Nagy munkában a gazdák: kezdődik a villányi szüret

MTI   
  Megosztom
Nagy munkában a gazdák: kezdődik a villányi szüret

A gazdák egy része már augusztus utolsó napjaiban megkezdheti a terület jellegzetes kékszőlőfajtáinak szüretelését a villányi borvidéken - közölte a mintegy 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára.

A területen elenyésző mennyiségben jelen lévő fehérszőlőfajták szedése már augusztus közepén megindult, ezután pedig a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarításával indul meg az igazi szüreti időszak Villányban

- magyarázta Nagy Gergely. Mint mondta, a nyár utolsó és az ősz első napjaiban a gazdák egy kisebb része kezdi meg a munkát, de szeptember közepére várhatóan a borvidék egész területén javában zajlik majd a szüret.

Villány jellegzetessége a kékoportó, amelyet mintegy 330 hektáron termesztenek, ebből a kedvező időjárásnak köszönhetően jó évjáratú bor lesz az idén, a gazdák a mennyiség és a minőség tekintetében is bizakodók, vélekedett. A szőlőtermő területen hektáronként 6-9 tonna közötti átlagtermést produkáló szőlőfajtából a titkár szerint akár nyolc-kilenc tonnát is betakaríthatnak majd tízezer négyzetméterenként, a próbaszüretek ugyanis jó eredményekkel zárultak, az időjárás pedig továbbra is kedvező az érés szempontjából. A villányi termőterület nyolcvan százalékát uraló kékszőlők közül a kedvelt, testes, karakteres vörösbort adó bordeaux-i fajtákat később kezdik szedni.

Szeptember végén indul csaknem 300 hektáron a merlot, 320 hektáron a cabernet franc, 280 hektáron a kékfrankos szüretelése, a 400 hektáron termelt sauvignon fajta fürtjeit pedig októberben szakítják le a tőkékről. A villányi szüret a fehér fajták szedésével már augusztus közepén megkezdődött az Irsai Olivér szedésével. A hegyközségi titkár hozzátette, a későn érő fajták terméskilátásait nagyban befolyásolja a következő bő egy hónap időjárása; a gazdák tartós melegben és mérsékelt mennyiségű csapadékban bizakodnak.

Villány esetében továbbra is a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborok a népszerűek mind a hazai, mind a forgalom 5-10 százalékát adó külföldi piacon. A járvány hatásai, mondta a titkár, természetesen nem kerülték el teljes mértékben a villányi gazdákat, pincészeteket, de az online értékesítés felfutásának, a nyári belföldi turizmus élénkülésének és a kormányzati segítségnek köszönhetően egyelőre komoly gazdasági károkat nem kellett elszenvedniük a terület borértékesítésben érdekelt szereplőinek

- emelte ki Nagy Gergely.

A helyiek abban bíznak, hogy az őszi turisztikai szezonban élénk marad a forgalom nemcsak a környék, de az ország más részein lévő vendéglátó- és szálláshelyeken; mindez ugyanis a borkeresletben is megmutatkozik majd

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szüret

villány

villányi borvidék

kékszőlő

kékszőlőfajták

szüretelés

szőlőtermesztés