Hatalmasak a különbségek a megtakarításokban: erre számíthatnak a nyugdíjasok

MTI   
  Megosztom
Hatalmasak a különbségek a megtakarításokban: erre számíthatnak a nyugdíjasok

Az önkéntes nyugdíjpénztárak mínusz 7 és plusz 26 százalék közötti hozamot értek el tavaly, az átlagos nettó hozam 2,63 százalék volt; a magas infláció mellett ez negatív reálhozamot jelent, míg 10 és 15 éves távon a szektor infláció feletti hozama továbbra is a 2-4 százalékos sávban alakul - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

A tájékoztatás szerint a tavalyi hozamokra 2020-hoz hasonlóan hatással volt a koronavírus, illetve az év második felének makrogazdasági folyamatai, különösen a világviszonylatban erős inflációs nyomás.

A kép mégsem egysíkúan kedvezőtlen, mert voltak kifejezetten magas hozamú portfóliók is, de a két szélső érték között nagy a különbség. A pénztári portfóliók éves nettó hozamai a befektetési összetételtől függően szintén széles skálán, mínusz 7,34 százalék és plusz 26,18 százalék között szóródtak - jelezte az MNB.

A hosszú távú megtakarítást ösztönző önkéntes nyugdíjpénztári szektor 10 és 15 éves záró vagyonnal súlyozott nettó hozamai továbbra is szép eredményt mutatnak, 6,55, illetve 5,49 százalékkal. Az időarányos inflációval csökkentve a 10 éves reálhozam 3,86 százalék, míg a 15 éves 2,02 százalék volt, amelyek magas értékeknek számítanak - közölte a jegybank.

Az önkéntes pénztárak költségszintje továbbra is hosszú távon 1 százalék alatti, így a szektor változatlanul költséghatékony és versenyképes az egyéb nyugdíjcélú előtakarékossági lehetőségekkel összevetve.

A koronavírus-járvány 2021-ben is éreztette hatását, de az önkéntes és magánnyugdíjpénztárak többségében pozitív nettó hozammal zártak. Tavaly az első és a harmadik negyedévben a portfóliók mintegy háromnegyede pozitív nettó hozamot ért el, a második negyedévben pedig 4 portfólió kivételével valamennyi pozitív hozamot mutatott. Ebben az időszakban jellemzően csak a kötvénytúlsúlyos, alacsonyabb kockázatviselési hajlandóságú portfóliók értek el nulla körüli vagy negatív nettó hozamot.

Az év végére a hozamgörbe emelkedése miatt az állampapír-portfóliók jelentősen leértékelődtek, ami erőteljes hatással volt a negyedik negyedévi teljesítményekre. Ekkor már csak a portfóliók harmada ért el pozitív hozamot - ismertette az MNB.

A nyugdíjcélú megtakarítások ugyanakkor hosszú távúak, ezért a rövid távon jelentkező, értékelési különbözetből adódó átmeneti árfolyamveszteséget a pénztáraknak nem kell realizálniuk. A közlemény szerint így elég idő áll rendelkezésre a piaci korrekciók bevárására, amit az is alátámaszt, hogy a pénztárak jellemzően lejáratig tartják az állampapírokat.

Idén a háború miatt kialakult volatilis pénz- és tőkepiaci események kedvezőtlenül érintették a pénztári befektetések egy részét. Az eddigi tapasztalatok szerint egy-egy gyengébb időszak veszteségét a későbbi évek pozitív eredménye nemcsak korrigálta, hanem meg is haladta, reálértéken is növelve a tagok jövőbeli nyugdíjcélú kifizetéseit - mutatott rá a jegybank.

A rendszeres kisösszegű nyugdíjpénztári befizetések is csökkentik az árfolyamok változásából eredő kockázatokat a volatilisebb időszakokban, mert árfolyamesés esetén egy egység megtakarításért több értékpapír vásárolható. Javasolt ezért a tagoknak a nyugdíjpénztári megtakarításaikra a céljuknak megfelelően (nyugdíjkiegészítés) hosszú távú megtakarításként tekinteni, és havi rendszeres megtakarítással ellensúlyozni a hozamok kilengéseit - hívta fel a figyelmet az MNB.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

önkéntes nyugdíjpénztár

mnb

nyugdíjpénztár

megtakarítások