Ilyen is van: nők, akik simán lenyomják a férfiakat az üzleti életben

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Ilyen is van: nők, akik simán lenyomják a férfiakat az üzleti életben

A nők másként gondolkodnak, másféle problémamegoldó mechanizmusok és hangsúlyok mentén élik az életüket, mint a férfiak és ez igaz az üzleti életben való érvényesülésre is. A 2016 februárjában alakult Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Üzletasszony Klubját ez a közös véleményen alapuló új látásmód hívta életre. A nők üzleti életben betöltött szerepe a statisztikák szerint is egyre hangsúlyosabb. Kovács Éva, a klub elnöke szerint az üzletasszony klub, egy gazdasági szervezethez hasonlóan, minél sokoldalúbb és heterogénebb, annál sikeresebb.

Világszerte fejlődést mutat a nők munkában betöltött vezető szerepe és a női vállalkozások sikere. A Mastercard Női Vállalkozói Index 57 országot vizsgáló, idei listáján Magyarország az előkelő 12. helyen szerepel: hazánkban 28,1 százalék ezen cégek aránya. Az aktív részvétel a 21. század egyik legnagyobb trendjének számító startup közösségben is megfigyelhető, ahol a női alapítók aránya körülbelül már 50 százalékot tesz ki. A hölgyek elsősorban a szolgáltató, egészségügyi és oktatási szektorban alapítanak nagyobb valószínűséggel vállalkozást, mint a férfiak.

A női vállalkozókkal szemben élő negatív sztereotípiák azonban számos, plusz akadályt jelentenek és a nemi alapú, hátrányos megkülönböztetés is jelen van az országban. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Üzletasszony Klubja olyan szemléletet erősít, amely szorgalmazza a hölgyek aktívabb megnyilvánulásának támogatását.

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a nők másféle képességekkel, motivációval, energiaszinttel rendelkeznek, mint a férfiak. Jobban tudnak kommunikálni és az érzelmi intelligenciát felhasználva tárgyalni, miközben kreatívak, empatikusak és feladatorientáltak, miközben ügyesen tudják használni a kapcsolataikat üzleti célokra és a saját fejlődésük érdekében. Kiválóan tudják tehetségüket és képességeiket kamatoztatni, ezért a kreatív tudás, tolerancia, multitasking miatt egyre inkább előtérbe kerülnek a női vezetők. Ez a tudás ugyanis hatalmas előnyt jelenthet a mai felgyorsult világban, ahol a folyamatos üzleti és fogyasztói kommunikáció, az online jelenlét és a kreatív hozzáállás jelentősen hozzájárulnak egy cég sikerességéhez

– mondta a HelloVidéknek Kovács Éva, a klub elnöke, aki maga is sikeres vállalkozást vezet Pécsett.

Az Üzletasszony Klub tagjai kéthavonta találkoznak, ahol többek között változásmenedzsment, protokoll, időmenedzsment, közösségimédia-kommunikáció, nemzetközi tapasztalat és tudásmegosztás témákban szerveznek szakmai előadásokat, beszélgetéseket, fórumokat. Közel ötven tagjuk nem csak a megyeszékhelyen, hanem a baranyai kisvárosokban, falvakban is jól működő vállalkozásokat működtetnek. A tagság így közvetve profitál egymás egyedülálló kompetenciáiból, így tudják helyben is segíteni egymás munkáját, akár szemléletformálásról, akár pályázati lehetőségekről, akár egy problémamegoldásról, akár a vállalkozás menedzsmentjéről, akár a bizalmi kapcsolatra épülő hálózat- és kapcsolatépítésről van szó. Köztudott ugyanis, hogy az igazán eredményes üzletasszonyok idejük minimum 20 százalékát networkinggel töltik.

A legfontosabb célunk, hogy a döntéshozók „meghallják a hangunkat”, hogy minél többször vegyék figyelembe a nők, mint vállalkozók és üzletasszonyok véleményét, érdekeit. Alapelvünk, hogy mindenki hozzájuthasson a releváns információkhoz, tudja a kapott adatokat és trendeket rendezni és átlátni, majd ezekből modellt alkotni és alkalmazni. Az Üzletasszony Klub, mint gazdasági szervezet esetében biztosan kijelenthető, hogy minél összetettebb és heterogénebb a csapat, annál sikeresebb. Ez a megállapítás valamennyi vállalkozásra vonatkoztatva megállja a helyét, ezért evidens, hogy a gazdasági szférában is még fontosabb lenne a női vezetők arányának emelése

– hangsúlyozta Kovács Éva.

Az Üzletasszony Klub létjogosultsága tehát kétségtelen, ám a gyökerei ennél sokkal mélyebbre nyúlnak. Kovács Éva szerint egyrészt követni kellene azokat a főként nyugat-európai és amerikai mintákat, amelyek egy heterogénebb gazdaság célkitűzését kívánják megvalósítani, másrészt egyfajta keretrendszerre lenne szükség (például politikai, gazdasági, közéleti kvótákra), amelyekkel hatékonyan lehet változtatni a korábban már berögződött, ám elavult folyamatokon és módszereken.

Ha egy Üzletasszony Klub úgymond komolyan veszi magát, a programjait és szakmai rendezvényeit, akkor minden egyes alkalommal kiválaszt egy-egy fókuszt, ami a nőknek köztudott, – mármint egy dologra fókuszálni –, hogy nehezebben megy, mint a férfiaknak. Fontos elsajátítani azt a tudást, ami megtanít bennünket egy adott problémára, kérdéskörre koncentrálni és abban is segít, hogy hogyan lesz a kemény munkából és teljesítményből igazi siker. Ehhez azonban szükséges egyfajta fókuszált állapot, valamint információs-, kapcsolati- és tudásrendszer. Mi a tagság körében úgy tapasztaljuk, hogy a siker egyértelmű kulcsa az, hogy hogyan jutsz hozzá az információhoz, hogyan tudod ezt menedzselni és milyen kapcsolatokkal rendelkezel az üzleti életben. Ebben is sokat segíthetnek ezek a szakmai közösségek

– magyarázta Kovács Éva.

A szakmai közösségek építése olyan bizalmi hálót hoz létre, amely a jövedelmezőség és az eredményesség fontos alapja. A „nők az üzleti életben” ma egy olyan brand, amely komoly láthatóságot, ezzel együtt gazdasági lehetőséget teremt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kkv

vállalkozó

vállalkozás

nők

női vállalkozó

női cégvezető

pécs-baranyai kereskedelmi és iparkamara Üzletasszony klub

kovács Éva

Üzletasszony klub