Elstartol a milliárdos beruházás: a teljes elsivatagosodástól mentheti meg ezt a vidéket

HelloVidék   
  Megosztom
Elstartol a milliárdos beruházás: a teljes elsivatagosodástól mentheti meg ezt a vidéket

A Kötiviép'B és a Duna Aszfalt Zrt. tervezheti és építheti meg a homokhátsági vízpótlás következő ütemét, melynek során több mint 6 kilométer vízelvezető csatornát építenek 1,8 milliárd forintért.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kihirdette a Homokhátság vízpótlását segítő beruházás nyertes pályázóit. A „Homokhátság vízpótlása III/2. ütem" nevű projekt tervezési és kivitelezési munkáit a KÖTIVIÉP'B Kft. és a Duna Aszfalt Zrt. valósíthatja meg 1,8 milliárd forintért – írta az uniós közbeszerzési közlöny, amiről a magyarepitok.hu számolt be.

Nyomócsöveket, továbbá zsilipeket és más műtárgyakat építenek

A nyertesek feladata 6158 méter Dn800 ÜPE nyomócső építése - irtási munkákkal, földmunkákkal és nyomócsőfektetéssel. Ezenkívül 5 darab kombinált zsilipes vízleadót és vízhozam-vízállás mérő műtárgyat is építenek.

A Duna–Tisza közi homokhátságot érintő projekt az alábbi területeken zajlik:

  • Ábrahámszéki csatorna 14+120 cskm szelvényében,
  • Jámborka csatorna 4+760 cskm szelvényében,
  • Halászka csatorna 3+022 cskm szelvényében,
  • Halászka melléki csatorna 1+953 cskm szelvényében,
  • Széksóstó-főcsatorna 11+526 cskm szelvényében.

A Dn800 nyomóvezeték építése kapcsán a kivitelezőknek 2022-ben tervezetten el kell végezniük:

  • nyomócsőfektetést 64 %-ban,
  • légtelenítő, víztelenítő szerelvények beépítését 50 %-ban,
  • vízleadó kombinált műtárgyak építését 80 %-ban,
  • monitoring rendszer kiépítését 80 %-ban.

A kivitelezés során a nyomóvezeték 6158 fm-es szakaszát kell megépíteni, szerelvényekkel - a 2020. évi kivitelezés során elkészült szakaszhoz kapcsolódva. A vízjogi engedéllyel rendelkező nyomóvezetéknek 800 l/s vízhozamot kell továbbítani, több mint 8 kilométer távolságra.

A nyomóvezeték egy darab, Dn800 üvegszál erősítésű műanyag nyomócső. A csővezeték fektetése során a munkagödörből kikerülő ásványi nyersanyag 3094 köbméter, amit helyben, a szolgalmi sávban terítenek el.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

homokhátság

országos vízügyi főigazgatóság

beruházás

fejlesztés