Szomorú: ennyire kevés nő dirigál a magyar mezőgazdaságban

HelloVidék   
  Megosztom
Szomorú: ennyire kevés nő dirigál a magyar mezőgazdaságban

Bár eddig is sejteni lehetett, hogy a mezőgazdaság nem egy kifejezetten feminin szektor, az Eurostat hétfőn publikált adatai alapján azonban még nagyobb szakadék tátong a férfiak és a nők között, mint ahogyan azt korábban gondoltuk.

Az Eurostat a mezőgazdasági vezetők összetételét boncolgatta a hétfőn megjelent tanulmányában. Az adatokból kitűnik, hogy az Európai Unióban 10,5 millió gazdaság van, a vezetők 72%-a pedig férfi.

A gazdaságok vezetői azok a személyek, akik az operatív működésért felelnek: felügyelik a pénzügyi és termelési folyamatokat, de emellett a gazdálkodáshoz kapcsolódó legfontosabb döntéseket is ők hozzák meg. Egy gazdaságban egy személy tekinthető vezetőnek, aki sokszor nem egyezik meg a gazdaság tulajdonosával a különféle jogi működési formák miatt.

2016-ban a női vezetők aránya Lettországban és Litvániában (45-45%) volt a legmagasabb, majd a sort Románia (34%) és Észtország (33%) folytatta. Ezzel szemben négy tagállamban a női vezetők aránya nagyon alacsony, 10% alatti volt: Hollandia (5%), Málta (6%), Dánia (8%) és Németország (10%) még Magyarországnál is rosszabb átlagot produkáltak.

Az életkori megoszlást tekintve a vezetők 58 százaléka volt 55 évnél idősebb, míg 40 éves kor alatti vezetővel csupán a gazdaságok 11 százaléka büszkélkedhetett. A női gazdálkodók körében ez az érték még alacsonyabb, 9 százalék körüli volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

nők

statisztika

tanulmány

vezető

európai unió

agrárium