Így oldanák meg a szezonalitás és munkaerőhiány kérdését a Balatonon

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Így oldanák meg a szezonalitás és munkaerőhiány kérdését a Balatonon

Regionális továbbképzésekkel szeretné támogatni az amúgy is hiányos balatoni munkaerő megtartását a most induló Balatoni Gasztroakadémia, amely három szakképzési centrum összefogásával alakult. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum cukrász képzést indít, a Veszprémi Szakképzési Centrum vendégtéri szakemberek képzésére vállalkozott, a Siófoki Szakképzési Centrum pedig szakácsok képzését tűzte ki céljául, amivel várhatóan a pályaelhagyók számát is csökkenteni tudják majd a magyar tenger térségében. De pontosan mit takarnak ezek az úgynevezett elitképzések? Hogyan tudja orvosolni a balatoni szezonális jellegből fakadó munkaerőproblémákat? Miként lehet majd levetíteni a súlyos problémákkal küzdő HORECA szektorra? És miben mutathat majd ez modellt országos szinten? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a HelloVidék, amikor részt vett a Balatoni Gasztroakadémia februári alakulását beharangozó sajtótájékoztatón.

A három szakképzési centrum összefogása már régóta vágyott célként fogalmazódott meg a balatoni régióban, aminek most egyértelmű bizonyítékát mutatja a Balatoni Gasztroakadémia. Ahogy arra a február 9-i sajtótájékoztatón a szakemberek rávilágítottak, elhivatott céljuk a Balaton turisztikai régió vendéglátásának és gasztronómiájának minőségi megújítása, az ágazatban dolgozó szakemberek szakmai ismereteinek bővítése, a régió helyben található minőségi alapanyagainak bemutatása, illetve népszerűsítése.

Teljes az egyetértés abban, hogy a 21. században elengedhetetlen, hogy a régióban dolgozó szakemberek magas szintű szaktudással rendelkezzenek, ismerjék és használják a modern technológiákat, a régió kínálta kiváló alapanyagokat és a minőséget tartsák szem előtt. Ehhez kívánnak most olyan szakmai hátteret nyújtani, ahol a képzések keretében évről évre lehetőség nyílik a fejlődésre és új inspirációk gyűjtésére. Felismerték, hogy a turizmus-vendéglátás ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak és a helyi termelőknek kölcsönösen kell megismerni és segíteni egymást. A kapcsolatok erősítése ugyanis nemcsak fenntarthatósági szempontból fontos, hanem az alapanyagok minőségére és frissességére is garanciát jelent.

Még soha nem volt ilyen könnyű összehozni, hogy a három centrum ilyen szinten összefogjon. Ennek egyrészt az a titka, hogy rendkívül jó a kapcsolat közöttünk, másrészt pedig az, egy irányban gondolkodunk, hiszen a Balaton összeköt minket. Közös érdekünk, hogy a térség turisztikai és gasztronómiai kínálata olyan vendéglátó egységekkel, szálláshelyekkel és attrakciókkal tudna bővülni, amelyek széles kínálata, illetve magas színvonalú működése révén egész évben vonzó idegenforgalmi célponttá tenné a Balaton régiót. A kezdeményeznek országosan elismert, nagy neveket tudtunk megnyerni, akik támogatják a törekvéseinket. Minőségi képzést nyújtunk, ráadásul több tekintetben úgymond balatonit, mert azt szeretnénk, ha a gasztroakadémián végzettek jelentős része helyben maradna a képzés elvégzése után

– mondta a HelloVidék kérdésére Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja, mint a Balatoni Gasztroakadémia egyik fő kezdeményezője.

A képzéseket a következő neveken indítják, amelyek február végén indulnak:

  • Siófoki Szakképzési Centrum: Le Chef du Lac Balaton – A Balaton Szakácsa
  • Veszprémi Szakképzési Centrum: HoReCa Balaton – Service Master
  • Zalaegerszegi Szakképzési Centrum: Le Pâtissier du Lac Balaton – A Balaton Cukrásza

Az akadémiára olyanokat várnak, akiknek legalább három éves tapasztalatuk van. A kiscsoportos, fizetős képzések tanúsítvánnyal zárulnak és az ígéretek szerint szinte mindent magukba foglalnak, ami ma a modern konyhát jellemzi. A szervezők igyekeznek elsősorban helyi alapanyagokra építeni, amelyek a Balatontól maximum tíz kilométerről érkeznek. Emellett látják, hogy egyre több ember küzd valamilyen étel intoleranciával, amire szintén szeretnék felkészíteni a szakácsot, a pincért és a cukrászt is. Megmutatják azt is, hogyan lehet egy balatoni ételt úgy elkészíteni, hogy azt a különböző ételérzékenységgel rendelkező vendégek is bátran merjék megrendelni.

Ez egy komplex elképzelés, ami országos szinten is unikális. Ha valaki úgy dönt, hogy valamennyi a tanfolyamot elvégzi, akkor rendelkezni fog egy olyan, helyi ismeretanyaggal, ami bárhol megállja a helyét a Balatonon és a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelel. A képzés Balaton specifikus, ám a képzés részvevői kapnak egy olyan, plusz tudást is, amivel országszerte újat tudnak mutatni a szakmában, például egy balatoni fogas megfelelő elkészítésével. Meggyőződésem, hogy ezzel a belföldi turizmust is fel lehet majd lendíteni, hiszen jól látjuk, hogy egy minőségi ebédért az emberek szívesen utaznak akár 120 kilométert is. Mi épp úgy hangsúlyozzuk a hagyományok fontosságát, mint a fine diningot, ötvözve mindkettőt

– mutatott rá a sajtótájékoztató előtti beszélgetésünkön Szamosi Lóránt.

A szakemberek abban bíznak, hogy a külföldön, többek között Szlovéniában vagy Spanyolországban már jól működő, hazánkban most elindított továbbképzési rendszer országosan példaértékű lehet. Mert bár a magyar gasztronómia gyakran Budapest centrikus, de úgy látják, hogy a Balaton a méltó vetélytársa lehet a fővárosnak. Ezért olyan szakembereket képeznének, akik a garanciái lehetnek egy-egy ilyen elismerésnek. Mert miért is ne lehetne Michelin-csillagos étterem a magyar tengernél.

Látjuk, hogy minden balatoni szezonban dübörög a munkaerőhiány, ezért ezt a képzést egyfajta modellként is szeretnénk kezelni. Miután láttuk, hogyan működik, a három szakcentrum közötti jó kapcsolatot kihasználva ki lehetne terjeszteni a szolgáltató szektorra, az építőiparra, de például a borászokra is. Fontos, hogy a balatoni érdekeket összefogjuk és olyan képzéseket szervezzünk, amelyekre helyi igények jelentkeznek. Közben azt a tendenciát látjuk, hogy egyre több étterem nem csak szezonális jellegben gondolkodik, és a nyári nagyobb vendégforgalommal igyekszik kompenzálják a szűkösebb téli lehetőségeket. Mi tudatosan pont ebben a „holtidőszakban” biztosítjuk ezeket a sokrétű továbbképzéseket

– válaszolt a szezonális jelleget érintő kérdéseinkre Szamosi Lóránt.

A sajtótájékoztatón dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) elnöke hangsúlyozta, hogy a szakképzésben olyan változások történtek az elmúlt években, amelyek az innovatív gondolkodás szükségességét vetítették elő. A Balaton összekötő erejére építve ezért olyan megoldásokat kerestek, amelyek megoldhatják a környékbeli vállalkozások aktuális problémáit.

Úgy érzem, hogy az akadémia létrehozása az egyik legfontosabb esemény a balatoni gasztronómia történetében, hiszen ennek segítségével szintet lépett a vendéglátás. Ehhez viszont kiemelten fontos, hogy jól képzett szakemberekkel tudjunk dolgozni, akik más mentalitással és tudással jelennek meg a munkaerőpiacon. Olyan minőségi tudásra van szükség, ami garantálhatja, hogy a dolgozók hosszú távon itt is maradnak a balatoni régióban és tovább építhetik azt, ami végre elindult

– emelte ki Csapody Balázs, a Balatoni Gasztroakadémia fővédnöke, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa.

A pandémia láthatóan átrendezte a gazdaságot a Balaton területén. A szakemberek úgy látják, hogy ezeknek a cégeknek előbb-utóbb munkaerőpiaci igényei is jelentkeznek. Emiatt még inkább kiemeltté válnak a regionális továbbképzések.

Szakképzési centrumként fontos célunk, hogy a helyi gazdaság szereplőinek a megfelelő szakembereket tudjuk adni. Emiatt is indult el ez a közös gondolkodás. Látjuk, hogy több vállalkozás munkaerőhiánnyal küzd, ezért kerestük a lehetőségét, amivel segíteni tudjuk a munkaerő megtartását, és hogy a dolgozók 3-5 év után is a pályán maradjanak, ne legyenek pályaelhagyók. Ekkor született egy elitképzés, továbbképzés ötlete. Miután kiemelten fontos a vendégek elégedettségi foka, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a vendégkapcsolatokra. Hogy ne csak szolgáltatást nyújtsunk, hanem élményt is adjunk. A tanfolyamon résztvevőknek a legújabb praktikákat és trendeket tanítjuk: megmutatjuk, mi is az az élményszerű szolgáltatás

– sorolta Pap Máté a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja.

Szabó Károly, a Keszthelyi Szakképzési Centrum kancellárja beszédében a balatoni gasztronómiához szorosan kapcsolódó desszertek jelentőségéről beszélt. Az ágazatképző központot a helyi cukrász tanműhely bővítésével tudják megvalósítani, amihez – a többi szakképző centrum képzéséhez hasonlóan – nemzetközi hírű szakembereket sikerült megnyerni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balatom

gasztro

balatoni gasztroakadémia