Elkezdődött az élet-halál harc: tényleg ez lehet a vendéglátósok egyetlen esélye?

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Elkezdődött az élet-halál harc: tényleg ez lehet a vendéglátósok egyetlen esélye?

Az új koronavírus-járvány okozta gazdasági vihar egyik komoly áldozata a turizmus és a vendéglátás, de nagy kérdés, hogy van-e kiút a teljes összeomlás és csőd elől. Többen többféle módon küzdenek a túlélésért a pandémia második hullámában. A vidéki éttermeket, kávézókat és más vendéglátóipari egységeket járva azt látjuk, hogy néhol egy teremtett lélek sincs, mások a házhoz szállításból próbálnak megélni, de többen már most lehúzták a rollókat. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara most szakértőkkel, a Baranyai Gasztronómiai Klaszterrel és a kamara Idegenforgalmi bizottságával egyeztetve állított össze egy javaslatcsomagot a vendéglátás és a turizmus szektorok érdekében, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinet részére juttatott el. A HelloVidék most bemutatja a baranyaiak ötleteit.

A vendéglátóipari és a turizmus ágazatban tevékenykedő vállalkozások már az első hazai megbetegedések bejelentése óta érzik a bőrükön a negatív gazdasági hatásokat. A járvány második hullámával és a régóta fennálló, szigorú járványügyi intézkedések miatt viszont jelenleg talán az eddigi legnehezebb helyzetet élik meg.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján mintegy 52 ezer vendéglátóhely működik Magyarországon: éttermek, kávézók, cukrászdák, diszkók, balatoni kisebb vendéglátóipari egységek (például lángosozók) de ide tartoznak az iskolai menzák is. Sok helyen már most elkezdődött az élet-halál harc: a közterhek és a bérleti díjak kifizetése, valamint a munkaerő megtartása egyre nehezebb feladat.

A szektor hathatós támogatása érdekében javalatcsomagot állított össze Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, amiben a leginkább kompetens szakértőkkel egyeztettek a legfontosabb teendőkről, a lehetséges támogatásokról, a fogyasztást élénkítő intézkedések ötleteiről, valamint az újranyitásra való felkészülésről. Most nézzük ezeket részletesen!

Normatív támogatás:

  • Bértámogatás igénybevételének meghosszabbítása a szektor mikro- és kisvállalkozásai részére a teljes nyitást követő harmadik hónap végéig.
  • A más országokban bevezetett válságtámogatási formák magyar gazdaság lehetőségeire való átfordítása. Ezek között szerepel az úgynevezett „veszteség bónusz, aminek alapján azok a vállalatok, amelyeknek a 2019-es év adott hónapjához mért bevételkiesése meghaladja a 40 százalékot, likviditási segítséget kérhetnek. Szintén ilyen lehetőség a „bevételkiegészítés”, aminek a mértéke a 2019-es bázisév azonos időszakának forgalmát veszi alapul, és ágazattól függően, de legfeljebb a bevételkiesés 50 százalékos pótlását jelenti a teljes zárlat miatt bezárni kényszerült vállalkozásoknak. A harmadik forma az „állandó költségekhez nyújtott támogatás”, ahol a bezárt vállalkozások meglévő fix költségeinek maximum 75 százaléka fedezhető.
  • Adófizetési és járulék kedvezmény fenntartása a szektor mikro- és kisvállalkozásai részére a teljes nyitást követő harmadik hónap végéig, de legalább 2021. december 31-ig.

Fogyasztást élénkítő intézkedések:

  • Az 5 százalékos áfamérték alkalmazása az elvitelre és -házhozszállítással értékesített ételre, italra, a veszélyhelyzetet követően: a szabályozás az újraindulást követően a szektor gyorsabb visszarendeződéséhez járul hozzá (az 5 százalékos csökkentés a kiszállítási díjat is érinti).
  • A veszélyhelyzet visszavonását követően a vállalkozások vendéglátóhelyi fogyasztásnak (catering szolgáltatások) megjelenését ösztönözve a jelenlegi reprezentációs adó mérséklése, átmeneti eltörlése szükséges, ezzel is támogatva az ez irányú kereslet növekedését: a jelenlegi helyzetben ugyanis szinte megszűnt a vállalkozások által igénybe vett catering szolgáltatások utáni reprezentációs adó befizetés a központi költségvetésbe.
  • A Széchenyi Pihenőkártya esetében az alszámlák tekintetében az el nem költött szálláshely alszámla egyenlege felhasználásának lehetővé tétele melegkonyhai étkezésre (mint ahogy a kártyák bevezetése óta fordított irányban lehetséges): a dolgozók nagy részének munkaszervezési okokból, mint például a kiadott kényszerszabadságok, az újranyitás utáni fokozott munkaterhelés következtében szabadságolás lehetetlensége, nem lesz módja a szálláshely alszámlán 2019 óta felgyűlt nagyságrendi összeg célnak megfelelő felhasználásra. Ám amennyiben ez az összeg a vendéglátásban felhasználhatóvá válik, az igen jelentős segítség lenne a szektor újraindításában, és helyben generál azonnali fogyasztást.
  • A Széchenyi Pihenőkártya kibocsátó bankok utasítása az ügyintézés gyorsítására, vagy annak időtartamának maximalizálására az újonnan a rendszerbe csatlakozó éttermek és egyéb szolgáltatók esetében: számos vendéglátó jelezte a kamarának, hogy a szerződéskötés és a terminál üzembe helyezése 3-6 hónapig is eltartott. Nagyon fontos, hogy ennek a jelentős bevételt biztosító eszköznek, népszerűségének és használatának ne az ügyintézés lassúsága legyen a korlátja, ezért javasolják az átfutási idő maximalizálását 14 napban.
  • Széchenyi Pihenőkártyákra 2019-ben utalt juttatások költségmentes felhasználási ideje 2021. május 31., ezt követően a jelenlegi szabályozás alapján havi 3 százalékos havidíjat vonnak le a kártyabirtokos számlájáról: javasolják a havidíj felszámításának kezdetét elhalasztani 2022. május 31. utánra, mivel a kártyabirtokosok jó része a szabályozások okán nem tudta minden alszámláján rendelkezésre álló keretet felhasználni. A havidíjak így a gazdaságban realizálódnak a vállalkozásoknál.
  • A Széchenyi Pihenőkártyák tekintetében a jövőben megfontolásra javasolják a juttatás adójának és járulékának mérséklését a gazdaság további fehérítése érdekében.

Bérleti díj, szakképzés:

  • Az önkormányzatok csökkentsék az önkormányzati tulajdonban lévő épületekben működő éttermek bérleti díját, és az esetleges teraszok után fizetendő díjak alól mentesüljenek a szektor vállalkozásai a 2021-es évben.
  • A szektor életben tartása, jól megszervezett újraindítása elengedhetetlen annak érdekében is, hogy maradjon megfelelő szakképzett munkaerő és utánpótlás, amelyek nélkül a szektor és beszállítói köre a helyét a gazdasági körforgásban nehezen tudja fenntartani.
  • A szakképzési rendszerbe történő szeptemberi beiskolázást támogatni és később mérni szükséges.

Újranyitási javaslatok:

  • A vendéglátó egységek fokozatos megnyitását javasolják, mivel azok nyitva tartásával párhuzamosan nincs világos egészségügyi vagy szakmai gazdasági oka a vendéglátás és szálláshely szolgáltatás korlátozásának. A fokozatos megnyitással ráadásul a szektor veszteségei és kiutalandó támogatások csökkenthetők. A kamara a fokozatos megnyitást úgy képzeli, hogy a vállalkozás tulajdonosa vagy üzemeltetője ellenőrzi és a szükséges bevezetendő intézkedéseket a kormányhivatalokkal együtt, gyorsított eljárásban megteszi. Utóbbiakra példaként hozza fel az 50 százalékos kapacitáskihasználtság maximalizálását (egységenként csak a meglévő asztalok fele lehet „nyitva”); az előre foglalás bevezetése és az adott asztaltársaság fogyasztásának időtartamát 3 órában meghatározása; takarítás és fertőtlenítés rendszeresítése vendégenként a megfelelő eszközökkel; maszk viselése éttermekben az étel megérkezéséig és az elfogyasztását követően.
  • Javasolnak egy kifejezetten vendéglátóiparra fókuszáló egyszerű és gyors elbírálású támogatási formát, amelynek keretében a szektor mikro- és kisvállalkozásai fejlesztéshez, beruházáshoz, eszközvásárláshoz igényelhetnek támogatást, akár munkaerő megtartáshoz vagy fejlesztéshez kötötten.
  • Új munkatárs felvételét és képzését célzó támogatások bevezetése.

A vendéglátó vállalkozások nyitva tartásának jelenleg érvényben lévő korlátozása kihat azok beszállítói körére, mely szintén igen széles vállalkozói réteget, sok helyi termelőt is érint. Ilyen formában a forgalomkiesés náluk is megélhetési problémát okoz. A mielőbbi újraindítás a vendéglátó szektornál sokkal szélesebb körben fejt ki kedvező hatást. Ezeknek az intézkedéseknek a megvalósítása már rövidtávon is megtérülő befektetés lehet, az utolsó tartalékaikat felélő vendéglátóipari vállalkozások megmentésével azok későbbi adó- és járulékbefizetései, munkaerő foglalkoztatásuk kompenzálhatják a mostani jövedelem kiesést az önkormányzatok, illetve az állam fel

– mutatott rá a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a javaslatcsomaggal kapcsolatban.

Azt is hangsúlyozták, hogy a vállalkozások megszűnése, a munkaerő elvándorlása a szektorból más foglalkozási körbe vagy rosszabb esetben külföldre még a jelenleginél is súlyosabb gondokat okozhat. A kamara szerint „olyan mélyről kellene újjáépíteni a szektort, hogy annak eredményessége igen kétséges, miközben továbbgyűrűző hatásként ellehetetleníti a turizmus szektor újraindítását is”.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

turizmus

vendéglátás

idegenforgalom

gazdaság