Egekbe tolta a járvány az árakat: brutális árakon kínálják a magyarok kedvenc zöldségét

HelloVidék   
  Megosztom
Egekbe tolta a járvány az árakat: brutális árakon kínálják a magyarok kedvenc zöldségét

A paradicsom frissfogyasztású zöldség és fontos konzervipari nyersanyag. Nem beszélve arról, hogy számos magyar étel nélkülözhetetlen alapanyaga. A hazánkban is kedvencnek számító zöldség a lazább, melegeb talajt szereti, így gyakran termesztik konyhakertekben, lakásokban is. Kedveli a sok nedvességet, érés idején sok napfényre van szüksége. Termőterületei elsősorban a konzervgyárak környékén alakultak ki: Hatvan, Nagykőrös, Kecskemét, Nagyatád, Máriapócs. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogy alakult a paradicsomtermesztés Magyarországon az elmúlt évben. Milyen nehézségeket okozott a járvány, hogy hatott ez az árakra. Illetve megnéztük azt is, hogy termeszthetünk paradicsomot a lakásban, ha nem akarunk borsos árat fizetni érte a boltokban. 

A koronavírus csapást mért erre az ágazatra is

Az Európai Bizottság tavalyi jelentése szerint - mely az agrártermékek rövid távú kilátásait elemezte a 2020 nyarán fennálló helyzet alapján - az Európai Unióban a frisspiaci paradicsom termésmennyiségében csökkenés várható.

Az elmúlt év adatai szerint a hozamok alacsonyabbak voltak ugyan, mint a korábbi hasonló időszakokban, azonban a Bizottság jelentése szerint erre az a magyarázat, hogy a termelők egyre inkább a kisebb bogyóméretű paradicsom-típusok termelésére fókuszálnak (melyeknél nem mellesleg a hozzáadott érték is magasabb). A téli termesztés bővülése ezt a csökkenést ellensúlyozni fogja. Az ipari paradicsom tekintetében a Bizottság egy százalékos mennyiségi növekedésre számít.

A fogyasztás tekintetében a jelentés rámutat arra, a koronavírus járvány és ennek következtében a Horeca szektor leállása miatt a gömb paradicsom fogyasztása visszaesett, ami lenyomta az árakat is. Ezzel egy időben viszont növekedett az otthonok fogyasztása, különösen a kisebb méretű paradicsomok esetében. Az Európai Unióban a frisspiaci paradicsom fogyasztását tekintve 2020-ban összességében körülbelül egy százalékos visszaesést vártak a 2019. évihez képest.

Az Európai Unió friss paradicsom kivitele 2020 január és április között 20 százalékkal csökkent a Covid-19 világjárványnak köszönhetően (az export visszaesésének fő okai a logisztikai problémák és a jelentősen megemelkedett szállítási költségek). A jelentés szerint 2020-ban úgy becsülték, hogy összességében 7 százalékos lesz az export visszaesése és 13 százalékkal marad majd el az elmúlt öt év átlagától. Ugyanakkor a frisspiaci paradicsom importja a várakozások szerint 2020-ban tovább növekedett, 2019-hez viszonyítva 3, az elmúlt öt év átlagához képest pedig 11 százalékkal.

Berobbantak a piacra a magyar termékek

Ugyan a koronavírus-járvány hektikusan alakította a zöldség-gyümölcs fogyasztást, a bejelentett korlátozásokat követően március felétől a becslések szerint 20 százalékot meghaladóan nőtt a kereslet a magyar termények iránt. Májusban arról számolhattunk be, hogy nagy mennyiségben jelentek meg az áruházak polcain a hazai üvegházi termékek, köztük a paradicsom is.

Magyarországon 3500 hektáron termesztenek hajtatott (üvegházban vagy fólia alatt) zöldséget, ebből 450 hektáron alkalmaznak fűtést. A hajtatott zöldség mennyisége mintegy 430 ezer tonna, ebből 180-185 ezer tonna paprika, 125-130 ezer tonna paradicsom, 35-37 ezer tonna uborka, és jelentős még a káposzta- és salátafélék aránya is

- számolt be róla Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hozzátette, az export júniusban indult be igazán, ekkor paradicsomból 12-15 ezer tonna került a külföldi piacokra.

Mennyi az annyi?

Ha megnézzük, a magyar emberek között a paradicsom nagyon népszerű zöldségnek számít. Ezt igazolja az Agrárcenzus 2020-as beszámolója is, melyből kiderül, a fontosabb zöldségfélék betakarítási adatai szerint a második helyen áll a paradicsom. Őt csak a csemege-kukorica előzi meg. A kiadvány adatai szerint, 2018-ban 211 863 tonna paradicsomot termesztettek összesen Magyarországon, ami kiemelkedő mennyiségnek számít.

Szintén a paradicsom népszerűségét támasztja alá, hogy az egy főre jutó élelmiszerfogyasztás listáján is előkelő helyen szerepel. A legutóbbi adatok szerint, a 2018-as évben legnagyobb mértékben a paradicsom egy főre jutó fogyasztása nőtt. Ez pontosan 7,6 kg/fő/évet jelent.

Árak tekintetében tavaly azt tapasztalhattuk, hogy a paradicsom 3-5 százalékkal drágult, de ennek még most is érezhetjük a hatását. Aki most vásárolna a piros zöldségből, annak ebben a hónapban is meg kell néznie, hol és mennyit vásárol, hiszen könnyen borsos árat fizethet érte.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint, a vidéki fogyasztói piacokon 480-1800 Ft/kg áron juthatunk hozzá a paradicsomhoz, a vidéki nagybani piacokon viszont olcsóbban, 350-950 Ft/kg áron vehetjük meg.

Melósabb, de olcsóbb, ha otthon termesztjük

Aki termesztett már kertjében vagy otthonában paradicsomot, az nehezen fanyalodik rá a bolti változatokra. Nem csoda, a saját termesztésű zöldségekre nem csak azért tekintünk jó szemmel, mert saját magunk gondoztuk és neveltük, hanem azért is, mert ízviláguk, állaguk teljesen más, mint az áruházakban megvásárolt termékeké. Ugyan a karantén alatt is sokan vágtak bele házi kertészkedésbe, viszont a paradicsomtermesztés már előtte is népszerű hobbinak számított, még azok körében is, akik csak egy erkéllyel vagy terasszal rendelkeztek.

Ez azért lehet, mert tényleg egyszerű a gondozása, hamar és gyorsan terem, ezért hamar sikereket érhetünk el vele. A paradicsom kedveli a világos helyeket, egy nagy ablakkal így már félsikert értünk el. A beporzástól pedig nem kell tartanunk, hiszen a paradicsom könnyen beporozza magát, a méhek vagy a más segítség nélkül is.

Hogyan termeszthető organikus paradicsom beltéren?

Van néhány fontos dolog, amit szem előtt kell tartanunk, mielőtt belevágunk:

  • Tervezzük meg, hol neveljük majd a paradicsomot. A legjobb hely a ház legfényesebb pontja, mivel a paradicsom sok fényt igényel a virágzáshoz és a terméshez is. Ideális egy nagy déli fekvésű ablak.
  • Vegyük figyelembe a növény fajtáját. Fontos, hogy beltéren is termeszthető növényt válasszunk ki, mert így nem okoz majd gondot mekkorára nő a paradicsom, mert előre tudni fogjuk. Ez az elhelyezés szempontjából is fontos, illetve azért is, mert a gondozáshoz elengedhetetlen a növényismeret.
  • Miután kiválasztottuk a megfelelő, világos helyet a lakásban és egy megfelelő paradicsomfajtát, a beltéri paradicsom gondozása nem sokban különbözik más szobanövények gondozásától.
  • Érdemes trágyázni minden héten, mivel a paradicsom igen tápanyag igényes növény. A növekedéshez és a terméshez is sok vízre és tápanyagra van szüksége. A legjobb, ha a komposzt mellett kimondottan paradicsomnak összeállított trágyát alkalmazunk.
  • Rendszeresen öntözzük, hiszen a talaj nedvesség egyensúlyának fenntartásával akadályozhatjuk meg, hogy a paradicsom kihasadjon. Gyakran ellenőrizzük a talajt, hogy meg kell-e öntözni a paradicsomot vagy sem. Ehhez elég, ha az ujjbegyünket beledugjuk a földbe 1-2 cm mélyen. Ha száraznak ítéljük, idje locsolni.

Ha ezeket a tippeket megfogadjuk, a hidegebb hónapokban is friss zöldséget szüretelhetünk és nem csak egészségesebben étkezhetünk, de sokat spórolhatunk is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

paradicsom

paradicsom árak

paradicsomtermesztés

paradicsom termesztése

paradicsom termesztése beltéren

paradicsom termelés

termésmennyiség