Több gigaberuházás valósult meg: új életet leheltek ezekbe a magyar tavakba

HelloVidék   
  Megosztom
Több gigaberuházás valósult meg: új életet leheltek ezekbe a magyar tavakba

A Duna-Dráva Nemzeti Park számos tavába és környezetébe leheltek új életet. Két helyszínen csatornák és tavak kotrásával, bioremediációval, kisműtárgy építéssel és cserjeirtással valósult meg az élőhely fejlesztése. A két kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi területet a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (KEHOP) több mint 300 millió forintos támogatásából újította meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Szabadics Zrt. kivitelezésével.

A vízutánpótlást biztosítja a projekt

Sztellik Endre, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a páratlan természeti adottságokkal bíró projekt helyszínéről, a Mohácsi-szigetről osztott meg néhány fontos információt a magyarepitok.hu portállal. A szigetet a történelmi időkben a Duna két ága vette körül, melynek egyik ágából mára a Ferenc-tápcsatornát alakították ki (a római időkben ez volt a Duna főága), írja a magyarepitok.hu.

Napjainkra kevés természetszerű élőhely maradt a szigeten, de a Földvári-tó és a Karapancsai erdei-tavak ezek közé tartoznak. Mindkét terület különleges problémája, hogy vízutánpótlásukat a Ferenc tápcsatornából kell megoldani, ami alapvetően a bajai Türr István-zsilipen keresztül a Duna vízállásától függ. A csatorna Bajánál kap vizet, és ez a csatorna táplálja a fent említett két vízrendszert, vagyis a Ferenc-tápcsatorna vízszintje befolyással van a két tórendszer vízszintjére.

Mindkét tórendszert formálta emberkéz, a projekt mindkét része arra helyezte a hangsúlyt, hogy a vízbejutás könnyebbé váljon, illetve lehetővé tegye a vízvisszatartást. Ezt kotrásokkal, illetve a meglévő műtárgyak (zsilipek, átereszek) felújításával oldottuk meg. Ezzel a bejutó vizet a vízrendszerekben lehet tartani, illetve a kotrásokkal a bevezető vízfolyásokban akadályt jelentő feltöltődéseket el tudtuk távolítani, segítve ezzel a gyorsabb vízbejutást.”

A Földvári-tó Természetvédelmi Terület kiemelkedő természeti értéknek számít a hatalmas kiterjedésű mezőgazdasági területen. Madarak, hüllők és kétéltűek életfeltételeinek biztosítása, valamint élőhelyeiknek hosszú távú megtartása érdekében volt szükség a vízutánpótlás lehetőségének javítására.

Több tó kotrását végezték el

Buzsáki Katalinnal, a vízi létesítmények építése üzletág igazgatójával tekintette át a lap, a Szabadics mely munkáival újulhattak meg a vizes élőhelyek a Duna egykori árterén. A 2019 októberében kezdődött projekt két helyszínén csatornák és tavak kotrásával, bioremediációval, kisműtárgy építéssel és cserjeirtással valósult meg az élőhely fejlesztés. A fejlesztés műszaki átadás-átvétele mindkét rész esetében 2020 októberében megtörtént.

A Dávodi Földvári-tó esetében elvégezték a Dekasa csatorna kotrását, az 1. sz. tó kotrását és 2. sz. tó kotrását a rávezető csatornával együtt. Az 1. számú és a 9. számú műtárgyak külső felületének javítását is lefolytatták betonjavító habarccsal. A 3., 6. 7., 8. számú műtárgyak, illetve részben a 9. számú műtárgy sérült betonfelületét nagy szilárdságú, szulfátálló betonjavító habarccsal korrigálták.

Az 1. sz., 3. sz., 5. sz., 6. sz., 7. sz., és 9. sz. műtárgyaknál, ahol a vízszint szabályozására betétpallós elzárási lehetőség biztosított, ott új impregnált tölgyfa duplasoros betétpallót helyeztek el kiemelő kampókkal.

Műtárgyakat újítottak fel

A karapancsai erdei tavaknál a vízjogi engedélyben előírt vízszint elérését részleges mederkotrással érték el, így több erdei tó és erdei tavi csatorna kotrását oldották meg. Az egyes tavak közötti csatornák partján pedig a tájidegen növényzetet visszaszorították.

A vízrendszerben található I-VI. műtárgyakat felújították és újjáépítették, ezenkívül megoldották a növénytelenítést és a partvédelmet, elvégezték az elő- és utófenék kőszórásos bevédését, valamint kijavították a tiltós átereszeket.

A Sztrakity átjárót megerősítették, majd eredeti állapotát visszaállították. A VII. sz. megrongálódott műtárgyat elbontották, ezt követően az eredeti műtárgy paramétereinek megtartásával, annak helyén új előregyártott műtárgyat hoztak létre, valamint annak környezetében stabilizálták az átjáró utat.

Növekszik a vízi élőhelyek kiterjedése

A dávodi Földvári-tó esetében az elvégzett élőhely-megőrzési, -rekonstrukciós és rehabilitációs tevékenységeknek köszönhetően a dávodi Földvári-tó Természetvédelmi Területen és környezetében fenntarthatják és javíthatják a Mohács-szigeti területek ökológiai állapotát és megőrizhetik, illetve növelhetik a jellegzetes vizes és vízi élőhelyek kiterjedését.

A karapancsai erdei tavak Hercegszántó községhatárban a Karapancsai erdőtömbben található. Ez a terület korábban a Béda-Karapancsa Tájvédelmi Körzet része volt. 1996-os megalapítása óta a Duna-Dráva Nemzeti Park törzsterületét képezi. A terület része a Natura 2000 hálózatnak, kiemelt jelentőségű természet-megőrzési terület.

A karapancsai erdei tavak projektterületeken élőhely-megőrzési, -rekonstrukciós és rehabilitációs tevékenységek elvégzésével fenntartják és javítják a szárazodó Mohács-szigeti területeinek ökológiai állapotát és megőrzik, illetve növelik a jellegzetes vizes és vízi élőhelyek kiterjedését és az erdei élőhelyek vízellátását.

Buzsáki Katalin a projekt kapcsán kifejtette, a kihívás és az elvégzett munka szépsége egy tőről fakadt, hiszen a vizes élőhely rekonstrukciós munkák elvégzéséből adódóan a munkaterület az év kis részében volt csak munkavégzésre alkalmas állapotban. Így a magas vízállás és a csapadék után munkagépekkel járhatatlanná váló utak jelentettek plusz erőbefektetést a kivitelezők számára.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

duna-dráva nemzeti park

tavak

tórendszer

fejlesztés

csatornák