalombattai naperőműve

A MET csoport Dunai Solar Park névre keresztelt, 17,6 megawattos kapacitása a Dunamenti Erőmű peremterületén, illetve egy korábban halgazdaságként működő területen épült meg 40 hektáron, 25 millió euró értékű beruházás keretében. A naperőművet idén októberben adták át, de elképzelhető, hogy a helyi napenergia termelő kapacitás a jövőben tovább bővül, mivel a Dunamenti Erőmű területén több helyszínen még összességében körülbelül 5 MW kapacitás lehet telepíthető a MET szerint. A vállalat további hasonló befektetéseket tervez, így összesen 50-100 megawatt beépített teljesítményű napelempark létrehozása a cél Magyarországon.

6. Mátrai naperőmű, Visonta

A Mátrai Erőmű mellett, Visontán épült 16 MW-os naperőmű 2015. október elején kezdte meg működését, amikor a legnagyobbnak számított Magyarországon. A naperőmű a felhagyott Őzse-völgyi zagytér tetején helyezkedik el harminc hektáron. Az egységet a Mátrai Erőmű, illetve korábbi tulajdonosa, az RWE építette, idén pedig az MVM vásárolta meg.

Forrás: MTI/Ruzsa István
Forrás: MTI/Ruzsa István

7. Tiszaszőlős, Unisun Energy Group

A kínai székhelyű Unisun Energy Group idén novemberen kezdte meg a 11,6 megawattos tiszaszőlősi naperőmű építését. Terveik szerint később több fázisban legalább 50 MW-ra bővülhet a Tisza-tó melletti településre telepített naperőmű kapacitás. A kínai társaság világszerte összességében több mint 1 GW-nyi fotovoltaikus projektben vesz részt.

8. A Mol naperőművei

A Mol Füzesgyarmaton, Tiszaújvárosban és Százhalombattán összesen 18,38 MWp kapacitású naperőműparkokat hoz létre. A beruházás idén tavasszal kezdődött, a termelés a korábbi tervek szerint az év végén indulhat. A naperőművek a hazai olajtársaság ki nem használt ipari területein, Tiszaújvárosban a Mol Petrolkémia (MPK), Százhalombattán a Dunai Finomító, valamint Füzesgyarmaton a bányászati üzem területén valósulnak meg.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

9. Az Alteo naperőművei

A társaság novemberben helyezte üzembe a monori, közel 4 megawatt összteljesítményű naperőművét. Folyamatban vannak a kivitelezési munkák az Alteo balatonberényi és nagykőrösi telephelyein is, amelyek eredményeként összesen további 7-7 megawattos naperőmű beruházás fog megvalósulni. Ezen naperőművek a tervek szerint várhatóan 2019. június végéig kerülnek üzembe helyezésre. Az így megvalósuló beruházásokkal a társaság naperőművi portfóliójának névleges teljesítménye el fogja érni a 20 megawattot.

10. Csepreg és Vép, Solar Markt Kft.

Május végén adták át a vas megyei Csepregen és Vépen a Solar Markt Kft. együtt közel 10 MW névleges kapacitású két napenergia-termelő egységét. A cég további nagy volumenű projekteket készít elő; középtávú céljuk az 50 MW összteljesítmény elérése, majd meghaladása. A kőszegi és söjtöri beruházások 2018 második negyedévében indulnak, tervezett együttes névleges kapacitásuk 7 MW.

Jöhet a folytatás

Mindemellett a továbbiakban ezeknél is nagyobb naperőművek is épülhetnek az országban, igaz, a korábban megszellőztetett tervekről eddig kevés konkrétum került napvilágra. Állítólagos kínai befektető építene kétszer 50 MW beépített kapacitással naperőműveket Kaposváron egy 2017 végi bejelentés szerint. Megvalósulása esetén a régióban is a legnagyobb lehetne az erőmű. Még óvatosabban kezelendő a részletek hiányára és a szóban forgó kapacitás méretére tekintettel az a török médiában felröppent hír, miszerint Adnan Polat török üzletember összesen 1000 MW naperőmű-kapacitás építését tervezi Magyarországon.

Biztosabbnak tűnik, hogy újabb nagy naperőművek jöhetnek létre az MVM országos napenergia programjának keretében. A cégcsoport 2018-19-es programjában hét projekt keretében 110 naperőművet épít Magyarországon, összkapacitásuk meghaladja majd a 100 MW beépített teljesítményt. Ezek közül a két legnagyobb a fent említett felsőzsolcai és épül paksi egység, a többi ennél kisebb lesz, de amint Kiss Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese a felsőzsolcai átadáson jelezte, a társaság ezen túl egy legalább ugyanekkora nagyságrendű programot kíván elindítani a közeljövőben. Ennek keretében pedig újabb, nagy naperőművek is épülhetnek Magyarország-szerte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

napenergia

napelem

naperőmű

fotovoltaikus panel

megújuló energia

hellovidék