Pályaorientáció Szabolcsban: így terelik a szakiskolák felé a diákokat

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Pályaorientáció Szabolcsban: így terelik a szakiskolák felé a diákokat

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenysége már 2013-tól működik. Egy tavalyelőtti kormányrendelet alapján pedig már az iskolákban is kötelező pályaorientációs napot szervezni. A kamara elsődleges célcsoportja a hatodik, hetedik, nyolcadik osztály, de középiskolai vagy gimnáziumi osztályokkal is foglalkoznak. Elsősorban a szakma választást segítik, a szakközépiskolák és szakgimnáziumok felé próbálják terelni a még pályaválasztás előtt álló diákokat, természetesen a felmért képességeik és készségeik alapján.

A kamarai pályaorientációs tevékenység több tevékenységi csoportból áll. Az osztályfőnöki órák azok, amikor először kapcsolatot teremtünk a gyerekekkel, a pályaorientációs napokon nagyrészt játékos foglalkozásokat viszünk, szakmákról beszélgetünk, hiányszakmákról, ami évről-évre minden megyében más. Lehetőségünk van arra is, hogy partnercégeket vigyünk iskolai pályaorientációs napokra

- közölte Maczkó Mónika, pályaorientációs tanácsadó.

A kamara a megyei cégekkel és vállalkozásokkal is kapcsolatban áll, így számtalan céglátogatást tudnak szervezni a tanulóknak. Azért is fontosak ezek az üzemlátogatások, hogy a szakmákat gyakorlatban, a való életben ismerjék meg a diákok, a kamara tapasztalata, hogy a gyerekek sok esetben nem ismerik, hogy egy-egy szakma mit jelent, él bennük egy körülbelül húsz évvel ezelőtti kép, amit még talán a szüleiktől hallottak. A kamara feladata, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a szakmák megváltoztak, egy-egy szakma végzése ma már mást jelent, erre egy jó példa az autószerelés, a megváltozott technikai feltételek ma már egy másfajta tudást várnak el.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évről évre egyre több céggel szervez üzemlátogatást, ez annak is köszönhető, hogy maguk a cégek is egyre inkább felismerik azt, hogy a munkaerőhiányt leginkább úgy tudják kezelni, ha már a fiatal generációt is megszólítják. Érdemes figyelni is a céglátogatásokon, az üzem végére érve általában valamilyen játékot is szerveznek a vállalatok, így ebben az évben az egyik nyíregyházi cég egy Tesla próbavezetést adott ajándékba egy középiskolás fiúnak.

Nyári táborokat is szervezünk az általános iskolás diákoknak, ebben is rengeteg partnercégünk van, akikkel a nyári szünetben is hatékonyan tudunk együtt dolgozni. Az autószervíztől kezdve, például a raktározás, a kereskedelem, a logisztika és cukrászat szakemberei is részt vettek a táborban, interaktív foglalkozásokat szerveztek nekik. A cukrászdában süteményt készítettek, fodrász szalonban különböző praktikákat sajátították el, egy újfehértói gyárban pedig megnézhették hogyan készül az általuk is sűrűn fogyasztott kukorica extrudátum, vagyis hát ahogy ők ismerik, a pufi

- tette hozzá Maczkó Mónika, a megyei iparkamara pályaorientációs tanácsadója.

A szakképzett munkaerőhiány megoldásában is próbál segíteni a kamara. Minden évben egy kormányrendelet határozza meg megyénkénti bontásban, hogy melyek a hiányszakmák. Szabolcs-Szatmár-Bere megyében jelenleg huszonegyet tartalmaz a lista. Ilyen például az ács, a bádogos, a burkoló, a gazdasági informatikus, a gépi forgácsoló, a mentőápoló, a hegesztő és a villanyszerelő is. A diákokat az is meggyőzheti a szakmaválasztásról, hogy anyagilag is támogatják majd a tanulmányai során, illetve az, hogy a szakma elvégzése után nem lesz álláskeresési problémája. Amelyik gyerek hiányszakmát tanul valamilyen szakiskolában, az a tanuló ösztöndíjat kaphat.

Ennek mértéke függ a tanulmányi átlagtól is, így kilencedik évfolyam után kaphat anyagi támogatást. Egy 4,5-ös átlagú diák 35 ezer forintos ösztöndíjat kaphat havonta, ha pedig a gyakorlatát tanulószerződéssel végzi a gyakorlatát a középiskolai időszakban, akkor még az előző összegen felül egy 24 840 forintos támogatást kap. Így akár majdnem hatvanezer forintot is kaphat havonta egy jó tanuló, középiskolás diák. A szakképzési iskolás három év centrumokban működnek, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum ezalatt az idő alatt tudta növelni a tanulói létszámát, az első szakmát tanuló diákok körülbelül 5500-an vannak, ezen túl 1800 felnőtt diák sajátítja el a második szakmáját a nyíregyházi centrum valamelyik intézményében a tíz közül.

Országos szinten egyre nagyobb a szakgimnáziumok és szakközépiskolákba jelentkezők száma. Ez még nem jelenti azt, hogy hiányszakmákban tanulnak tovább, ezt a következtetést azért még nem merném levonni, de azt gondolom, hogy a pályaorientációs tevékenységnek ez egy fajta hozadéka, hogy növekszik ez a létszám. Az, hogy ki-milyen területen tanul tovább azért ez valahol egyéni döntés, nem elhanyagolható a szülői támogatás és sokszor egy nyolcadikos, tizennégyéves gyermek nem látja, hogy mi szeretne lenni és nagyon sok diák a szülők javaslatára támaszkodik a szakmaválasztásban is. Ezért rendkívül fontosnak tartom a szülők felé való hatékony kommunikálást. Évről-évre visszatérő kérdés, hogy szakmában tanuljon-e a gyerek vagy sem

- tette hozzá Maczkó Mónika.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakemberei számos megyei és országos rendezvényre utaztatja a diákokat minden évben, az egyik ilyen például a Szakma Sztár Fesztivál a Hungexpo területén, ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamra szervezi. Tavaly tavasszal 400 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei diák ismerhette meg testközelből ezt a rendezvényt. Egy ettől sokkal nagyobb programba nyertek betekintést ősszel a tanulók, ebben az évben az európai szakmák versenyét is Budapesten rendezték meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 1509 diákok utaztattunk fel a budapesti Euroskillsre. Ezen a jelentős szakmai eseményen a kontinens legfelkészültebb fiatal szakemberei versenyeznek egymással az Európa legjobbja címért. Egy-egy ország szakmánkként maximum egy főt vagy egy csapatot küldhet, és az is fontos, hogy a versenyzőknek 25 év alattiaknak kell lenniük. De nem csak számukra izgalmas a verseny, hanem a pályaválasztás előtt diákoknak is segíthet. Az általános iskolások a helyszínen interaktív, látványos formában ki is próbálhattak különböző szakmákat, az úgynevezett “Try a skill” sarkokon. A háromnapos eseményen 28 ország, közel 600 versenyzője 37 szakmában mutatta meg tudását, 500 szakértő és mintegy 100 ezer látogató előtt. A magyar versenyzők hazai terepen is bizonyították, hogy tudásuk és szakértelmük kiemelkedő az európai mezőnyben, tavaly 3 arany, 3 ezüst, 3 bronz és 8 kiválósági érmet nyertek a EuroSkills Budapest 2018-as versenyen, olyan területeken, mint például a kőfaragó, a bútorasztalos, a festő és a webfejlesztő

- közölte Maczkó Mónika.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tavaly indított egy úgynevezett Szakmavilág kamionos roadshowt, amelynek egyik állomása volt Nyíregyháza. A kamionban egy virtuális szemüveg segítségével négy szakmai területet, a gép-, az építő- és a vendéglátóipart, valamint a szabás-varrást próbálhatták ki a diákok a gyakorlatban. Az országjáró roadshow Szabolcs megyei állomás két nap alatt mintegy négyszáz diák tesztelhette tudását a négy szakma valamelyikében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szabolcs

szabolcs-szatmár-bereg megye

szabolcs-szatmár-bereg megyei iparkamara

pályaorientáció

pályaválasztás