Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként, a Hegykői petrezsemgyökérrel együtt, már 70-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 22 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.
A Hegykői petrezselyemgyökér termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető. Az itt termesztett petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres íze és illata a Fertő-tó vidékére jellemző hűvös csapadékos időjárásnak, és az ennek következtében elhúzódó tenyészidőnek köszönhetően alakul ki. Az üledékes, laza homoktalaj és a bakhátas művelés sima, elágazásmentes gyökérformát eredményez. A zamatos „Hegykői petrezselyemgyökér” kiváló fűszerezője a magyar konyha ikonikus húslevesének.
Nem kedvezett az időjárás a gyökérzöldségeknek
Az egyik legnagyobb problémát jelentette a hűvös és az aszályos évkezdet a gyökérzöldségek esetében is, a vetések idején a legtöbb helyen száraz talajba kerültek a magok és az alacsony hőmérséklet is lassította a kelést. A nyári csapadékoknak és a túlnyomó részt öntözéssel történő termelésnek köszönhetően a sárgarépa az elmúlt 10 év átlagának megfelelő 60 ezer tonna körüli mennyiséget hozta.
A petrezselyemgyökér némileg gyengébben teljesített, 4-5%-os volt a visszaesés az átlaghoz képest.
Bár a cékla termőterülete az előző évhez képest jelentősen, mintegy 10%-kal csökkent, a jó hozamok mennyiségben kompenzáltak, az éves termésmennyiség a 10,5 ezer tonnás sokéves átlaghoz képest 13-15%-kal volt nagyobb. Zeller esetében érdemi ugrás következett be a termésmennyiségben, de e mögött jelentős termőterületi növekedés áll. Ha ez utóbbit figyelmen kívül hagyjuk, akkor az látszik, hogy ez a kultúra is az átlagnak megfelelő hozamokat produkálta.
Az árakon is meglátszik az időjárás nyoma
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint a szabadföldi petrezselyem a vidéki fogyasztói piacokon 1300-1500 Ft/kg, a primőr 450 Ft/kg. A petrezselyemzöld viszont fillérekért kapható 100 Ft/kiszerelés áron. A vidéki nagybani piacokon a szabadföldi petrezselyem sokkal alacsonyabb áron, 700 Ft/kg-ért kapható, a primőr viszont itt jóval drágább 1100 Ft/kg áron vásárolható meg. A petrezselyemzöld tekintetében jóval alacsonyabb összeggel találkozhatunk, itt 50 Ft/kiszerelés áron vásárolhatjuk meg. Jól látszik tehát, hogy a piacok között is nagy különbség mutatkozik az árak tekintetében. Ezért érdemes körbenézni több helyen is vásárlás előtt!
Miért érdemes fogyasztani?
A legtöbben levesek alapanyagaként használják, pedig sok más ételbe bele lehet csempészni. Fogyasztása pedig kifejezetten ajánlott, mivel a petrezselyemgyökér számtalan hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A legjelentősebbek ezek közül a C-vitamin, folát és cink, de tartalmaz még magnéziumot és egyéb ásványi anyagokat is.
A petrezselyemgyökér erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez. A benne található elsődleges antioxidánsok közül a mirisztint és az apiolt tekintik a legjelentősebbnek, ezek kiváló gyulladáscsökkentő hatása van. Emellett C-vitaminban gazdag, ami antioxidánsként működik, és segíthet a betegségek megelőzésében is.
A májban található különféle enzimek segítenek eltávolítani azokat a toxinokat, amelyeknek gyógyszerek, élelmiszerek vagy más táplálékok révén kerültek a szervezetünkbe. Kutatások szerint pedig a petrezselyemgyökér megnövelte a méregtelenítő enzimek mennyiségét, így segíthet a szervezet méregtelenítésében.
A petrezselyemgyökér előnyei közé tartozik többek között az is, hogy csökkenti a puffadást, védi a szív egészségét és erősíti az immunrendszert. Bőrápolás tekintetében ez a gyökérzöldség - a magas számú flavonoidoknak és antioxidánsoknak köszönhetően - enyhíti a gyulladásokat, segít a ráncok és a különböző foltok kialakulásának megelőzésében.
Hogyan használjuk fel a hétköznapokon?
A petrezselyemgyökér sokoldalú, ehető sütve, főzve, párolva, pürésítve, szinte bárhogy elkészíthető, így egyszerűen hozzáadható az étrendünkhöz. Sokan ugyanúgy kezelik, mint a sárgarépát, ezért nagyon népszerű alapanyag a magyar konyhákban. Érdekessége, hogy burgonyával együtt főzve sokkal zamatosabb burgonyapürét készíthetünk, de akár le is darálhatjuk, majd kiszárítva kiváló ízesítő lehet pácokhoz, a fűszerkeverékekhez is.
Azt viszont kevesen tudják, de a petrezselyem nemcsak ételízesítő, hanem gyógynövény is: mind a gyökeréből, mind a level veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák készíthetők. A gyökérből kipréselt lé fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomor- és májbetegségeket, valamint étvágygerjesztőként is hatásos.
Címlapkép: Getty Images