Fajsúlyos változás jön a Balatonnál: hamarosan rá sem ismerünk a magyar tengerre

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Fajsúlyos változás jön a Balatonnál: hamarosan rá sem ismerünk a magyar tengerre

Nyilvánosságra került Balaton Kiemelt Térség területfejlesztési koncepciója és területi tervei, amelyről most bárki elmondhatja a véleményét. A területfejlesztési törvény alapján a Balaton Fejlesztési Tanács készíti el és terjeszti a Kormány elé a Balaton Kiemelt Térség területfejlesztési tervdokumentumait. A 2021 utáni időszak balatoni fejlesztési irányait meghatározó területfejlesztési koncepció és program elfogadása ugyanis a tanács egyik kiemelt feladata. A tervdokumentumokkal kapcsolatosan egy stratégiai, környezeti vizsgálat is készül, aminek első változatát a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. társadalmi egyeztetésre bocsátotta. A HelloVidék most ennek a fontos céljait, feladatait, terveit vette górcső alá.

A Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Program Koncepciója a következő fő célt fogalmazza meg:

a Balaton térségének dinamizálása, fenntartható gazdasági fellendítése, a régió ökológiai rendszerének megőrzésével együtt, hogy a térségben élők és dolgozók számára egész évben biztosítható legyen egy kiemelkedő minőségű élet és munkakörnyezet

Még vonzóbbá tennék a Balaton térségét

A fő törekvésekhez négy átfogó cél kapcsolódik:

  • Megbízható jövedelem-szerzés és javuló életminőség: a környezetkímélő technológiák alkalmazásának széles körű elterjedése által kívánnak magas minőségű környezetet biztosítani a helyi lakosok számára. A cél középpontjában az egész éves, anyagi biztonságot, megbízható jövedelemszerzést nyújtó foglalkoztatás megteremtése áll. A Balatonnál lakók fő bevételi forrását ugyanis a turizmus jelenti, amit erősen meghatároz a szezonalítás. A cél részletes kifejtésében megjelenik, hogy a térségben országos viszonylatban is kiemelkedő a vállalkozási aktivitás; a vállalkozói szakismeret és az ehhez kapcsolódó magas életszínvonal fenntartásához azonban elengedhetetlen a magas minőségű környezet biztosítása, amit környezetbarát technológiák széleskörű alkalmazásával kívánnak elérni.
  • Vonzó működési környezetet biztosítása: ez a cél elsősorban szolgáltatásokat kínáló és innovatív, magas hozzáadott értéket előállító és döntően magasan képzett munkatársakat foglalkoztató vállalkozásokra fókuszál. Ide kapcsolódik a komplex és összehangolt gazdasági programok megvalósítása, a helyi „körforgásos gazdaság” feltételeinek kialakítása, a „helyi piacok” térségi szemlélettel történő működtetése.
  • Vonzó természeti és épített környezeti feltételek és magas színvonalú szolgáltatások biztosítása a térséget felkeresők számára: ennek eredményeként növekedhet a Balaton térségébe látogató turisták tartózkodási ideje, attrakciókhoz kapcsolódó költésekben és szolgáltatás vásárlásban megmutatkozó elégedettsége.
  • A változó igényekhez, természeti folyamatokhoz rugalmasan igazodó és folyamatosan megújulásra képes szolgáltató és cselekvőképes, együttműködő intézmények és szervezetek: akiknek a feladata a lakosság, a turisták és a vállalkozások kiszolgálása.

Az ehhez szorosan kapcsolódó, stratégiai célok javítanák például a balatoni gazdaság jövedelemtermelő és minőségi, egész éves foglalkoztatási képességét; növelnék a turizmusból származó bevételeket; a térség természeti forrásaira épített egészségipari szolgáltatásokat közvetítenének; ösztönöznék a helyben, vidéki térségekben előállított és feldolgozott egészséges élelmiszerek termelését, feldolgozását és fogyasztását; szorgalmaznák a táj fenntartható módon való használatát; illetve erőforrás hatékony közlekedési rendszert működtetnének a Balaton térségében.

A koncepció ezekhez a stratégiai célokhoz összesen kilenc prioritást rendelt:

  • Víz és infrastruktúra;
  • Természetvédelem és klímavédelem;
  • A térségi népességmegtartó –képesség fejlesztése;
  • Gazdaságfejlesztés;
  • Közlekedésfejlesztés;
  • Turizmusfejlesztés;
  • Mezőgazdaság, helyi termékek;
  • Egészségfejlesztés;
  • Térségi együttműködések.

A koncepció, a stratégia, valamint az operatív program által megfogalmazott célkitűzések, beavatkozások megvalósításának módja jelenleg még kialakítás alatt áll, döntés erről csak később, várhatóan 2021. év végén – 2022. tavaszán várható.

Természetvédelem és turizmus egyidejűleg?

A koncepcióhoz a szakemberek feltárták a Balaton Kiemelt Térség felülvizsgált területfejlesztési dokumentumai környezeti és fenntarthatóságra gyakorolt hatásait is. Ez azért bizonyult szükségesnek, mert a megfogalmazott prioritások, célok megvalósulása egyes környezeti elemeket átlagosnál nagyobb mértékben érinthet. A gazdaságfejlesztés – dinamikusan működő gazdaság megvalósítása például a térség több lábon állását hivatott szolgálni. Az üzleti infrastruktúra fejlesztése, a technológiai központok, parkok létesítése, befektetésösztönzés, marketing tevékenységek azonban közvetlenül vagy közvetett módon növeli a környezeti terhelést.

Eközben a közlekedésfejlesztés a térség belső és külső elérhetőségi viszonyainak fejlesztésére, a közlekedési szolgáltatások magas színvonalra történő emelésére fókuszál. Mindez azonban közvetlenül negatívan hat a környezeti elemekre a vele együtt járó építések, csomópontok kialakítása, elkerülő utak kialakítása, úthálózat fejlesztések során, ezek a talaj tömörödését fokozzák, a termőréteg eltávolítását okozzák, befolyásolják a talaj víztárolási képességét és nem utolsó sorban a levegőminőségre is hatással vannak.

Fontos cél a turizmus és a természetvédelem integrálása úgy, hogy a természetvédelem kapjon nagyobb hangsúlyt. Meg kell érteni: az a cél, hogy a turizmust egy stabil és reziliens természeti környezetbe illesztjük, így adva meg a turizmus stabilitását és biztonságát. A fenntarthatóság azon értelmezésében miszerint a környezet eltartóképességén túl ne terheljük azt, és figyelembe véve, hogy ökológiai mekkora, a turizmus nem fenntartható. A környezet eltartóképességét az itt lakók is jobban igénybe veszik, mint azt annak a megújuló képessége engedné, a turizmus ehhez még hozzájárul évi több százezer turistával

– fogalmaz a dokumentum.

Hangsúlyozza azt is, hogy elsődlegesen a helyi lakosság és a természeti környezet eltartóképességét szeretnék egyensúlyba, egyfajta fenntartható fejlődési pályára állítani. Ha az állandó lakosság nem használja túl az ökoszisztéma szolgáltatásokat, akkor lehet arról beszélni, hogy mekkora turizmust bír el a környezet nagyobb károsodás nélkül, vagy mekkora az a károsodása a környezetnek, amit még el lehet fogadni.

A szakemberek kiemelik: a tervezett beavatkozások, intézkedések megvalósítása csak a terhelhetőség határáig növelheti a természeti és környezeti szempontból érzékeny területek állandó népességét és üdülőit, vendégeit. Elsőbbséget kell, hogy élvezzenek azok az intézkedések, melyek a természeti, táji környezet terhelését csökkentik. A népességmegtartás célterületei a nem védett tájak, kiemelten a települések belterületei és az azokhoz kapcsolódó természetvédelem alatt nem álló területek.

Az erősen fokozódó beruházási kedv vitákat generál

A fennálló környezeti konfliktusok, problémák leírása kapcsán a stratégia megemlíti a Balaton Régión belül található, különböző veszélyeztetettségű területek meglétét. A Balatontól északra elhelyezkedő karsztos területek és a Kis-Balaton vizes élőhelyei ugyanis kiemelten veszélyeztetett, míg a partközeli sávot és a távolabbi vizes élőhelyeket leszámítva a déli területek kevésbé veszélyeztetettek.

A Balaton térésgében kialakult egy kettősség a szőlőhegyek problémáját illetően: míg a délebbi, somogyi területeken a pusztulás, a művelés felhagyása a jellemző, addig északabbra a szőlők felparcellázása, kivágása és a pincék üdülővé alakítása fémjelzi ezt a folyamatot. Mindez mindkét esetben a kultúrtáj összeomlásához, és a soványodó táji harmónia teljes feloldódásához vezethet, ami a fenntarthatóság ellenében hat: a felhagyott szőlőket eláraszthatják az inváziós növényfajok, a beépülő szőlőhegyeken pedig a kultúrnövények eltűnésével és a zöld területek beépülésével csökken a zöldfelület, tehát a biológiailag aktív hasznos tömeg

– fogalmazták meg az anomáliákat a szakemberek.

Szorosan ide sorolták a magyar tengernél erősen fokozódó beruházási kedvet, ami egyre nagyobb társadalmi vitákat eredményez. A 2010-es esztendő óta a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén mintegy 5 636 lakás és üdülőegység épült a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ennek mindössze tizede jött létre a háttértelepüléseken, így a parti településekre koncentrálódik az építések 90 százaléka.

Az apartmanház építési láz ellen fellépést sürgetnek az önkormányzatok, a lakosság, a civilek és a vízügyi és természetvédelmi és építésügyi szakemberek is. Ennek ellenére a többszintes apartmanházak szaporodása nem mérséklődött. Ez ellen a saját tulajdonú ingatlanterületeik hasznosítása kapcsán az önkormányzatok tudnak közvetlenül tenni.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a klímaváltozást

A településszerkezet kialakítása nagyban befolyásolja a klímaváltozáshoz kapcsolódó hatások intenzitását. A Balaton tekintetében a legújabb számítások azt mutatják, hogy a 2001 utáni időszakokra egyértelmű a melegedés, és 2031-től kezdve összességében 1,5 Celsius fokot is meghaladó melegedés várható, 2051 után pedig nyáron és ősszel a 3 Celsius fokot is elérheti a melegedés. A fagyos napok száma rendkívüli mértékben csökken, a jelenlegi 78-80 napról már 2021-2050 között eléri a 60 napot. Ugyanakkor jónéhány nappal megnövekszik a 30 Celsius fok feletti maximális hőmérsékletű hőségnapok száma, amely egészségügyi kihívást is jelent.

A csapadék tekintetében az éves csapadékösszeg alig változik, viszont a szezonális eloszlás erősen átalakul. A nyári csapadék erősen csökken, míg a tavaszi erősen megnövekszik. 2051 után a nyári csapadék csökkenése meghaladhatja a 30 százalékot, amely a vízgazdálkodásra és a mezőgazdaságra vonatkozóan súlyos következményekkel jár. Az őszi csapadék is kevesebb lesz, és csökken a hó formájában hulló csapadék mennyisége azzal párosulva, hogy tavasszal növekszik a csapadék mennyisége, fokozott erózióveszélyt jelent.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton fejlesztési tanács

területfejlesztés

javaslat

tervek

lakosság

településfejlesztés