Hogy lesz ebből gyümölcs? Hatalmas területnyi ültetvényt sújtott tavaszi fagykár

MTI   
  Megosztom
Hogy lesz ebből gyümölcs? Hatalmas területnyi ültetvényt sújtott tavaszi fagykár

A március utolsó hetében és április első napjaiban az egész országra kiterjedő fagy elsősorban a kertészeti kultúrákban, különösen a gyümölcstermesztésben okozott traumát.

Több mint 15 ezer hektáron okozott károkat az ültetvényekben az egész országra kiterjedő tavaszi fagy. Az április 1. után bekövetkezett károk bejelentésére még május 15-ig van mód - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerdán. A Nébih által működtetett informatikai rendszerben rögzített adatok szerint május 8-ig 15 426 hektárnyi tavaszi fagykárral érintett területen tartottak szemlét a megyei kormányhivatalok ellenőrei.

A földterületek 15-20 százalékánál nem tapasztaltak valós károsodást, ezeknél vagy egyáltalán nem történt káresemény, vagy gazos, nem művelt területre vonatkozott a valótlan kárbejelentés.

A március utolsó hetében és április első napjaiban az egész országra kiterjedő fagy elsősorban a kertészeti kultúrákban, különösen a gyümölcstermesztésben okozott traumát.

Bár a fagykár fajonként és országrészenként eltérő mértéket mutat, az április első napjaiban tapasztalt mínuszok gyakorlatilag már mindegyik gyümölcsfajnál jelentős virágkárokat eredményeztek. Olyannyira, hogy a szakemberek a szemlézett területek mintegy 15 százalékánál 90-100 százalékos mértékű hozamcsökkenést állapítottak meg, vagyis ezeken a parcellákon az idén nem várható betakarítás.

míg az alma-, körte- és meggyültetvényekben valamivel mérsékeltebb a kár. Az előzetes adatok alapján legkevésbé a szilvaültetvényeket érte trauma, bár a korai fajtáknál itt is nagyobb hozamkiesés várható. A májusi virágzású birsalmát és bodzát, úgy tűnik, megkímélték az éjszakai fagyok.

Jelenleg virág- és rügykárról van szó - hangsúlyozza közleményében a hivatal.

Országos viszonylatban egyes fajoknál, erős virágzás esetén, akár a virágok negyede-harmada is elegendő lehet a normál, esetleg közepes terméshozam eléréséhez, ugyanakkor a károsodást nem mutató virágok, virágkezdemények sérülhettek annyira, hogy nem termékenyülnek meg, nem kötődik meg a gyümölcs. Ezt figyelembe véve a várható termésre leghamarabb a virágzás után 4-6 héttel, május végén lehet tisztább prognózist adni.

A Nébih felhívta a termelők figyelmét arra, hogy amennyiben a mezőgazdasági káresemény április 1. után következett be, és a kárbejelentésben nyitva álló határidő (a káresemény bekövetkezésétől számított 15 nap) az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban telik le, akkor a kárbejelentés is az utóbbi határidejének utolsó napjáig, azaz 2020-ban május 15-ig tehető meg.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fagykár

ültetvény

nébih

gyümölcstermesztés