Nem könnyű az értékesítés a koronavírus miatt: így alkalmazkodnak a gazdálkodók

HelloVidék   
  Megosztom
Nem könnyű az értékesítés a koronavírus miatt: így alkalmazkodnak a gazdálkodók

A koronavírus terjedése miatt kialakult helyzethez a gazdálkodóknak is alkalmazkodniuk kellett. A környező piacokon a szigorított feltételek nem egységesek, így az értékesítés sem könnyű. A kenderesi Krokavecz László őstermelő, családi gazdálkodó adott átfogó képet a jelenlegi helyzetről - írja a szoljon.hu.

Most is tesszük a dolgunkat, mert az élet nem állt meg, a palántanevelés fázisában vagyunk

– meséli tapasztalatait egy termelő a portálnak, aki úgy véli, hogy az értékesítés csökkenő forgalmához hozzájárult, hogy a környéken eltérő módon szabályozták a piacokat. Volt, ahol bezáratták, akadt, ahol csak korlátozásokat vezettek be.

Úgy gondolom, nem kellene korlátozni, mert mi szabad téren árusítunk, és sokkal jobb friss magyar árut vásárolni

– véli Krokavecz László, akinek heteken belül beérnek hideg fóliás primőrjei: a karalábé, a retek, a saláta. Kitért arra is, hogy tapasztalatai alapján úgy látja, a multik külföldi áruival szemben egyre erősebb az igény a helyi termékekre. Mint mondta, a fűtött fóliáiban több ezer paradicsom, paprika, uborkapalánta vár arra, hogy az enyhébb idő beálltával kiültessék őket. Az értékesítés viszont nem könnyű mostanában, így ők is belevágtak az internetes kereskedésbe. A házaspárnak a napi munkáját is teljesen át kellett szerveznie az új helyzetben, hiszen fiaik is otthon vannak.

Az önkormányzati tulajdonú, hatvannégy hektár földet és a volt növényvédő állomáson a kertészetet és állattartó telepet a városgazdálkodás kezeli.

A fóliában hónapos retek, illetve zöldhagyma van. Hamarosan jön a több ezer tő karalábé, paprika, paradicsom

- mondta Horváth Ferenc megbízott intézményvezető-helyettes.

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozott intézkedések miatt kialakult helyzetben az értékesítést is át kellett szervezni. Nem a telepen értékesítünk, hanem a felvett rendeléseket a megfelelő védőfelszereléssel ellátott dolgozók házhoz szállítják a lakosoknak

- tette hozzá a szakember, aki kitért arra is, hogy a szabadban is zajlanak a munkák, az őszi búza mellé napraforgó és kukorica kerül, de a telepen csemegekukoricát, burgonyát, vöröshagymát is vetnek majd. Az állattartó telepen juh, sertés és baromfi van, utóbbit most futtatják ki, mert új állományt vásárolnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

termelő

gazda

termelők

gazdák

piac