A Kínában elhatalmasodott sertéspestis miatt drasztikusan nőtt az élősertés termelői ára
- részletezte a a portálnak Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke, egyben a Bonafarm-csoport igazgatója. Mint mondta a kínai sertéshús-előállítás 30-40 százaléka eltűnhet egy év alatt a járvány miatt. Ez azt mutatja, hogy a korábbi évekhez képest most egy éven belül 15-20 százalékkal kevesebb sertéshúst állítanak majd elő világszinten.
A nagy mértékű sertésimport nagyban befolyásolja az élő sertés árát is. Ha a hazai piacot nézzük, január óta 35 százalékkal emelkedtek az árak. A sertésfelvásárlási árak tekintetében a KSH júniusig bő 31 százalékos átlagos áremelkedést mutatott.
Az önköltség emelkedését viszont a húsipari vállalatok egyelőre nemigen tudták továbbhárítani, ami nagy gondot jelent. A karaj 10, a comb 15 százalékkal drágult júliusban, éves szinten
- részletezi a portál az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatait, melyek az vetítik előre, hogy drágulás várható az ágazatban. A termelői árak és a bérek növekedése miatt a fogyasztói árakban is változások jönnek. Hogy ez mennyi lesz pontosan, annak becslésére nem vállalkozott a szakember.