A májusi eső aranyat ér: reménykedhetnek a gazdák

HelloVidék   
  Megosztom
A májusi eső aranyat ér: reménykedhetnek a gazdák

A gazdálkodók szerint most teljes mértékben beigazolódott a májusi esőről szóló népi bölcselet igazsága. A rég nem látott aszályos tél és tavasz nem sok jót ígért a mezőgazdasági növénykultúráknak. Komoly veszteséggel lehetett számolni az őszi vetésű növényzet esetében. A kilátások azonban májusban jelentősen javultak - írja a heol.hu.

Az egerbaktai Cs. János gombászásból szokta kiegészíteni jövedelmét, s már félt, hogy hoppon marad a szárazság miatt. A jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően azonban indulhat is az erdőbe. Most még csak májusi pereszkéért, de júniusban egészen biztosan remek lesz a vargánya felhozatala.

Dr. Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint a szőlőültetvényekben a viszonylag szárazabb időszak se okozott problémát, mint ahogyan a májusi esőzések sem. A sok csapadék szerinte egyébként inkább pozitívumként értékelhető. Amikor esik, persze az késlelteti a munkát, elsősorban a növényvédelmet és a zöldmunkákat.

Májusban helyre állt a természet rendje

– mondta a portál kérdésére Árvai Sándor.

Tóth Gábor hevesi gazdálkodónak viszont nagy szüksége volt a csapadék megérkezésére. Főként őszi búzát, és repcét vetett, de az időjárás miatt rosszabb termésre számított idén, mint tavaly volt. Ehhez képest nem olyan borzalmas a helyzete, mint azt képzelte.

Az egri szőlész-borász szerint most már az jelenti a problémát, hogy mikor végzik el a szükséges munkálatokat. Az andornaktályai Varga Józsefné szőlői részben régebbi telepítésűek, de újabb ültetvényeket is művelnek a családi gazdaságban. Úgy véli a szárazságot az öregebb szőlők viselték jobban, mivel nekik mélyebbre nyúlnak a gyökerei, a fiatal ültetvényeket viszont az eső mentette meg. Hozzátette, hogy a szőlő a leginkább kézimunka-igényes, az esőzések után igyekezni kell, hogy minden szükséges munkát időben elvégezhessenek. Kiemelte azt is, hogy konyhakertjére is remek hatással volt az elmúlt napok esőzése. Időben elültette őket, most pedig a csapadék hatására szépen növelednek.

Életmentő volt a szántóföldeken a csapadékosabbra forduló időjárás. Habár az őszi kalászosok hozama az idén várhatóan meg sem közelíti a korábbi évek rekordközeli szintjét, az ország túlnyomó részén megmenekültek a növények

– mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában. Kiemelte azt is, hogy idén tényleg aranyat ért a májusi eső, mivel a tavaszi vetés állapotán rengeteget segített. De amellett, hogy megerősítette a vetéseket, hozzájárult a növényvédelmi munkálatok elkezdéséhez is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vetés

május

eső

csapadék

vetemény

termény

gazdák

növényvédelem