Súlyos a helyzet a Balatonnál: veszélyben a magyar tenger, azonnal cselekedni kell!

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Súlyos a helyzet a Balatonnál: veszélyben a magyar tenger, azonnal cselekedni kell!

A vízminőség javítása érdekében folytatja a Balaton medrének a kotrását az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) novembertől. Ahogy arra a szakemberek a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén rámutattak: hosszútávon nem fenntartható, hogy befejezzék ezt a tevékenységet, természetesen folyamatos monitoring mellett. A tanácskozáson a HelloVidék is részt vett, ahol emellett szó volt a Balatonról, mint nyersvíz forrásról, illetve ehhez kapcsolódóan az olcsóbb ivóvíz ellátás lehetőségeiről, valamint a magyar tenger menti horgászati lehetőségek jelentőségének bővüléséről.

Novembertől folytatják a szakemberek a Balaton tavaly elkezdett kotrását. Teszik mindezt a vízminőség védelme érdekében. Az első ütemben mintegy 100 ezer köbméternyi iszapot távolítanak el, és erre már a szükséges forrás is rendelkezésre áll. A kortársi munkák a tervek szerint a következő öt évben is hasonló nagyságrendben folytatódnak a központi döntés értelmében, ám folyamatos monitoring mellett.

Megtörtént a Balaton, illetve a Kis-Balaton teljes geodéziai feltérképezése, mert kiemelten fontos a magyar tengerbe érkező vizek kezelése. Azt látjuk, hogy nagyon magas a klorofid terhelés a Kis-Balaton irányából, ami új beavatkozásokat sürget, és aminek a tervezési munkáit megkezdtük. Egyre inkább előtérbe kerül a szűrőmezők fontossága, javítani kell ezek minőségét is. Az elmúlt időszakban befejeződött a nádas felmérése is, miközben a Balaton vízszintjének szabályozása ismét aktuális: most 88 centiméter, ami viszonylag alacsony értéknek számít. Figyelembe véve, hogy az utolsó három hónap vízmérlege 40 százalékkal alacsonyabb, mint korábban, a tározási kapacitás jelenleg csak a tóban van, ami miatt vízkészlet nehézségek alakulhatnak ki. Közben a kormány arról döntött, hogy a vízügynek monitoring tervet kell készítenie a vízminőség biztosítása érdekében. Mindehhez kapcsolódóan az új partvonal-szabályozási tervek is elkészültek

– mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén.

A térség ivóvízellátásának 60 százalékát Balatonra telepített kutak biztosítják

A Balaton régió ivóvízellátásával kapcsolatban az ülésen kiderült: a Balaton-víz csak igen nehezen és költségesen tisztítható vízforrás, amelyet részben a hazai felszíni vizekénél magasabb szervesanyag-tartalma, magas PH-ja, másrészt a sekély tó vízminőségének külső feltételektől függő változékonysága okoz. Utóbbiak között említhető például az algásodás és a vihar okozta iszap-felkeveredés is.

Az előállított ivóvíz kapcsán minőségi kockázatok léphetnek fel:

  • szerves anyagok kiülepedése a vízelosztó hálózatban;
  • a víz fertőtlenítése során egészségkárosító melléktermékek képződhetnek;
  • mikroorganizmusok (baktériumok, férgek, véglények, magasabb rendű szervezetek) megjelenése a vízelosztó rendszerben;
  • nyári időszakban indikátor baktériumok szaporodnak el, telepszám növekedés jelentkezik, a szükséges mértékű nátrium-hipoklorit, klóri-dioxidot nem lehet beadagolni.

A felszíni vízművek és a regionális távvezetékek, de az azbeszcement és acél távvezetékek is építészeti, gépészeti, valamint villamos rendszerei felújításra szorulnak. És bár a vízellátórendszer a balatoni térség jelenlegi igényeit még a nyári csúcsszezonban is ki tudta elégíteni, felmerültek és felmerülhetnek helyenként műszaki gondok. A vízigény növekszik, és ennek kielégítéséhez komoly felújításra, korszerűsítésre van szükség. Jól látszik, hogy az elavult technológiák nem alkalmasak a tó vízminőség-változásainak követésére. Algásodás esetén például a Balatonból történő ivóvízellátás költségei nagyon magasak. A komplex vízellátórendszer-fejlesztésre van szükség a Balaton környéki olcsóbb vízdíjak, a turizmus és az agrárgazdaság versenyképességének támogatására. Csak ez oldhatja meg hosszú távon a térség vízellátását, és hogy alkalmazkodni tudjuk a környezeti változásokhoz

– mutatott rá a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén Czipri András, a Dunántúli Regionális Vízmű projektirányítási csoportvezetője.

A közzétett adatokból jól látszik, hogy jelenleg a térség ivóvízellátásának 60 százalékát hat Balatonra telepített felszíni vízkivételi és víztisztítómű, 40 százalékát pedig a nyirádi karsztvízbázisra telepített kutak biztosítják.

A DRV Zrt. a jövőben szeretné:

  • az országon áthaladó folyóvizeket határon belül tartani;
  • hosszútávon mennyiségileg megbízható, gazdasági szempontból fenntartható, környezetbarát vízellátó rendszert kialakítani;
  • a balatoni térségbe, nyári csúcsidőszakban jelentkező többlet ivó- és öntözővíz igényeket biztonságosan kielégíteni;
  • az ivóvíz ellátási költségeket alacsony szinten tartani.

A Balaton térségében az előírt vízminőség és a fejlesztési igényeket kielégítő mennyiségű ivóvíz zavartalan biztosítása érdekében szükséges a hosszútávon biztonságos, fenntartható ivóvízellátást biztosító karsztvíz mennyiségének növelése, valamint új vízbázisok üzembe állítása. A DRV Zrt. ezért szeretné a már meglévő kincsesbányai és nyirádi karsztvízbázis mellett további közeli karsztvízbázisokat is bekapcsolni az ellátórendszerbe

– hívta fel a figyelmet Czipri András, hozzáfűzve, hogy a fejlesztési koncepció a Nyirád és kiegészítő Halimba vízbázis, Rákhegy és kiegészítő Inota vízbázis, valamint murai partiszűrésű galériás vízbázis igénybevételére alapoz.

A karsztvízre és a murai vízbázisra való áttérés előnyei között sorolta a nagyságrendekkel alacsonyabb üzemeltetési és fenntartási költségeket, a hosszútávon kiváló minőségű és mennyiségű ivóvizet, valamint a növekvő felhasználói elégedettséget. A fejlesztés jelenleg az előkészítési szakaszban van, a tervezésre kiírtak egy feltételes közbeszerzési eljárást, amelynek bírálata még zajlik.

Növekszik a horgászat presztízse

Nőtt a horgászat jelenléte és jelentősége az elmúlt években Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. jelentése szerint a magyar tengernél. A haltelepítésekkel, tógazdasági haltermeléssel, halőrzéssel és horgászati szolgáltatásokkal is foglalkozó nonprofit társaság tavalyi bevétele 1,161 milliárd forint volt, és 127 millió forintos eredménnyel zárták a 2020-as esztendőt.

Tavaly már 93 741 horgászjegyet adtunk el, ami jelzi a balatoni horgászat jelentőségének növekedését. Az eladások száma több mint 30 százalékkal nőtt az elmúlt nyolc évben. Fontos célunk a balatoni horgászhelyek csökkenésének megállítása és bővítése, aminek ügyében a következő hónapokban írásbeli megállapodásokat szeretnénk kötni a tóparti önkormányzatokkal, például a strandok fürdési szezonon kívüli használatáról

– mutatott rá Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője a tanácskozáson.

A következő időszak tervei között említette csónakkikötők létesítését, valamint a már meglévő és nem legális csónakkikötők helyzetének rendezését, engedélyeztetését, illetve fejlesztését. Kiemelte, hogy szükségét látják legalább egy, bárki számára hozzáférhető sólyahely kialakítása a Balaton valamennyi vízparti településen, ahol a horgászok a csónakjaikat vízre tehetik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

kotrás

horgászat

horgászás

országos vízügyi főigazgatóság

vízminőség

vízminőség javítás