Brutális látvány: hatalmas szörnyekkel szelik át az országot

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális látvány: hatalmas szörnyekkel szelik át az országot

Feltűnő látvány fogadhatja a Tisza-part területén áthaladó utazókat. Gigantikus lánctalpas megadarut állítottak fel, amely az uszályokról emeli le a Tiszaújvárosba érkező óriási berendezéseket - írja az infostart.hu

Az oldal szerint a lánctalpas daru 750 tonna maximum teherbírással rendelkezik, és 140 méter maximum emelési magasságot képes elérni. A Tisza-parton lévő ideiglenes kikötőnél felállított eszköz mintegy 70 megaméretű készüléket fogad majd, amelyek súlytartománya 10 és 408 tonna között van, méretük pedig néhány métertől 73 méterig terjed.

A készülékek többsége súlyuk és méretük miatt nem szállítható közúton. A daru december végén fogadta első szállítmányait Tiszaújvárosban. A Mol Petrolkémia Zrt. területén megkezdett beruházáshoz szükséges berendezések együttes tömege meghaladta az 1300 tonnát. Az említett eszközök a poliogyár működését fogják segíteni a jövőben.

A két desztilációs oszlopból, három tartályból és egy reaktórból álló rakomány több mint egy hónapja hagyta el a spanyolországi gyárat és a Földközi-tengeren, Fekete-tengeren, illetve a Dunán és a Tiszán keresztül, mintegy ötezer kilométeres úton érkezett Tiszaújvárosba. A szállítmány legnehezebb része két technológia tartály, amelyek tömege egyenként 172 tonna, átmérőjük 5 méter és magasságuk 29 méter.

A belgiumi Genkből indult a szállítmány másik fele: a városban négy vegyipari tornyot gyártottak a beruházáshoz. 2300 kilométert tett meg 8 ország területén keresztül a folyami szállítás során a rakomány, amelynek legnagyobb tömegű berendezése 220 tonna, 37 méter magas és 4 méter átmérőjű.

A szállítmányok az építési területig a kikötől egy kifejezetten erre a célra kialakított úton érkeznek. A lebonyolításhoz több átalakítást, különböző műveleteket végeztek, amelyeket a munka befejezését követően helyreállítanak.

Eközben egy több járműből álló túlméretes konvoj indult el Gönyűről Tiszaújvárosba szerda este. A járművek ütemezetten együtt haladnak az 1-es főút-813-as főút-M19-es autóút-M1-es autópálya-M0-s autóút-M31-es autópálya-M3-as autópálya útvonalon, majd két konvojra szétválva haladnak, pihenőidejüket pedig közösen veszik ki az M0-s autóúton, a 2-es és 3-as km között.

A szerelvények közlekedése kapcsán forgalomkorlátozásokra kell számítani, és fokozott figyelmet kérnek a járművek melletti elhaladáskor.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

szállítás

beruházás

túlsúlyos

mol

gyár

daru

tisza