Gigaprojekt a Holt-Tiszán: 60 hektáron éled újjá az élővilág, tanösvény, madárles is lesz

HelloVidék   
  Megosztom
Gigaprojekt a Holt-Tiszán: 60 hektáron éled újjá az élővilág, tanösvény, madárles is lesz

Az átfogó beruházás Tiszakécske térségében, a Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron éleszti újjá a Tisza három holtágának élővilágát. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív kereteiben zajló beruházás célja, hogy a korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek visszanyerjék a vitalitásukat, és otthont adjanak számos védett fajnak: tanösvény létesítenek, valamint a holtágak vízutánpótlását biztosító tiszai vízkivételi műtárgy megépítése történik.

Átfogó beruházást kivitelez a Duna Aszfalt Zrt. Tiszakécske térségében, a Közép-Tisza mentén. A projektben mintegy 60 hektáron élesztik újjá a Tisza három holtágának élővilágát, írja a magyarepitok.hu.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív (KEHOP) kereteiben zajló beruházás célja, hogy a korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek visszanyerjék a vitalitásukat, és otthont adjanak számos védett fajnak. A projekt magában foglalja az 1-es, 3-as és 4-es holtágak kotrási feladatait, egy tanösvény létesítését, valamint a holtágak vízutánpótlását biztosító tiszai vízkivételi műtárgy megépítését.

A halállomány áttelepítésére is szükség volt

Mindhárom érintett holtág esetében befejeződtek a kotrási és a partrendezési munkák, továbbá a kapcsolódó kisműtárgyak felújítási munkái is elkészültek. Az 1-es holtág a legnagyobb beavatkozással érintett szakasz. Itt megközelítőleg 54.000 köbméter száraz mederkotrást kellett elvégezni, melyhez előzetesen a közel 120.000 köbméternyi víz lecsapolása előtt az ott élő halállomány teljes áttelepítésére is szükség volt. A kotrási munka után partrendezés is történt 145.000 négyzetméteren.

A tanösvény készültségi foka 95 százalékos: már csak az állomáshelyek befejező munkái, a füvesítés és a tereprendezés van hátra. A 3-as és 4-es holtágak esetében jellegét tekintve úgynevezett alakító kotrás történt, illetve rézsű igazítás. A folyó 277,65-ös kilométerszelvényben épült meg a vízkivételi műtárgy, amely az egész holtágrendszer vízutánpótlását biztosítja majd.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tisza

tiszakécske

vízi élőhelyek

beruházás

fejlesztés

projekt

holtág

holt-tisza

közép-tisza

cölöpösvény

tanösvény

madárles