Még ez is! Durván megdrágul a magyarok egyik kedvenc esti csemegéje

Steiner Petra   
  Megosztom
Még ez is! Durván megdrágul a magyarok egyik kedvenc esti csemegéje

A közösségi filmnézés élménye mára elválaszthatatlanul összeforrt a pattogatott kukoricával. A nagy gazdasági világválság idején ez a finomság mentette meg a mozikat, amelyből a magyar minőség már-már vetekszik az amerikaiakéval. A koronavírus a vendéglátóegységek és a szolgáltatószektor mellett a szórakoztatóipart sem kímélte, de kérdés, hogy mindeközben hogyan alakult a popcorn helyzete? A HelloVidék egy Békés megyei cég segítségével járt utána a pattogatni való kukorica 2020-as szezonjának.

A popcornt, régies nevén pukkantott málét az 1600-as években még kifejezetten a szegények eledeleként tartották számon. Kedvelt csemege volt a téli, hideg estéken, a fonókban eltöltött hosszú munkák során, illetve böjti ételként sokan nagypénteken is ezt ették. Mára világszerte fellendült az iránta való kereslet mind a pár száz forintos, mikróban pattogtatható változata, mind az ízesített, prémium kategóriás csemegék révén, de vitathatatlanul a mozik a legnagyobb haszonélvezői. Az 1929-1933-as világválság túlélését nagyban segítette a filmszínházakban „legalizált” beltéri pattogatott kukorica árusítása, amely sokkal több bevételt hozott a konyhára, mint maga a jegyeladás, amely a mai napig változatlan.

A világ top 3 pattogatott kukoricatermesztője Amerika, Kína és Brazília, akikhez képest az európai országok, köztük Magyarország, jelentős lemaradásban vannak. Hazánkban a ’70-es évek óta övezi élénkebb érdeklődés nagybani termesztését, ehhez képest azonban 2020-ban még mindig csak kis arányban, körülbelül 5-6 ezer hektáron termesztik. A kommersz kukorica termésátlagához képest (8-10t/ha) jóval kisebb a hozama, de az öntözés, mint sok más növény esetében, itt is jelentős javíthatja a szezonvégi számokat.

Az egyik pattogatott kukoricafajtánk termelési potenciálja öntözés nélkül 3-5 tonna, öntözéssel valamivel több. Nyilván a meleg klíma felé tolódás mindezt nagy mértékben tudja csökkenteni. A tavalyi évben volt ez kifejezetten érzékelhető, amikor pont a legérzékenyebb időszakban nem érkezett kellő mennyiségű csapadék, ezért a termésszint a várakozás alatt maradt. Az idei tavasz elég hektikus volt, nehezen keltek ki és indultak fejlődésnek a vetések, ami egyébként nemcsak a pattogatni való kukorica, hanem a kommersz kukorica és a napraforgó esetében ugyanúgy elmondható. Sokáig maradtak négylevél környéki állapotban, ami a csapadékhiánynak volt betudható. Utána viszont, amikor megjött az eső, valamilyen szinten visszarázódtak. Hogy ez jelentett-e termésdepressziót? Valamilyen szinten igen, de nem lehet megmondani, mekkorát

– hangsúlyozta az éghajlat befolyásoló szerepét a Csorvási Gazdák Zrt. növénytermesztési főágazat-vezetője, Kovács Roland.

Ha éppen nem a tavaszi csapadékhiány, akkor a hirtelen jött fagyok vagy az aggasztóan alacsony napfényes órák száma befolyásolja az éves termésátlagot, amely rizikókkal a gazdáknak minden évben számolniuk kell. Jó esetben a sok rossz közül csak az egyik miatt vakarhatják a fejüket, de a hozam egy kisebb rossz esetén még mindig megütheti az átlagos szintet. A 80-100 hektáron pattogatni való kukoricát termesztő Csorvási Gazdák Zrt. 2020-at közepes hozammal, 4230 bruttó, 4208 nettó kiló per hektárral zárta, amelyet sok más gazdával ellentétben csak és kizárólag belföldön értékesítenek. Az egyik fajtát egy mezőhegyesi vállalkozó, míg a másikat a csávolyi székhelyű Mogyi vásárolja fel. Utóbbi 70%-ban uralja a hazai magpiacot, és közel 27 országba értékesíti feldolgozott formában a pattogatni való kukoricaalapú termékeit.

Az időjárásról függetlenül nagy általánosságban elmondható, hogy ugyanazokon a területeken lehet eredményesen termeszteni, mint a hagyományos kukoricát, és termesztéstechnológiájában se sokban tér el társaitól. A popcorn a gyomirtószerek használatát tekintve valamivel érzékenyebb, de nagy általánosságban ugyanazok a szerek vethetők be, mint a kommersznél, hacsak a szerződésben álló partnereknek nincs erre vonatkozó kikötésük. A kukoricamolyok és gyapotbagolylepkék egyre nagyobb rohamára is fel kell készülniük a gazdáknak, ami viszont a sima kukoricát termesztők körében még csak most kezd elterjedtté válni. A kettő közti legnagyobb különbség azonban igazán csak az aratásnál ütközik ki, ami olykor kemény terhet ró a mezőgazdászokra.

A popcorn betakarításában az okozza a nehézséget, hogy a kukoricacső jóval vékonyabb, mint egy sima, konvencionális kukorica, ezért képes átesni a törőhengerek között. Tehát a kombájn nem tudja lemorzsolni vagy lefosztani a szárról, mert a cső keresztülmegy a kukoricaasztalon, tehát be se kerül a rendszerbe, a földön marad. A tavalyi évben sokat kínlódtunk vele, mert nem lehetett a törőhengereket annyira összehúzni, hogy a szár átmenjen rajta, így a csövek fönnmaradtak. A gazdák ezért kitalálták, hogy búza- vagy napraforgóasztallal vágják, de ezt a Mogyi beszállítóinak egyértelműen tiltják a csattanó maszlag miatt. Állítólag mindez az atropin-szennyezettsége vezethető vissza, mert amaz asztalok szétkenik a datura mag nedvét, míg a kukoricaasztallal betakarított termésnél ez nem jellemző

– részletezte a betakarítással járó nehézségeket Kovács Roland növénytermesztési főágazat-vezető.

Az agronómus megemlítette, a közismerten mérgező csattanó maszlag toxinjával szemben zéró toleranciával viseltet irányukban partnerük, ahogyan a gyomirtószerek terén is erős kikötéseket támasztanak. Ugyanilyen fontos, nem kevésbé strikt elvárás a növény víztartalma, amely optimális esetében 18% alatti, mivel az erősen befolyásolja a termés pattogási indexét, és már akár 1%-nyi eltérés érzékelhető különbségeket teremt a felvásárlási árban. Ugyanígy a szemek sérülésmentessége is kulcsfontosságú: 1% alatti aránynál pluszt fizetnek a termesztőknek, 1-3% között már csak az alapárat adják meg, 8-9% fölött viszont át sem veszik a termést.

Kovács Roland agronómus a HelloVidék kérdésére elárulta, a hagyományos kukoricához képest a feldolgozatlan popcorn felvásárlási ára előbbinek közel háromszorosa. Ezek után szinte érthetetlen, miért nem terjedt el jobban a hazai gazdák körében, amikor az iránta való piaci kereslet felszállóágban van, és amennyiben minősége valóban vetekszik, már-már meghaladja az amerikaiét, bőven lenne rá igény az exportpiacon is. És még ha a járványra való tekintettel a moziknak átmenetileg újra be is kellene zárniuk, a sarki közértben vagy a helyi szupermarketben megvásárolható pár száz forintos csemegét a szűkebb időkben is megvásárolhatják maguknak a családok, mondván, hogy ennyi luxus a karantén és a bezártság idején még megengedhető a közös otthoni filmnézés mellé.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

popcorn

pattogatott kukorica

kukorica

pukkantott málé