Vállalkozók, figyelem! Február 25-ig erről nyilatkozni kell: sok pénzről van szó

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Vállalkozók, figyelem! Február 25-ig erről nyilatkozni kell: sok pénzről van szó

Az Európai Bizottság jóváhagyta a napokban azt a magyar állami támogatási programot, amely a kis- és középvállalkozásoknak hivatott segítséget nyújtani és likviditást biztosítani a koronavírus-válság hatásainak enyhítése érdekében. A legújabb intézkedés az általuk fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célozza meg. Az Európai Bizottság az intézkedést a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá. A program keretében az állami támogatás azáltal valósul meg, hogy a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékra mérséklődik, az iparűzésiadó-előleg pedig 50 százalékkal csökken. A HelloVidék most az Európai Bizottságtól kapott legfrissebb információk alapján szedte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a kis- és középvállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célzó magyar programot. A szervezet megállapította, hogy a tervezett magyar program összhangban van az ideiglenes keretszabályban meghatározott feltételekkel. Ennek értelmében a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékra mérséklődik, az iparűzésiadó-előleg pedig 50 százalékkal csökken.

A feltételek része, hogy a támogatás összege vállalkozásonként nem haladhatja meg a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások esetében a 200 ezer eurót (71 millió forintot), a halászati és akvakultúra-ágazatban tevékeny vállalkozások esetében a 240 ezer eurót (85,5 millió forintot), az összes többi ágazatban működő vállalkozások esetében pedig az 1 600 ezer eurót (570 millió forintot).

Mindez összhangban van az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabályokkal, amelyek többek között a kis- és középvállalkozásoknak hivatottak segítséget nyújtani és likviditást biztosítani az új koronavírus-járvány nyomában járó gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében.

A járvány jelentős megrázkódtatást okoz a világgazdaság és az uniós gazdaságok számára is, és a kedvezőtlen gazdasági hatások mérséklése érdekében kritikus fontosságú, hogy a tagállamok és az uniós intézmények összehangolt gazdasági válaszintézkedéseket tegyenek. Ez a sokk különböző csatornákon keresztül fejti ki hatását a gazdaságra. Idetartozik az ellátási láncok megszakadása miatt bekövetkezett kínálati sokk, az alacsonyabb fogyasztói kereslet okozta keresleti sokk, a bizonytalanság befektetési tervekre gyakorolt negatív hatása és a likviditási nehézségek vállalkozásokra gyakorolt hatása. A Covid19-járvány által előidézett kivételes körülmények között minden vállalkozás súlyos likviditási nehézségekkel szembesülhet. Fizetőképes vagy kevésbé fizetőképes vállalkozások hirtelen likviditási nehézségekkel vagy akár likviditáshiánnyal szembesülhetnek. A kis és középvállalkozások különösen veszélyeztetettek. Ez tehát rövid és középtávon súlyosan érintheti számos egészséges vállalkozás és munkavállalóik gazdasági helyzetét, hosszabb távon pedig a túlélésüket veszélyeztető hatásokkal is jár

– mutat rá a HelloVidék birtokába került, ideiglenes keretszabályzat.

A szakértők hangsúlyozzák azt is, hogy az új koronavírus-járvány az Európai Unió teljes gazdaságát érintő, a vállalkozásokat, a munkahelyeket és a háztartásokat sújtó jelentős visszaesés kockázatát hordozza magában. A törekvések szerint célirányos állami segítségnyújtásra van szükség annak biztosítása érdekében, hogy elegendő likviditás álljon rendelkezésre a piacokon, és hogy ellensúlyozni lehessen az egészséges vállalkozásokat érő károkat, illetve fenn lehessen tartani a gazdasági tevékenység folytonosságát a Covid19-járvány kitörése alatt és után.

A keretszabályzat lehetőséget nyújt ideiglenes állami támogatási intézkedésekre, ám ezeknek több feltétele van. Nézzük az opcionális támogatásokat:

  • Korlátozott összegű támogatás;
  • Hitelgaranciák formájában nyújtott támogatás;
  • Kedvezményes hitelkamatlábak formájában nyújtott támogatások;
  • A hitelintézeteken vagy más pénzügyi intézményeken keresztül garancia vagy hitel formájában nyújtott támogatás;
  • Rövid lejáratú exporthitel-biztosítás;
  • A Covid19 szempontjából releváns kutatáshoz és fejlesztéshez nyújtott támogatás;
  • Tesztelési és felskálázási (upscaling) infrastruktúrákhoz nyújtott beruházási támogatás;
  • A Covid19 szempontjából releváns termékek előállítására irányuló beruházási támogatás;
  • Adó és/vagy társadalombiztosítási járulékok elhalasztása formájában nyújtott támogatás;
  • Munkavállalók utáni bértámogatás formájában nyújtott támogatás a Covid19- járvány alatti elbocsátások elkerülése érdekében;
  • Feltőkésítési támogatás.

Ahogy arra már rámutattunk, az Európai Bizottság a kis- és középvállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célzó magyar programot hagyta jóvá. Az adók és/vagy a társadalombiztosítási járulékok megfizetésének elhalasztása a szervezet szerint ugyanis igen hasznos eszköz lehet a vállalkozások – és köztük az önfoglalkoztató személyek – likviditási korlátainak csökkentésére és a munkahelyek megőrzésére.

Az 1 százalékos adómérték azokra a kis- és középvállalkozásokra vonatkozik, amelyeknek a 2021. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapítottak szerint az adót több, mint 1 százalék adómértékkel számolva kellene fizetni. Az adómérték-csökkentés értelmében pedig az érintett vállalkozásoknak a 2021. évben, az adott előlegfizetési időpontban esedékes adóelőleg 50 százalékát kell megfizetniük az egyes esedékességi időpontokban; ami a 2021. március 15-én esedékes előlegre is vonatkozik.

A jogosultságnak azonban feltételei vannak, amiről 2021. február 25-ig nyilatkozni kell a székhely, telephely szerinti önkormányzati adóhatóságnál arról, hogy:

  • a vállalkozás mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül;
  • a külön kormányrendelet szerinti támogatástartalmának megfelelő összeget jogosult igénybe venni átmeneti támogatásként;
  • 2019. december 31-én nem minősült az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Kormányrendelet 6. § (4a)–(4b) bekezdése szerinti nehéz helyzetű vállalkozásnak;
  • a nyilatkozatot az állami adó- és vámhatóságon keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtja be.

Az Európai Bizottság február elsejei tájékoztatása szerint a magyar program 2021. december 31-én lezárul, így ennek megfelelően a szervezet az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint hagyta jóvá az intézkedést.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kkv

vállalkozás

iparűzési adó