Nincs idő, most kell lépnünk: nyertesek lehetünk, de a legnagyobb vesztesek is

HelloVidék   
  Megosztom
Nincs idő, most kell lépnünk: nyertesek lehetünk, de a legnagyobb vesztesek is

A gyakori hiedelmekkel ellentétben a fenntarthatóság és a kibocsátáscsökkentés nem lassítja a gazdaságot. Sőt, inkább lökést adhat a kelet-közép-európai országoknak, és még a klímaváltozás okozta károkat is csökkenthetik – ez derül ki a brit Cambridge Econometrics kutatócég budapesti irodájának legutóbbi elemzéséből, amelyet az ENSZ hétvégén Glasgow-ban kezdődő éghajlatváltozási konferenciája (COP26) előtt adtak ki. Az elemzés szerint a régió országai közül Magyarország profitálhat a legtöbbet, ha hamarabb és aktívan kezdi meg a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését, viszont a legnagyobb károkra is nálunk lehet számítani, ahol a jelenlegi átlagos középhőmérséklet a legmagasabb az öt vizsgált ország közül.

Míg a klímaváltozás okozta fizikai károk mértéke nagyjából a globális átlag szerint alakul a térségben, ezek az országok az átlagnál többet nyerhetnek a dekarbonizáció révén. Ha viszont elmulasztják ezt vagy késlekednek, 2050-ig évente átlagosan akár 2,8 százalékos gazdasági növekedéstől eshetnek el. Emellett ha a klímaváltozást elleni globális erőfeszítések kevésnek bizonyulnak, a klímaváltozásból adódó fizikai károk akár éves gazdasági kibocsátásuk 3,3 százalékát is elérhetik.

Modellszámításaink szerint a következő évtizedekben egyértelműen pozitív gazdasági hatása lehet annak, ha ezek az országok most kezdik meg az áttérést az alacsonyabb kibocsátásra. Ahol ezt aktívan és időben elkezdik, sokat nyerhetnek, a fosszilis tüzelőanyagok exportjára támaszkodó országok viszont a globális átalakulások vesztesei lesznek

- összegzi a kutatás tanulságait Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics budapesti ügyvezetője.

A gáz- és üzemanyagárak drasztikus növekedését tapasztaljuk nap mint nap, a világ vezetői a COP26 ENSZ klímacsúcsra készülnek - itt az idő, hogy a régió országai újragondolják a kibocsátáscsökkentési célkitűzéseiket és felgyorsítsák a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését. A térség számára ez most különösen jó lehetőség, mivel ezek az országok a globális átlaghoz képest jóval többet nyerhetnek a karbonsemlegesítéssel.

Míg nemzetközi szervezetek és az Európai Unió a klímaváltozás elleni lépések felgyorsítását sürgetik, az egyes országok kormányai gyakran hezitálnak. A Cambridge Econometrics E3ME nevű, szakpolitikák szimulációjára kidolgozott globális makrogazdasági modellje azonban megmutatja, hogy gyakran alaptalanok a hatékony kormányzati fellépést lassító vagy gátló hiedelmek. Az áttérés az alacsony kibocsátású technológiákra – jellemzően az energia, a szállítás és a közlekedés terén – gazdaságélénkítő hatású és csökkenti a függést a fosszilis tüzelőanyagoktól. A fokozatos dekarbonizáció emiatt elősegíti az energiabiztonságot, segít elkerülni a növekvő és gyakran változó energiaárak okozta negatív hatásokat, és mérséklik a manapság az égbe szökő gázárak kapcsán is tapasztalható sokkot.

A modellszámítások során a Cambridge Econometrics szakemberei két gyakran használt forgatókönyvvel dolgoztak. Az egyik a Párizsi Klímaegyezmény célkitűzéseinek elérésével számol, mely szerint a globális felmelegedést sikerül 2°C fok alatt tartani (ez a 2°C fokos forgatókönyv). A másik a jelenlegi tevékenységek és struktúrák fennmaradása mellett 4°C fokos globális felmelegedést vesz alapul 2100-ig (4°C fokos forgatókönyv). A 2°C fokos forgatókönyv modellezésének eredményei szerint a befektetések a tőkeigényes zöld gazdaság kialakításába jelentős gazdasági növekedést generálnak. Ezek jelentős része származhat a magánszférából, amihez kiszámítható nemzeti szakpolitikákra és a pénzügyi szektor részvételére lesz szükség.

A visegrádi négyeket és Romániát magába foglaló térség magasabb gazdasági növekedést érhet el, ha az országok támogatják a befektetéseket az alacsony kibocsátású technológiákba és ha csökkentik függésüket a fosszilis tüzelőanyagoktól azzal, hogy helyben előállítható, nem fosszilis alapú technológiákra térnek át. A régióban kifejezetten magas az átmenetből származó növekedési potenciál, mivel ezek a gazdaságok még jelentős mértékben támaszkodnak a fosszilis tüzelőanyagokra, tehát egyszerűbb lépésekkel - például az energiatermelés, a szállítás, a közlekedés és az épületek fűtése terén - is gyors sikereket lehet elérni.

A dekarbonizációs lépések, a zöld befektetések a térségben Magyarország, Románia és Szlovákia gazdaságának adhatják a legnagyobb lökést. Az építőipar jelentős bővülésre számíthat az alacsony kibocsátású infrastruktúrák kiépítése révén, az autóipar pedig az elektromos járművekre történő áttérésből profitálhat jelentősen. A 2°C fokos forgatókönyv esetén, az elektromos autók terjedésével Magyarország például megőrizheti vezető szerepét a járműgyártásban. A dekarbonizáció pedig csökkenő fosszilis tüzelőanyag- és üzemanyagimportot, valamint növekvő gépipari és elektronikai exportot eredményez, ami együtt az ország kereskedelmi mérlegének további javulását hozhatja.

A modell szerint hasonló tendenciákra és előnyökre számíthat Románia is, ha szintén aktívan áll a fosszilis átmenet kérdéséhez, ráadásul itt jelentősebb lehet a háztartások jövedelmének további emelkedése, amely a várható fogyasztásbővülésnek köszönhetően az átlagosnál jobban növeli az ital- és élelmiszerszektor, valamint a kiskereskedelem teljesítményét.

Szlovákia a magyarországi és romániai trendekhez hasonló, de kevésbé drasztikus mértékű növekedést könyvelhet el abban az esetben, ha ambiciózus lépéseket tesz a kibocsátáscsökkentés érdekében.

Az öt vizsgált ország közül Csehország és Lengyelország kisebb mértékű, de még mindig jellemzően pozitív hatásokkal számolhat. Mivel e két ország energiatermelése nagymértékben a szénre támaszkodik, gyorsabb átalakulásra van szükség, amelynek nagyobb a beruházásigénye és jobban növeli az árakat, így a gazdasági növekedés itt mérsékeltebb lesz, mint a többi régiós országban.

Mi történik, ha régió országai nem vesznek részt a klímaváltozás elleni küzdelemben?

A 4°C fokos forgatókönyv esetén a V4 országok és Románia a régiós GDP akár 3,3 százalékát kitevő fizikai károkkal számolhatnak 2050-re, míg a 2°C fokos szcenárió esetén ez mindössze átlagosan 1,7% lehet - derül ki a Cambridge Econometrics számításaiból. A térség országai szerencsésebbek az Egyenlítőhöz közelebb fekvő államoknál, de nekik is számítaniuk kell a klímaváltozás okozta károkra. A károk mértékének csökkentését természetesen csakis globális erőfeszítésekkel lehet elérni, amihez viszont minden ország dekarbonizációs erőfeszítésére szükség van.

A régióban Magyarországon kell a legnagyobb károkra számítani, ahol a jelenlegi átlagos középhőmérséklet a legmagasabb az öt vizsgált ország közül. A száraz és forró nyarak, valamint a szélsőséges csapadékeloszlás a mezőgazdasági termelésben okoz komoly károkat. A nyári hőhullámok megnehezítik a szabadtéri munkavégzést, így az termelékenység csökkenni fog. A régió többi országában a hegyvidéki és északabbra fekvő területek hűvösebb klímájának köszönhetően kisebbek lesznek a klímaváltozás miatt várható fizikai károk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

klíma

klímaharc

fenntarthatóság

kibocsátás

vizsgálat

klímavédelem

klímaváltozás