Lesújtó tények: uniós összehasonlításban így kerestek a magyarok 2020-ban

HelloVidék   
  Megosztom
Lesújtó tények: uniós összehasonlításban így kerestek a magyarok 2020-ban

A Magyarországon gyakran emlegetett bérrobbanással (mely szerint évről évre 10 százalékot meghaladóan nőttek az átlagkeresetek) és a hazai statisztikákkal szemben az uniós statisztikák alapján már nem is olyan kedvező a helyzet Magyarországon. A nem túl hízelgő adatsor következik.

A napokban frissítette tagállami statisztikáját az Eurostat a 2020-as nettó átlagbérekre vonatkozóan. A nagy bérrobbanás ellenére nincs minek örülni Magyarországon a számok láttán.

Az országos átlagkereset mellett ugyanis a két gyermeket nevelő családok keresete is az egyik legalacsonyabb lett tavaly az unión belül, írja az Mfor az Eurostat 2020-as nettó átlagbérekre vonatkozó tagállami statisztikájának alapján.

Magyarországon 2020-ban az egyedülállók, gyermektelenek átlagos nettó bére 9488 euró volt. Alacsonyabb 1 százalékkal a 2019-esnél - derül ki az adatokból. Ez - akárcsak 2019-ben - a negyedik legalacsonyabb Európában.

A hazavitt bért tekintve a tavalyi pozíciónkról visszaestünk, a friss adatok szerint csak a horvát, a lett, a bolgár és a szlovák dolgozók átlagos nettó bére ér kevesebbet a magyarokénál; és az egy átlagos családra (két szülő, két gyermek) leosztott átlagbérek is 1,5 százalékot csökkentek 2019-hez képest.

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

A hazai statisztikák úgy tudtak egyébként nőni az európaival szemben, hogy a hazai adatokat forintban számolják, az európait viszont euróban: előbbi gyengesége 2020-ban rekordokat döntött.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

átlagkereset

eu

eurostat