Igencsak borsos lett a karfiol és a brokkoli ára a hazai boltokban, éppen ezért megnéztük, hol érdemes most vásárolni. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszere alapján
- a vidéki fogyasztói piacokon 280-350 Ft/kg áron kínálják a karfiolt, a brokkolit ehhez képest sokkal többért, 600-1100 Ft/kg áron adják.
- A vidéki nagybani piacokon a karfiol még olcsóbban kapható, 200-250 Ft/kg áron, illetve a brokkolit is sokkal kedvezőbb áron kínálják, 560-600 Ft/kg-ért.
A nagyobb áruházak polcain is megtaláljuk ezeket a zöldségeket, árak tekintetében változó, hogy mennyiért. Ennek mentén a Tesco online kínálatában karfiolt 799 Ft/db, brokkolit pedig 1198Ft/kg áron vásárolhatunk. A Sparban karfiolt 699Ft/db, brokkolit 1198 Ft/kg áron vehetünk. Az Auchan polcain a karfiolt 699 Ft/db áron találjuk, a brokkolit pedig 998 Ft/kg áron.
Ennek fejében, ha összességében nézzük, még mindig érdemes felkeresni a piacokat a bevásárlások során, mivel mindig bele lehet futni kedvező árakba, akciókba. Ráadásul személyesen még alkudozni is lehet.
A jelentős áremelkedés mögött szerényebb termés áll
A klimatikus viszonyok már olyannyira nem kedveznek e növények hazai termesztésének, hogy ma nagyon nehéz minőségi árut termelni az országban. A legnagyobb baj az, hogy nyáron az éjszakai hőmérséklet sem megy 17-18 fok alá, holott a rózsaképződéshez elengedhetetlen az enyhén hűvösebb időjárás. Emiatt az elmúlt években alaposan visszaesett a termőterület.
A FruitVeb adatai szerint kelkáposztával 250-300 hektáron foglalkoznak itthon, holott 2010-ben a termőterület nagysága még elérte az 550 hektárt. Karfiolt és brokkolit a korábbi 1100 hektár helyett ma már csupán 600 hektár körüli területen termelnek a gazdák. Ehhez adódik hozzá a hajtatott karfiol, ami további 100-150 hektárt jelent országosan.
Mennyiségben nem ilyen rossz a helyzet, mivel a termésátlagok javultak 2010 óta, így a 40 százalékos termőterület-csökkenés ellenére a betakarított mennyiség csak 25-30 százalékkal esett vissza az utóbbi években. Mivel a hazai termelés csökken, a fogyasztás viszont nő, egyre több importra szorulunk. Mivel a klimatikus viszonyokban nem várható javulás, így a karfioltermesztés is fokokozatosan visszaszorulhat.
Idén az őszi betakarítású zöldségekben jelentős időjárási károk keletkeztek. Az októberi eső és a meleg idő Európában az őszi növények korai éréséhez vezetett, ezért csökkentetek a hozamok és negatívan befolyásolta a minőséget is. A karfiol és a brokkoli nehezen viseli a klímaváltozást, így egyre nehezebb a nyári időszakban megfelelő minőségűt termelni, ráadásul egy-két kártevővel szemben szinte lehetetlen megvédeni a növényeket. Éppen ezért a brokkoli és a karfiol esetében is visszaeső hozamokat regisztráltak.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni fontosságukat az étrendünkben
A Brassica nemzetségre jellemző a különösen változatos megjelenési forma, ami a tudatos, mesterséges szelekciónak köszönhető. Ahol a megnövekedett levélrügyeket hozó növényeket szelektálták, ott a káposzta formát sikerült kialakítani, a virágzati szelekciónak köszönhetően a brokkoli és a karfiol jött létre, a megvastagodott szár szelekcióból a karalábé, a sok kis hajtásrügyből pedig a kelbimbó. A Brassicaceae család egy nagy növénycsoport, mintegy 3000 faj és 350 nemzetség tartozik ide. A Brassica nemzetség ebbe a családba tartozik, és gazdasági és agronómiai szempontból a legfontosabb nemzetség. Brassicaceae, vagyis keresztesvirágúak családján belül találjuk meg a karfiolt és a brokkolit is.
A szakemberek szerint, a keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak oldható és oldhatatlan rostokat, C-vitamint, B9-vitamin (folsav), káliumot, szelént és fontos fitokemikáliákat. Szaguk jellegzetes, erős és fűszeres, néha kesernyés ízükért a glükozinolátok felelősek, emiatt sokan nem kedvelik őket, különösen gyerekek körében kevésbé népszerűek a káposztafélék, mert a gyermekeknek sokkal több ízlelőbimbó található a nyelvükön, ezáltal sokkal intenzívebben érzik ezeket az ízeket.
Lebomlásuk során antioxidánsok keletkeznek, amelyek fokozzák a rákkeltő anyagok megsemmisítését, mielőtt még esélyük lenne a DNS-t károsítani, illetve lassítják a normál sejtek rákos sejtekké alakulásának folyamatát. Emellett számos egyéb jótékony egészségügyi hatással is rendelkeznek: a karotinoidok az egészséges szemért, a folsav a DNS védelméért, a K-vitamin az egészséges csontokért, a C-vitamin a jól működő immunrendszerért, valamint a bőr, a csontok és a fogak védelméért felelős.
Címlapkép: Getty Images