Lesz elég magyar hal karácsonykor? Így áll most a hazai haltermelés

Agrárszektor   
  Megosztom
Lesz elég magyar hal karácsonykor? Így áll most a hazai haltermelés

Jelentős mértékben nőtt a haltermelés Európában az elmúlt években. Az Eurostat a 2011 és 2019 közötti időszakban több európai országban is 10 százalék fölötti növekedést regisztrált az akvakultúrás termelésben, bár voltak olyan országok is, ahol nem változott a produktivitás, sőt, bizonyos esetekben pedig komoly visszaesést mértek. Magyarországon szervezet az uniós átlagnak megfelelő mértékű termelésnövekedést regisztrált.

Hatalmasat nőtt a haltermelés volumene Európában az utóbbi időszakban. 2011 és 2019 között több európai országban is jelentős, 10% fölötti növekedést regisztráltak, noha voltak olyan országok is, ahol hasonlóan jelentős visszaesés történt a termelésben – derült ki az Eurostat adatbázisából - írta az Agrárszektor.

Európa legnagyobb haltermelője – ehhez kétség sem fér – Norvégia. Bár az ország nem tagja az Európai Uniónak, a schengeni térséghez tartozik. 2011-ben Norvégiában az akvakultúrás termelés élősúlyban megközelítette az 1,15 millió tonnát, ám a következő években komoly növekedést produkáltak, és így a haltermelésük 2019-re meghaladta az 1,45 millió tonnát is. Ez azt jelenti, hogy a termelésük 27%-kal nőtt a vizsgált időszakban. Nagy-Britannia a vizsgált időszak elején még az Európai Unió tagja volt, és az akvakultúrás termelése megközelítette a 199 ezer tonnát élősúlyban. 2017-ig – kiebb-nagyobb megtorpanásokkal – folyamatosan nőtt a szigetország haltermelése, azonban a Brexit bejelenését követő évben, 2018-ban 7%-kal visszaesett a termelés, ami így már csak 185,3 ezer tonnát tett ki.

Magyarországon az akvakultúrás termelés 2011-ben élősúlyban 15,5 tonnát tett ki. A következő években kisebb visszaesés volt megfigyelhető a haltermelésben, de 2014-re a termelés visszaállt a korábbi szintre, majd onnantól kezdve folyamatosan nőtt, míg végül 2019-re elérte a 17,3 tonnát. Vagyis a vizsgált időszakban az Eurostat Magyarországon is 12%-os növekedést regisztrált az akvakultúrás haltermelésben.

A cikk teljes terjedemében az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

haltermelés

halászat

horgászat

halfogyasztás

agrárszektor