Felfüggesztették a szintvizsgákat a szakképzésben: mi lesz így a diákokkal?

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Felfüggesztették a szintvizsgákat a szakképzésben: mi lesz így a diákokkal?

Nehéz helyzetbe hozta a szakképzés gyakorlati megvalósítását az új koronavírus-járvány. Miközben életbe léptek az országos járvánnyal összefüggő intézkedések alapján az erre vonatkozó útmutatások, még mindig adódnak kérdések. Hogyan lehet kötelező gyakorlati képzés során az egészség megőrzését célzó intézkedések, jogszabályok, kiadott útmutatások, irányelvek szigorú betartása? Hogyan valósulhat meg a szakmai gyakorlati oktatás a külső gyakorlati képzőhelyen? Milyen létszámú csoportokban gondolkodhatnak itt? Többek között ezekre a kérdésekre kereste most a választ a HelloVidék.

November 11-én életbe léptek az országos járvánnyal összefüggő intézkedések alapján a gyakorlati képzésre vonatkozóan az útmutatások, amelynek követése valamennyi gyakorlati képző kötelessége. Ennek egyik legfontosabb momentuma, hogy a szakmai gyakorlati oktatás külső gyakorlati képzőhelyen továbbra is megvalósulhat jelenléti formában, ám csak és kizárólag kis létszámú csoportokban.

A gyakorlati képzés során az egészség megőrzését célzó intézkedések, jogszabályok, kiadott útmutatások, irányelvek szigorú betartása továbbra is mindenki számára kötelező. Ez magában foglalja a gyakori szappanos kézmosást, vagy alkoholos kézfertőtlenítést, a köhögési etikett betartását. Emellett a gyakorlati foglalkozások teljes ideje alatt maszk, vagy más azzal egyenértékű egyéni védőeszköz viselése kötelező. A gyakorlati képzőhelyen a csoportokat úgy kell megszervezni, hogy a 1,5 méteres védőtávolság, vagy a tanulók felépítménnyel való fizikai elválasztása biztosított legyen. A tanulócsoportok egymástól elkülönítve használják a szociális helyiségeket és az étkezőt

– tájékoztatta a HelloVidéket a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

A járványhelyzet miatt fontos, hogy a gyakorlati foglalkozásokat kizárólag egészséges, koronavírus megbetegedés tüneteit nem mutató személy látogathatja, miközben a képzés igazodik a gyakorlati képző munkaidejéhez és a feladatellátás jellegéhez – az esetlegesen bekövetkező változáshoz is. Amennyiben valaki nem tudja megoldani, biztosítani az elkövetkező időszakban tanulók gyakorlati képzését akkor a kamarai duális képzési tanácsadó próbál segíteni.

De lássuk a Magyarország egész területére kihirdetett veszélyhelyzet során, a szakképzésért felelős helyettes államtitkár által aláírt, a szakképzésre vonatkozó szabályokat:

  • Közismereti és szakmaelméleti oktatás: ezeket a tanórákat online kell megszervezni, ahol az oktatók és a tanulók is használhatják szükség esetén az iskolai infrastruktúrát; kapcsolattartáshoz és kommunikációhoz a Kréta rendszert ajánlják;
  • Szakmai gyakorlati oktatás: tanműhelyben, illetve gazdasági környezetben kell megszervezni lehetőség szerint heti tömbösítésben, kis létszámú csoportokban;
  • Egyéb szabályok: a szakképző intézmény helyi óratervet alakít ki a duális partnerekkel együttműködve, miközben az online oktatásra vonatkozóan konzultációs, felzárkóztató, illetve az értékelést, számonkérést foglalkozásokat biztosít.

Górcső alá vettük az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vonatkozó, egyedi miniszteri határozatát is. Eszerint fontos, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a tanulóknak a gyakorlati órák lebonyolításakor szükség szerint biztosítani kell a kollégiumi ellátást, természetesen a járványügyi szabályok szigorú betartásával. És persze érdekelt minket az is, hogy mi a helyzet a 2020. év őszi szakmai vizsgaidőszakával?

A HelloVidék információi szerint az iskolai rendszerű szakmai oktatás még folyamatban lévő komplex szakmai vizsgáit, illetve sz ágazati alapvizsgákat szintén a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett megszervezik. Ám az október 22. utánra tervezett szintvizsgák, a Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatása szerint elmaradnak. De nézzünk meg néhány gyakorlati tapasztalatot is:

  • Idén a járványügyi helyzetre tekintettel online rendezték meg a Modern Gyárak Éjszakáját amihez országszerte számos vállalkozás csatlakozott, hogy megmutassák az innovatív, high-tech, zöld megoldások, amelyek igazán versenyképessé, mintaértékűvé teszik a Magyarországon működő gyárakat, üzemeket. Az eseményhez Budapestről 18, vidékről 56 vállalkozás csatlakozott.
  • Szimulátoron tanulnak hegeszteni a Kaposvári Szakképző Centrum egyik szakiskolájában: a szakoktató lépésről-lépésre elmagyarázza a diákoknak a berendezés működésével és használatával kapcsolatos tudnivalókat, majd a hegesztés indulásának pillanatában a monitoron megjelennek a munkafolyamat paraméterei, például a pisztoly és a munkadarab távolsága, az azok által bezárt szög, a sebesség. A nyilak segítségével minden leolvasható és korrigálható, de még az elektródákat is lehet cserélni.
  • A Baranya Megyei Szakképzési Centrumban a gyakorlati foglalkozásokat tömbösítették, amely minimális órarend módosítást is maga után vont és amely 2020. november 16-tól érvényes, amit az oktatók és a diákok számára a honlapon keresztül juttatott el a feladat elkészítésével megbízott intézményvezető.
  • A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum a munkarendjében a távmunkavégzésre történő átállás esetére már szeptemberben kialakított egy munkarendet, amely szerint a tevékenység a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen (a munkavállaló otthonában, vagy a szokásostól eltérő helyszínen rendszeresen folytatódik.
  • A Veszprémi Szakképzési Centrum szakiskoláiban hibrid oktatásra álltak át november 11-től, amely szerint a más intézményekhez hasonlóan a szakmai elméleti, illetve a közismereti órákat online oktatás keretein belül, míg a szakmai tárgyak gyakorlati óráit tanműhelyben tudják megtartani.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szeptemberben napvilágra került, éves oktatási jelentése szerint Magyarországon nemzetközi összevetésben is kimagasló szerepet tölt be a munkahelyen végzett gyakorlati képzés, jók a szakképzettséggel rendelkezők elhelyezkedési esélyei. A tanulmány hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szakképző iskolákban a tanulók mindegyike vállalati környezetben megvalósuló gyakorlati oktatásban részesül, ahol a résztvevők 100 százalékos mutatója többszörösen felülmúlja az OECD országok 34 százalékos átlagát.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vállalkozás

szakképzés

munka

munkaerőpiac