Indul a roham a magyar bankokba: tömegek vennének fel kölcsönt a járvány után

HelloVidék   
  Megosztom
Indul a roham a magyar bankokba: tömegek vennének fel kölcsönt a járvány után

Az otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően a Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézetnél a kedvezményes állami program beindulása után megnőtt az igénylések száma, sokan ugyanis nem a kamattámogatott jelzáloghitelből, hanem személyi hitelből finanszírozzák meg lakásuk, házuk átalakítását. A járvány lecsengése után különösen nagy rohamra számítanak.

Nagyobb összegű személyi kölcsönt vesznek fel idén a Takarékbank ügyfelei, mint az elmúlt években, ami főleg az otthonfelújítási programnak köszönhető. A Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézetnél a kedvezményes állami program beindulása után megnőtt az igénylések száma is, sokan ugyanis nem a kamattámogatott jelzáloghitelből, hanem személyi hitelből finanszírozzák meg lakásuk, házuk, átalakítását. A Takarékbanknál arra számítanak, a járvány lecsengése után jelentősen megnő a hiteligény, és az április közepéig kihelyezett volumen az év végére az ötszörösére ugrik.

Az idei év első hónapjaiban a korábbinál húsz százalékkal nagyobb összegű, átlagosan 1,7 millió forintos személyi hitelt igényeltek az ügyfelek a Takarékbanknál. Ez a hitelintézet tapasztalatai szerint elsősorban az otthonfelújítási támogatás hatása, amit az is jelez, hogy főleg a magasabb jövedelműek igényelnek a korábbinál nagyobb összegű személyi kölcsönt a jelentős beruházást igénylő felújításhoz. Míg a 150 ezer forintnál alacsonyabb nettó bérrel rendelkezők átlagosan 900 ezer forintos hitelt vesznek fel, ami 75 ezer forinttal több a korábbinál, addig a legalább 300 ezer forint nettó keresettel rendelkezők átlagosan 2,8 millió forint kölcsönt kérnek, ami 700 ezer forinttal magasabb a tavalyinál.

Az igénylések azonban még mindig nem érik el a világjárvány előtti szintet. Mintegy harmadával kevesebben vesznek fel személyi kölcsönt, mint 2019 vagy 2020 első hónapjaiban, és várhatóan csak a pandémia lecsengése után tér vissza a korábbihoz hasonló volumenű kereslet. Idén, április közepéig összesen ötmilliárd forintnyi kölcsönt helyezett ki az ügyfeleknek a Takarékbank, de a várakozásuk szerint az év végére, a járvány lecsillapodása miatt ennek majdnem ötszörösével számolnak.

A hitelintézet kínálja a legkisebb felvehető összeget a piacon, amivel az alacsonyabb jövedelműeknek is kedvez. A Takarékbank személyi kölcsönei 300 ezer és 8 millió forint között mozoghatnak, a futamidő végéig fix kamatozásúak, és most, kapcsolódva az otthonfelújítási támogatáshoz, hárommillió forintig díjmentesen előtörleszthetők.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

takarék

hitel

személyi kölcsön

jelzálog hitel

otthonfelújítási támogatás

kölcsön

takarékbank