A világ legjelentősebb biotermék vásárán mutatkozott be Magyarország

HelloVidék   
  Megosztom
A világ legjelentősebb biotermék vásárán mutatkozott be Magyarország

Hetedik alkalommal szervezett önálló Közép-Kelet Európa szekciót a Biofach Nemzetközi Bio-élelmiszer és Bio-áru Szakkiállításon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Magyarország mellett Csehország, Románia, Ukrajna, Örményország, Litvánia és Moldova is bemutatkozott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szervezésében a világ legjelentősebb biotermék vásárán és szakkiállításán, a február 13-16. között 30. alkalommal megrendezett nürnbergi Biofachon, amely rekordot döntött több mint 3000 kiállítóval, olvasható az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közleményében.

A kimagasló szakmai érdeklődés mellett az ágazati adatok világ- és régiós szinten is azt mutatják: az ökokultúra terjedése megállíthatatlan. Magyarországnak Közép-Kelet Európában fontos szerepe lehet a régió fenntartható mezőgazdasági modelljének kidolgozásában.

- mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Az ÖMKi hét év alatt elérte, hogy Magyarországot régiós zászlóvivőként jegyzik a világ legnagyobb bio témájú seregszemléjén. A kutatóintézet munkáját a 19. Országos Környezetvédelmi Találkozón “Környezet Védelméért” oklevéllel is elismerték.

A jubileumi 30. Biofach alkalmából friss statisztikai kiadványt publikált az ÖMKi partnerintézete, a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (Forschungsinstitut für biologischen Landbau - FiBL). “Az ökológiai gazdálkodás világa” című összesítés 180 ország ökogazdálkodási adatait összegzi két évtizedes intervallumban 2017-ig.

A globális adatok alapján az ökológiai gazdálkodás ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat... Aki időben felismeri a fenntartható termelési modellben rejlő agrárgazdasági potenciált, komoly versenyelőnyre tehet szert.

- összegzi a 30. Biofach és a statisztikai adatok legfőbb tanulságát Dr. Drexler Dóra.

Idén már hetedik alkalommal ösztönözte sikerrel az ÖMKi a közép-kelet európai országokat, hogy közösen is mutatkozzanak be a világ legismertebb biotermék seregszemléjén, a magyar szakmai vezetéssel szervezett szekcióban.

Bár a legfrissebb adatok szerint hazánk az ökológiai művelésű területek nagysága alapján csak ötödik a régiós rangsorban, az ökoterületek aránya és a biotermelők száma szerint már dobogós helyen vagyunk, az elmúlt bő évtizedben pedig 62,6 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon. A növekedés az utóbbi években jelentősen felgyorsult, és a tavaly év végén meghirdetett ökogazdálkodási pályázatnak köszönhetően további várható bővülésről tudtunk beszámolni a régió más országainak magas szintű szakpolitikai képviselői előtt... Ezt a növekedést kihasználva úttörők lehetünk egy előremutató, tudományosan megalapozott, fenntartható mezőgazdasági modell kialakításával.

- mondta az ÖMKi ügyvezetője.

A Biofach a világ egyik legnagyobb múltú, legjelentösebb, kizárólag ökológiai termékeket bemutató rendezvénye, amelyen az idén 140 országból több mint 50.000 szakmai látogatót és rekordszámú, összesen 3.273 kiállítót regisztráltak. A magyar kiállítói jelenlétet az Agrármarketing Centrum szervezi, a Közép-Kelet Európai országok pedig magyar szakmai résztvevő, az ÖMKi vezetésével magas szintü szakpolitikai egyeztetést is tartanak évente a Biofach részeként.

Fotó: MTI/EPA/Timm Schamberger

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

öko

ökokultúra

magyarország

kutatás