Csopak is elesett az átlag magyarnak: hiába közterület, nem látogathatják a mólót

Népszava   
  Megosztom
Csopak is elesett az átlag magyarnak: hiába közterület, nem látogathatják a mólót

Kerítéssel zárta el az állami Balatoni Hajózási Zrt.-től megvett kikötőt az új tulajdonos, a NER idején sokat nyerő vállalkozó, holott a falu vezetése szerint ezt nem tehetné meg.

Sajnos, kerítést nem bonthatunk!

- jelentette ki Ambrus Tibor, Csopak polgármestere, arra a kérdésre, miért hagyják, hogy a közpark besorolású, és a szerződések meg a jogszabályok szerint is a helyiek számára nyitott mólót lezárja a tulajdonos Sápi Major Kft., s az önkormányzat többszöri felszólítása ellenére se nyissa meg újra, írja a népszava.hu.

A csopakiak számára az évtizedeken keresztül használt kikötő az elmúlt másfél évben végeláthatatlan problémaforrássá vált, mostanra pedig ki is zárták őket a területről. A hajózási cég azóta túladott boglári, szemesi kempingjein, siófoki szállodáján és a csopaki kikötőn is. Eredendően négy kikötőt szüntetett meg és akart áruba bocsátani a Bahart, ám Kenese, Akali továbbá Udvari ügyesen lobbizott, 25 évre megkapták ingyenes használatba az ingatlanokat.

A lap megkereste a polgármestert, Ambrus Tibort, aki azt mondta, a terület közpark, ám a tulajdonos az ügylet után építési területté nyilvánította a móló környékét. Csakhogy ők nem látnak ott semmiféle építkezést, ezért többször is felszólították, hogy szüntesse meg a lezárást, mert azt nem indokolja semmi. A levelekre kapnak választ, de

megy a jogászkodás. Csak ettől még a teljes partszakasz megközelíthetetlen, pedig a mólónak a helyi szabályozás, de az adásvételi szerződés szerint is nyitva kellene lennie

- fogalmazott a polgármester.

A történet lényeges eleme lehet, hogy Abronits Róbert, a Sápi Major Kft. tulajdonosának érdekeltségébe tartozik a Dömper Kft., ami annak a három cégnek az egyike, amikkel a Nemzeti Koncessziós Iroda a hazai autópályák 35 éves koncesszióba adásáról tárgyal. A Sápi Major Kft.-től megkeresésükre az a választ kapták, hogy:

Az árverésen megvásárolt csopaki terület egyetlen helyrajzi számmal rendelkezik, ideértve a mólót is, és a közhiteles nyilvántartás szerint ”kikötő szárazföldi terület„, magántulajdon (…) A kikötő megközelíthetősége társaságunk szerződéses vállalása, azonban jelenleg üzemen kívül van, személyhajó forgalom nincs. A fejlesztési lehetőségek meghatározásához egyeztetések folynak az érintett hatóságokkal, jelenleg engedélyhez nem kötött építési tevékenység, állag- és vagyonmegóvás zajlik az ingatlanon, a járófelületet a kerítés építése miatt megbontották.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csopak

balaton

móló

önkormányzat

közterület

bahart

kerítés

kikötő