Ömlik a pénz ezekbe a megyékbe: mutatjuk, mire költik a vidéki települések

HelloVidék   
  Megosztom
Ömlik a pénz ezekbe a megyékbe: mutatjuk, mire költik a vidéki települések

A magyar gazdaság bővülése megtorpant 2020-ban, de a fejlesztések, beruházások tovább dübörögtek az országban. Nem olyan mértékben ugyan, mint az előző években, érezhető volt a visszaesés, de a vidéki települések igyekeztek, hogy jól használják ki a "leállás időszakát". Számos városban, községben zajlottak fejlesztések sőt, akadtak több milliós projektek is. A HelloVidék most annak járt utána, hogy alakult a beruházások száma az egyes megyékben, illetve milyen nagyobb fejlesztések kezdődtek, valamint zárultak le 2021. első félévében.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyar gazdaság bővülése 2020-ban megállt, a Covid19-járvány gazdasági hatásai következtében, ezzel megtört a 2013 óta tartó pozitív trend. Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2020-ban – az uniós átlagnál kisebb mértékben – 5,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A gazdasági visszaesés pedig hatást gyakorolt a gazdaság szerkezetére is.

A felhasználási oldalon a legtöbb tényező a gazdasági aktivitás mérséklődése irányába hatott. A belső kereslet mérséklődése hozzájárult a GDP nagymértékű visszaeséséhez, azonban egyes összetevői eltérően változtak. A háztartások fogyasztása 2,6 százalékkal csökkent, a közösségi fogyasztás azonban 2,0 százalékkal nőtt, ezek együttes eredményeként a végső fogyasztás volumene 2,0 százalékkal alacsonyabb lett.

2020-ban a beruházási folyamatok alakulásában a korábbi évekhez hasonlóan ismét részben az uniós források az irányadóak, ugyanakkor a magánszektor beruházásai az évtized vége felé már dominánssá váltak. Ezzel párhuzamosan az egyéb források (pl. anyavállalati hitelek, hitelintézetektől származó fejlesztési kölcsönök, új lakás építését szolgáló lakossági ingatlanhitelek) szerepe a beruházások finanszírozásában kulcsfontosságúvá vált.

Mi történt vidéken?

2020 folyamán a gazdasági szervezetek által realizált 8313 milliárd forint értékű új hazai beruházás a koronavírus okozta járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai következtében összehasonlító áron 6,3%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A beruházások 54%-át a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások teljesítették.

KSH-Fókuszban a megyék c. összefoglalója
KSH-Fókuszban a megyék c. összefoglalója

A fejlesztési források 46%-át budapesti székhelyű gazdasági szervezetek kötötték le. A Pest megyei központúak az országos beruházási teljesítményérték 10, a Komárom-Esztergom megyeiek 5,9, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek 5,3%-át adták. A többi megye részesedése a beruházásokból egyaránt 4,0% alatt maradt. A Nógrád és a Zala megyei szervezetek hozzájárulása volt a legkisebb (0,7, illetve 1,0%) a hazai fejlesztésekhez.

A beruházások egy lakosra jutó értéke Budapesten volt a legmagasabb (2,2 millió forint), 2,6-szerese az országos átlagnak (853 ezer forint). Ezután Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megye következett a mutató nagysága szerinti rangsorban. A beruházások intenzitása Nógrád megyében volt a legalacsonyabb (321 ezer forint/fő), mindössze 38%-a az országos átlagnak.

2021-ben sem maradunk gigaberuházások nélkül

A HelloVidék természetesen annak is utána járt, hogy egyes megyékben idén, mekkora összegű és milyen típusú fejlesztések, beruházások zajolttak már le vagy vannak épp folyamatban. Lássuk, hogyan fejlődött, mivel fog bővülni a vidéki Magyarország, illetve mire költötték a települések a legtöbb pénzt a 2021-es év első félévében. Íme néhány nagyobb beruházás a teljesség igénye nélkül.

Győr-Moson-Sopron megy:

  • A kormány mintegy 2,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Csorna városát, amiből elindulhat a strandfürdő látványos fejlesztése.
  • Lerakták a nagycenki Széchenyi-kastély több mint 2 milliárd 844 millió forintos, részben uniós támogatással részben hazai forrásból, 2022 őszéig megvalósuló, turisztikai célú fejlesztéseinek alapkövét is. A fejlesztések legfontosabb célja, hogy gróf Széchenyi István életét és munkásságát olyan méltó nemzeti emlékhely őrizze meg.
  • Győrben gigaberuházásba kezdtek. A Modern Városok Program keretében épül meg a Győri Vízi Élménypark. A projekt támogatásáról 2020 novemberében született döntés, a keret 21,3 milliárd forint.

Békés megye:

  • Csaknem 2,9 milliárd forint hazai forrást kap a Gyulai Várfürdő kapacitásbővítésre és szolgáltatási színvonalának javítására, amelyet saját költségvetéséből 280 millió forinttal egészít ki. A várhatóan másfél évig tartó beruházás 2023 végére fejeződhet be.
  • Közel nettó 1,3 milliárd forint hazai forrásból fejlesztik a gyomaendrődi fürdőt, a kivitelezés jövőre indulhat. A tervek szerint csúszdaparkot építenek, újabb wellness szolgáltatásokkal bővül a jelenlegi kínálat, és növekszik az egészségmegőrző gyógyászati kezelések száma.
  • Turizmusfejlesztésre nyert el 367 millió forint európai uniós támogatást Békésszentandrás, Kondoros és Csabacsűd önkormányzata; a beruházások lezárultak.

Zala megye:

  • A megyében igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ellenére Zalaegerszeg gazdasága erős maradjon és új beruházások is érkezzenek, ebben az esztendőben pedig további, jelentős nagyságrendű fejlesztések indulnak. Ősszel megnyitott a tíz éven át üresen álló szállodaépületben magántőkéből kialakított négycsillagos új hotel, állami támogatással megújult a botfai városrészben lévő Erdődy-Hűvös-kastély és az andráshidai középkori templom.
  • Zajlik a Mária Magdolna-plébániatemplom felújítása - amelynek részeként új orgonát is kap a kegyhely - befejeződött az Art Mozi és a városi hangverseny- és kiállítóterem technikai korszerűsítése, a belvárosi Kvártélyház és a levéltár felújítása.
  • Folyik még a városi uszoda- és strandkomplexum kivitelezése és 5,7 milliárd forintból az alsóerdei sport- és szabadidőközpont építése, valamint a Gébárti-tavat érintő út- és hídépítés. Csaknem 10 milliárd forintból korszerűsítik és bővítik a Göcseji Múzeum épületét, ahol Mindszenty emlékmúzeumot is létrehoznak. A Göcseji Falumúzeum egyes épületeit már önkormányzati forrásból felújították, de további állami pályázati összegekből folytatják a rekonstrukciót.
  • Év végéig elkészül a 718 millió forintos beruházással épülő termelői és kézműves piac is Zalaegerszegen. A jelenlegi piac mellett álló épület földszintjén hat kisebb üzletet, illetve 50 árusító helyet alakítanak ki a helyi termelőknek. Az épületben a göcseji ízeket kínáló étterem nyílik, illetve egy egész héten át nyitvatartó szövetkezeti bolt is.
  • Nagykanizsa város önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyert el mintegy 237 millió forint vissza nem térítendő támogatást az új bölcsőde kialakításához. A Corvin utcában található, korábban idősek otthonaként működő - több éve üresen álló - épületben a korszerűsítés során két, összesen 24 kisgyermek számára elhelyezést biztosító csoportszobát és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki.
  • Közel 30 milliárd forintos beruházásból 18 ezer négyzetméteren kutatási és fejlesztési központ épül Nagykanizsán. A tudományos parkban a megújuló energiákkal, a hulladék- és a vízgazdálkodás területén végeznek majd kísérleteket a kutatók.
  • A fejlesztések éve lesz az idei a fürdővárosban. Két nagy projekt már megkezdődött, a többi esetében pedig lezárult a közbeszerzési eljárás. Közös projekt a Volánnal konzorciumban az új buszpályaudvar kialakítása. Ennek következménye, hogy amikor ez elkészül, a régi pályaudvar környezetében új rendezvényteret építhetnek. A Vörösmarty utcában pedig kerékpáros sáv és vízelvezető rendszer épül, új zöldfelülettel.

Somogy megye:

  • 10 milliárd forintból újul meg a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház telephelye Mosdóson. A várhatóan egy év múlva kezdődő, három ütemben megvalósuló fejlesztési program magában foglalja a telephelyen álló 71 ingatlanból 31 használaton kívüli, vagy gazdaságosan nem üzemeltethető épületnek a lebontását, az uszoda, a szociális otthon, a pavilonépület, az igazgatási épület, a gyermekfoglalkoztató, a gyógyszertár, a szolgálati lakások és a kastélyépület rekonstrukcióját.

Tolna megye:

  • A római kort idéző játszóteret, fűszerkertet építenek a Paks melletti Lussoniumnál, a bölcskei Szent András kastély területén kelta emlékhely épül, és felújították a 19. századi műemlék kápolnáját is egy térségi turisztikai fejlesztés részeként. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával, 327 millió forintból megvalósítandó projekt egyik fő célja a kerékpáros turizmus fellendítése, ezért több helyen, így a Lussonium közelében kerékpártároló is épül.
  • A tüskei ipari terület fejlesztésére és új iparterület kialakítására 255 millió forint támogatást nyert Dombóvár. A Területi- és Településfejlesztési Operatív Program támogatása a város két területére vonatkozik és tartalmazza többek között az elektromos- és gázvezeték hálózat bővítését, az útburkolat javítását, napelemes rendszer telepítését, csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítését.
  • Új ipari területet adtak át Bonyhádon, ahol 800 millió forintos beruházással 3,5 hektáron négy csarnokkal bővült az ipari park.

Csongrád-Csandá megye:

  • Újabb szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe az algyői Tisza-parton az arra kirándulók és a helyiek. Modern stílusban hangulatos környezetet teremtenek, éttermet és tetőteraszt alakítanak ki, valamint a tanösvényt is megújítják.
  • Elkezdődött a hódmezővásárhelyi kórház bővítése, a több mint kétmilliárd forintból megvalósuló fejlesztéssel új gyermek- és belgyógyászati osztályt alakítanak ki, és korszerű diagnosztikai eszközök érkeznek az intézménybe.

Veszprém megye:

  • Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le pénteken Tihanyban: a Csokonai-ligetben új tanösvényt alakítanak ki, megújulnak a teraszkertek, valamint az apátsági lépcső.

Bács-Kiskun megye:

  • A Kiskunhalasi Kertvárosi Óvoda kialakítására az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán 336 millió 608 ezer forint támogatást nyert. A beruházás Európai Uniós forrásból valósul meg. Ezzel egy új, hatvan férőhelyes, három csoportszobás óvoda épült meg.
  • Több mint 350 millió forint európai uniós támogatásból bővítették Baján a Kodály utcai bölcsődét, a fejlesztés a bölcsődei helyek számának növelése mellett tizenkét új munkahelyet is teremt. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert támogatásból a Kodály utcai épület négy új csoportszobával és egy multifunkciós helyiséggel bővül. Ez utóbbi ad helyet egyebek mellett az Eötvös József Főiskola csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatói képzésének, továbbá intézményi és szülői értekezleteknek.

Hajdú-Bihar megye:

  • Debrecenben három új, négycsillagos szálloda is épül: az első, 6,9 milliárdos beruházásból épülő szállodát 2022 nyarán, a másik, 5,2 milliárdból épülő hotelt 2023 nyarán, a harmadik, az Aquaticum strand mellett 8,7 milliárdból épülő szállodát pedig 2023 végén adják át.

Jász-Nagykun-Szolnok megye:

  • Elkészült Tiszafüred új főtere; a több mint félmilliárd forintos beruházás túlnyomórészt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert támogatásból valósult meg.
  • Gigafejlesztés Jászapátiban, csúszdaparkkal bővül a helyi strand. az egész beruházás összértéke 200 millió forint, a fejlesztés a tervek szerint idén nyáron készül el.

Komárom-Esztergom megyek:

  • A Kisfaludy program keretében négyszáz millió forintos beruházással megújulhat az Esztergom belvárosában álló, 180 éves Fürdő Szálló. 2021 első hónapjaiban kezdődött a szálló teljes rekonstrukciója, mely magában foglalja az épület homlokzatának helyreállítását, a nyílászárók cseréjét, a falak utólagos szigetelését és a közműbekötések kiépítését. A műemléki védettséget élvező épületet eredeti formájában állítják helyre, a levéltárban fellelt tervek és az 1900-as évek elejéről származó fotók alapján.
  • Tatán megkezdődött a Vaszary János Általános Iskola felújítása és bővítése, a 110 éves épületegyüttest közel kétmilliárd forintból korszerűsítik.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye:

  • Összesen 12 milliárd forint értékben hajt végre három beruházást Magyarországon két nagy amerikai autóipari vállalat, a BorgWarner Oroszlányban és a Jabil Tiszaújvárosban, a fejlesztésekhez a kormány 4,4 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást biztosít.
  • A kormány 2024-ig 150 milliárd forint támogatást nyújt a Tokaj-Zemplén térség fejlesztésére. Első körben megépül a Tokaji Borvidéki Látogatóközpont, majd létrejönnek a tokaji Kopasz-hegyet érintő turisztikai attrakciók és megkezdődnek a térség kerékpárútjait érintő fejlesztések is. A következő ütemben további beruházások valósulhatnak meg Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Pálházán és Abaújszántón.

Nógrád megye:

  • A járványügyi helyzet ellenére több beruházással is gazdagodott Pásztó a múlt évben. Megújult például a sporttelep, új köntöst kapott a helyi piac, de kamerarendszert is kiépítettek a lakosság biztonságának érdekében. Ezen túlmenően számos fejlesztés zajlott és zajlik most is a városban és környékén.

Baranya megye:

  • Csaknem 180 millió forintos beruházás keretében kezdődik meg az új piac építése Ormánság második legnagyobb városában, Vajszlón. A Terület- és településfejlesztés operatív program támogatásával létrehozott beruházásban konzorciumi partnerként részt vevő helyhatóság közleménye szerint a munkálatok a jelenlegi piac bontásával, a napokban kezdődnek el.
  • Több mint négy kilométer hosszan építenek, illetve jelölnek ki kerékpárutakat Pécs nyugati városrészében egy európai uniós fejlesztés keretében. A beruházás márciusban indul az előző városvezetés által a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert 308 millió forintos forrásból. A fejlesztést teljes egészében támogatási forrásból valósítják meg.

Fejér megye:

  • A Hydro Extrusion Hungary Kft. székesfehérvári gyára 2,8 milliárd forintból fejleszt, a két beruházáshoz a kormány 950 milliós támogatást biztosít. Az elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházásokról van szó, amelyekkel egyrészt 1500 munkahelyet megvédenek, másrészt ötven újat létrehoznak.
  • Több mint tízmilliárd forintból újulnak meg közutak Fejér megye északkeleti részén, Bicske környékén, a Váli-völgyben és a Velencei-tó térségében.
  • A gazdasági felzárkóztató programnak köszönhetően mintegy 200 millió forintból létesülhet turisztikai attrakció az egykori Jenői Strandfürdő területén. A fejlesztés részeként megvalósulna egy gyógynövényes fürdővizekkel ellátott fürdőház, valamint egész napos programokkal is szolgálnának a turistáknak.

Heves megye:

  • Kormányzati támogatással hajt végre Egerben jelentős kapacitásbővítő beruházást az édesipari termékeket gyártó Stühmer Kft.. A 300 millió forintos beruházáshoz a kormány 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:

  • Környezetbarát, geotermális energiát hasznosító távfűtési rendszer kezdi meg működését a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán. A fejlesztés keretében a városban egy 1200 méter talpmélységű termálkút létesül az önkormányzat tulajdonában álló területen.
  • Újabb beruházást indít az Electrolux Csoport, hatalmas fejlesztésbe kezdenek Nyíregyházán. A cég elindítja tervezett, 2019 szeptemberében bejelentett beruházását, aminek középpontjában termékfejlesztés és új gyártástechnológia bevezetése áll a nyíregyházi hűtőszekrénygyárban.
  • Fényeslitke határában épül az intermodális logisztikai, vasúti terminál 85 hektáron. 2021 januárjában kezdődött, és mostanra úgy tűnik, egy éven belül el is készül a 30 milliárd forintos, stratégiai elhelyezkedésű gigaberuházás: 2022 első negyedévében már el is indul az éles üzem.

Vas megye:

  • A Nestlé Purina büki üzeme 32 ezer négyzetméternyi új épülettel bővül, a 140 millió eurós, vagyis mintegy 50 milliárd forintos építkezéssel a nyugat-magyarországi régió egyik legnagyobb termelőegysége lesz a büki iparterületen.
  • Több mint 940 millió forint hazai és uniós forrásból újul meg és bővül 2021 végéig a győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

beruházások

beruházás

fejlesztés

vidékfejlesztés

gazdaság

koronavírus

koronavírus-járvány

településfejlesztés