A termőföld még mindig jó üzlet: újabb támogatások a gazdák számára

HelloVidék   
  Megosztom
A termőföld még mindig jó üzlet: újabb támogatások a gazdák számára

Mennyire jó üzlet ma a mezőgazdaság? Hogyan segítheti a termőföldhitel és a géplízing a gazdálkodást? A klímaváltozás hogyan hat a szántóföldi növénytermesztésre? Többek közt erről is szólt a Takarékbank beszélgetése az AGROmashEXPO szerdai napján. A kiállításon választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy mit tesz a Takarékbank a hazai agrárium versenyképességének növelése érdekében.

Az AGROmashEXPO szerdai napján a Takarékbank Agrár Üzletága is részt vett, hogy egy kötetlen, jó hangulatú szakmai beszélgetés során megosszák 2020-as terveiket, valamint bejelentsék új szolgáltatásaikat.

Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese beszédét a bank idei terveiről beszélt. Az új Takarékbank az agrárügyfelek számát és a kihelyezett hitelállományt tekintve is három legnagyobb szereplő között található az agrárfinanszírozási piacon, több területen pedig piacvezető. Kitért az intézet átalakulására is, mint mondta, az új Takarékbanknál több mint 30 ezer agrárügyfél vezeti számláját az intézetnél, manjdem 200 milliárd forintos a hitelállomány, 22 százalékos a piaci részesedése és 11 ezer feletti a finanszírozott ügyfelek száma.

A Takarékbank érzi a felelősséget az ágazat fejlesztésében, ezért is döntött egyedülálló módon önálló agrár üzletág létrehozásáról

- tette hozzá Szabó Levente.

Egyre inkább a beruházások finanszírozásában segít a Takarékbank a gadáknak, hiszen a következő években az uniós támogatások változása hatással lesz az ágazat jövedelmezőségére és a gazdák beruházási kedvére is

- kezdte Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója, majd bejelentette, hogy új termőföldhitel-családot dolgoztak ki a gazdálkodóknak, akiknek akár hitelkeretet is biztosítanak későbbi vásárlásaikhoz. Kiemelte többek közt azt is, hogy az eseményen, egyedi kedvezményes hitelkonstrukciót is ajánlanak a mezőgazdasági gépek vásárláshoz.

Többet ruházunk be gépekbe, mint amilyen nagy az amortizáció mértéke. Emelett a földvagyon értékelődött fel, 10 év alatt 3000 millió forinttal árazódott át

- tette hozzá Hollósi Dávid, aki beszédében kitért arra is, hogy a magyar agrárium mind hozamokban, mind vagyoni-jövedelmi, mind támogatási szempontból jó állapotban van. Hozzátette ugyanakkor, hogy hatékonyságban jelentős lemaradásban vagyunk, még a közép-kelet-európai országoktól is.

Kiemelte azt is, hogy az agrárium ugyanis az ágazatban megtermelődő források jelentős részét nem forgatja vissza termelő beruházásokba, inkább pénzügyi- vagy reáltőke befektetésre használja. Ennek következtében a termőföld vételi-bérleti árai is kezdenek elválni a reális színvonaltól. Véleménye szerint éppen ezért a bankszektornak elsősorban a beruházások finanszírozásában kellene segítenie a gazdákat. Hiszen ezen a téren csak a hitelintézetekre számíthatnak a pályázatokon kívül.

Külön hangsúlyozta a gazdák számára létrehozott hitelterméket, a Barázda nevű hitelprogramot, melyben több lehetőség tárul a gazdák elé. Újításnak számít a termőföldvásárlási hitelkeret, melyet olyan termelőknek ajánlanak, akik rendszeres földvásárlók a piacon. A harmadik konstrukció pedig a klasszikus egyedi földhitel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarékbank

takarék

agrár

gazdaság