Vigyázat, kánikula: erre figyelj, ha nem akarsz a sürgősségin kikötni

Pénzcentrum   
  Megosztom
Vigyázat, kánikula: erre figyelj, ha nem akarsz a sürgősségin kikötni

Dübörgő szezonra készülnek a belföldi szállásadók, vendéglátók, várhatóan zsúfolásig megtelnek a strandok, a büfék és az éttermek. Nem árt azonban a nagy melegben óvatosnak lenni, hiszen ilyenkor nyáron sokkal könnyebben belefuthatunk egy-egy romlott ételbe, italba. Nagyon meg kell válogatnunk hát, hova ülünk be.

A szektor összes szereplője gőzerővel készül az utóbbi évek várhatóan legerősebb belföldi szezonjára: gyérítik a szúnyogokat a tavak környékén, sűrítik a vonatjáratokat, toborozzák a szállodai alkalmazottakat, ahogy a vendéglátóhelyek személyzetét is. Vendég is lesz: május eleje óta több mint 40 százalékkal emelkedett a nyári hónapokra beérkezett előfoglalások száma, írja a Pénzcentrum.

Érdemes azonban jól megnézni, hol költjük el a pénzünket, hiszen ahol zsúfoltság van, sok vendég és nagy meleg, ott sokkal nagyobb eséllyel találkozhatunk romlott étellel vagy itallal. A rutintalan vendéglátósok jóval hajlamosabbak a hibákra, amit az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések is alátámasztanak.

Mutatjuk, hogyan ismerheted fel a veszélyes helyeket, hiszen az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő vendéglátóhelyeknek lehetnek a fogyasztók által is észrevehető jelei:

  • Ilyen lehet a túl alacsony forgalom, ami felveti a lassan forgó árukészlet kockázatát.
  • Laikusok számára is szembetűnő lehet a takarítatlanság, az asztalok vagy az evőeszközök nem megfelelő tisztasága.
  • A nem megfelelő tárolási körülmények, például a napra kitett élelmiszerek, szintén kockázatot jeleznek.
  • Ezek mellett felkeltheti a figyelmet a kiszolgáló személyzet kifogásolható higiéniája, például szennyezett kéz, köröm vagy ruházat, továbbá az eszközhasználat hiánya az ételkészítés vagy a tálalás során.
  • Ugyancsak érdemes elkerülni azokat a helyeket, ahol rovarok jelenléte tapasztalható

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Amennyiben mégis, felmerül, hogy a megvásárolt étel/élelmiszer romlott, esetleg nem kellően hőkezelt, azt semmi esetre nem szabad elfogyasztani! Javasolt a helyszínen vagy kiszállítás/elvitel esetén telefonon/e-mailben jelezni a vendéglátóhely felé a problémát. Amennyiben mégis enterális megbetegedés (pl. hányás, hasmenés tünetek) történt, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Mindemellett a Nébih ingyenesen hívható ZöldSzámán (06-80-263-244) bárki bejelentheti, ha vásárláskor olyan szabálytalanságot tapasztal, amely veszélyeztetheti az élelmiszerláncot. A ZöldSzám a nap 24 órájában hívható. A bejelentést megteheti a Nébih Navigátor applikáción keresztül is.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

szezon

nyár

vendéglátóhelyek

turizmus

nébih

fertőzésveszély

élelmiszer