Lecsapott a Nébih: csaknem 1400 köbméter tűzifát koboztak el két kereskedőtől

MTI   
  Megosztom
Lecsapott a Nébih: csaknem 1400 köbméter tűzifát koboztak el két kereskedőtől

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei csaknem 1400 köbméter tűzifát koboztak el két kereskedőtől, egy másik piaci szereplő tevékenységét pedig egy hónapra felfüggesztették - közölte a hatóság.

A tájékoztatás szerint az érintett kereskedők nem vezettek megfelelő nyilvántartást, így nem tudták igazolni a fatermékek eredetét. Kifejtették, a hatóság ellenőrei helyszíni vizsgálaton észlelték, hogy egy nagykanizsai és egy hodászi telephelyen jóval több fa van, mint a nyilvántartásban, valamint a bemutatott eredetigazoló dokumentumokban, ezért a két kereskedőtől összesen 1400 köbméter tűzifát koboztak el.

Az olasz tulajdonosi hátterű nagyatádi piaci szereplőnek, mint a faanyag első forgalomba hozójának a termékek eredetét szigorúbban kellett volna ellenőriznie, mint egy átlagos kereskedőnek. A cég többszöri szóbeli egyeztetés, valamint az eljárási bírság ellenére sem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy kötelezettségeit teljesítette, ezért a hatóság egy hónapra felfüggesztette a tevékenységét.

Általános tapasztalat, hogy a faanyag kereskedelem felügyeleti rendszerének bevezetését követően nagyon sokan bejelentkeztek a Nébih nyilvántartásába, és megkezdték a jogszabályi követelményekhez való alkalmazkodást. Az önkéntes jogkövetési hajlandóság azonban az utóbbi időben alább hagyott, így a faanyag eredetének nyomon követhetőségét a telephelyi nyilvántartásban több helyen már nem biztosítják. A Nébih ellenőrei ezért 2021-ben kiemelten ellenőrzik a faanyag eredetének igazolását szolgáló két alapvetően fontos dokumentumot, a szállítójegyeket és a telephelyi nyilvántartást

- tájékoztatott a Nébih.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

fakitermelés

kereskedők

ellenőrök

nemzeti élelmiszerlánc biztonsági hivatal

nébih