Búcsút mondhatunk a készpénznek? Egyre többen már így vásárolnak a vidéki Magyarországon

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Búcsút mondhatunk a készpénznek? Egyre többen már így vásárolnak a vidéki Magyarországon

A koronavírus járvány 2020 márciusában való berobbanásának hatásaként hirtelen megugrott a kereskedelmi áruházak online felületeiről rendelt élelmiszerek házhozszállítása a fővárosban és vidéken egyaránt, ami számos változást elindított hazánkban. Időközben eltelt lassan 2 év, emiatt kíváncsiak voltunk rá, hogyan alakultak át a vásárlási és fizetési szokások.

A járvány előtt Budapesten már ismert és elfogadott volt az élelmiszerek online rendelése és házhozszállítása például a Groby-n keresztül, hiszen kényelmesebb volt egy belvárosi kerületből kiszállíttatni a termékeket akár a külső peremkerületekbe. Ezzel szemben vidéken a kényszerhelyzet vette rá az embereket, hogy egy addig egyáltalán nem, vagy kevésbé használt szolgáltatást vegyenek igénybe.

A koronavírus-járvány még mindig a mindennapjaink része, számtalan dolgot elindított vagy épp felgyorsított hazánkban, viszont egy biztos, hogy az emberek vásárlási szokásait ideig óráig, de akár véglegesen megváltoztatta. Az első hullám idején mindenki félt, lecsökkentette a társadalmi érintkezését, ráadásul a bevezetett vásárlási idősáv miatt a felelős magatartás és az egészség védelme miatt kevesebbet jártak a fizikai üzletekbe, emiatt online rendelték a meg termékeket.

De nézzük meg, az elmúlt közel 2 év alatt mit tapasztaltak a kereskedők, akik vidéken is vállalnak házhozszállítást. Cikkünk elkészítéséhez megkerestünk több országos lefedettséggel működő online rendeléssel és kiszállítással foglalkozó céget, de kizárólag az Auchan-től és a Family Frost-tól érkezett válasz.

Az Auchan válaszából megtudtuk, hogy a COVID-19 járvány hatására volt egy jelentős felfutása az online kereskedelemnek mind kosár értékben, mind vásárlási gyakoriságban, amely azonban nagyjából fél év után lecsökkent és beállt egy szintre. A vásárlási gyakoriság csökkent, hiszen az emberek visszatérhettek a megszokott offline boltokhoz. A felfutás ideje alatt erős volt a vidék, de élelmiszerben jellemzően erősebb Budapest és környéke, hiszen ide friss élelmiszert is kiszállítanak.

A 2021-es év végéhez közeledve az ünnepek alatti házhozszállítás szokás szerint erős volt a terveknek megfelelően. Kérdésünkre elmondták, hogy az Auchan a kiszolgálási területek bővítését folyamatosan szem előtt tartja és figyeli, hogy egy-egy település megfelel-e a vizsgált szempontoknak.

A Family Frostnál a házhozszállítás a Covid helyzet miatt jelentősen növekedett, és tapasztalatuk szerint sok vásárlónál új fogyasztási szokások alakultak ki, többen veszik igénybe a Covid mentes időszakban is a szolgáltatást. A házhozszállítás logisztikai okok miatt természetesen a fővárosban és agglomerációjában, valamint a vidéki nagyvárosokban erőteljesebben növekedett, mint a kisebb településeken. Náluk a bankkártyás fizetések növekedtek meg. Szolgáltatási területüket nem tervezik bővíteni, hiszen az ország teljes területét lefedik.

De vajon a kártyás fizetések hogyan változtak az elmúlt 2 évben? Több kutatást is lefolytattak annak felmérésére, hogy a fizetési szokások hogyan alakultak a járvány hatására. A Covid miatt a lakosság rájött arra, hogy a korábbi készpénzes fizetési módok mellett bankkártyával előre vagy helyszínre szállítva is ki tudják fizetni rendeléseiket, sőt, a megrendelt termékeket még érintésmentesen is szállítják házhoz.

De vajon ez a tendencia tovább folytatódik akkor is, ha már visszatérhetünk a járvány előtti időszakhoz? Feltehetően nem teljesen, mert addigra már mindenki megtapasztalta mennyivel egyszerűbb, gyorsabb, ha nem kell a pénzzel "matatniuk", hanem fogják a kártyájukat és csak hozzáérintik egy terminálhoz. Ez viszont magával hozza azt is, hogy sokkal tudatosabbá váljanak pénzügyileg az emberek és vigyázzanak rá, hogy hol, milyen adatokat adnak ki.

A főváros és vidék közötti házhozszállítási szolgáltatások igénybevétele feltehetően továbbra is fennmarad, hiszen amit az emberek egyszer megszoktak és szívesen alkalmaznak, természetessé és a hétköznapi életük részévé válik. Sokkal kényelmesebb és időt spórolósabb, ha otthonról rendelnek, mint órákat eltöltenek a boltok polcai előtt válogatva, a többi vásárló között tolakodva ugyanazokért a termékekért.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

házhozszállítás

fizetési szokások

érintésmentes fizetés

online vásárlás