Atyaég! Itt van a legtöbb halálos baleset: mégis, mi folyik ebben a megyében?

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Atyaég! Itt van a legtöbb halálos baleset: mégis, mi folyik ebben a megyében?

A HelloVidék idén is górcső alá veszi a magyar megyéket: sorozatunkban annak járunk utána, milyen fontosabb gazdasági, turisztikai változások történtek az elmúlt egy évben. Ezúttal Jász-Nagykun-Szolnok megye kerül sorra. Megvizsgáltuk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján, hogyan alakult a megye gazdasága, turizmusa, illetve a munkaerőpiaca.

Jász-Nagykun-Szolnok megye közigazgatási egység Magyarországon, az Észak-Alföldi régióban. Kelet-Magyarország középső részén található, a Tisza által kettéosztva. Északról Heves megye és egy rövid szakaszon Borsod-Abaúj-Zemplén megye, keletről Hajdú-Bihar megye, délkeletről Békés megye, délről Csongrád-Csanád megye, délnyugatról Bács-Kiskun megye, nyugatról pedig Pest megye határolja. A megye székhelye Szolnok, területe 5581,71 km², lakónépessége 2021. január 1-én 363,6 ezer fő volt, mintegy 3,3 ezer fővel, 0,9%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1831 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség 40%-kal haladta meg a 2020. I–III. negyedévit.

Tovább emelkedett a házasodási kedv: 2021 első kilenc hónapjában 2388 pár lépett frigyre, 15%-kal több, mint 2020 azonos időszakában.

A munkaerőpiacon kevesebb a munkanélküli, mint egy évvel korábban

A KSH munkaerő-felmérése alapján 2021 III. negyedévében az ország 15–74 éves népességének 66,0%-a, 4,9 millió fő tartozott a gazdaságilag aktívak közé. Országosan 36 ezer fővel dolgoztak többen, mint 2020 III. negyedévében, a munkanélküliek száma 18 ezer fővel csökkent.

2021 III. negyedévében Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 15–74 éves népesség 62,6%-a, 171 ezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk 0,6%-kal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Az aktivitási arány 3,4 százalékponttal elmaradt az országos átlagtól.

A munkaerőpiacon 160 ezer fő foglalkoztatottként, 11 ezer fő munkanélküliként jelent meg. A foglalkoztatottak száma az országossal közel azonos mértékben nőtt, a munkanélkülieké annál jelentősebben csökkent 2020 III. negyedévéhez képest.

A munkanélküliségi ráta 6,5%-ot ért el, ami 1,3 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az arány meghaladta az országos átlagot (3,9%), egyben a megyék és a főváros körében az egyik legkedvezőtlenebb volt.

Az inaktívak száma 102 ezer főt tett ki, 1,7%-kal kevesebbet az egy évvel korábbinál. (Egy évvel korábban nőtt a számuk, amit az okozott, hogy a munkahelyüket elvesztett személyek túlnyomó többsége – a személyes kontaktus elkerülése és a járvány következtében kialakult gazdasági helyzet miatt – nem tudott aktívan munkát keresni és/vagy két héten belül munkába állni.) A változás iránya megegyezett az országossal.

A fizetések nem kiemelkedőek, de nem is a legalacsonyabbak itt

2021 I–III. negyedévében Jász-Nagykun-Szolnok megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 350 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 233 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 364 ezer, a nettó átlagkereset 242 ezer forintra emelkedett.

A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 8,0%-kal múlta felül a 2020. I–III. negyedévit, folytatva a korábbi időszakok emelkedő tendenciáját. A növekedés üteme elmaradt az országostól, egyben a megyék és a főváros körében az egyik legalacsonyabb volt. Az alkalmazottak 18%-kal kevesebbet kerestek az országos átlagnál.

Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 5,8, a szellemieknél 10%-kal nőtt, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 282, az utóbbiak 453 ezer forintot kerestek.

Visszavetette a járvány a megye beruházásait

A járvány visszavetette a Jász-Nagykun-Szolnok megyei székhelyű gazdasági szervezetek fejlesztési tevékenységét, a beruházások volumene 2020 II. negyedévétől 4 negyedéven keresztül csökkent, és csak a korlátozások feloldásának időszakában kezdett élénkülni. A beszerzések a III. negyedévben részben az alacsony bázis hatására fokozódtak. A szervezetek 2021. I‒III. negyedévi 119 milliárd forint értékű új beruházása összehasonlító áron 8,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A teljesítések volumennövekedése nagyobb volt az országosnál (6,5%). A beruházások 55%-át a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások teljesítették.

A beruházások koncentráltak voltak. A fejlesztési források felét a feldolgozóiparban, 12%-át a mezőgazdaságban, 10%-át a kereskedelemben használták fel. A többi ágban külön-külön a megyei beruházások legfeljebb 5,8%-a valósult meg. A kereskedelem beruházásainak volumene 36, feldolgozóiparé 30%-kal bővült, az agráriumé 12%-kal zsugorodott.

Anyagi-műszaki összetétel alapján a fejlesztési források 38%-át épületek és egyéb építmények építésére, 61%-át gépek, berendezések és járművek beszerzésére fordították. Az épületek és egyéb építmények beruházási volumene 6,7%-kal csökkent. A külföldi gyártású gépek, berendezések és járművek teljesítményértéke összehasonlító áron 25, a belföldieké 22%-kal növekedett. Az értékadatok alapján a gépek, berendezések és járművek 74%-a importból származott.

Ültetvények, erdők telepítésére, haszonállatok beszerzésére és a meglevő föld értéknövelésére 2,0 milliárd forintot költöttek, reálértéken 43%-kal kevesebbet az előző év azonos időszakinál.

Kisebb a lakásépítési kedv, de nőtt az érdeklődés a használtlakások iránt

Az országos tendenciával párhuzamosan Jász-Nagykun-Szolnok megyében is mérséklődött a lakásépítési kedv: 2021 I–III. negyedévében 2,8%-kal (országosan 1,7%-kal) csökkent az épített lakások száma az előző év azonos időszaki magas bázishoz képest. Összesen 171 lakást vettek használatba, melyek bő fele kisebb városokban, több mint 40%-a a megyeszékhelyen, fennmaradó része községekben épült.

Az új lakások több mint kétharmadának vállalkozások, közel egyharmadának természetes személyek voltak az építtetői. A természetes személyek lakásberuházásainak visszaesését a vállalkozásoknál megfigyelt élénkülés nagyrészt ellensúlyozta.

2021 I–III. negyedévében 77 lakás szűnt meg a megyében, csaknem másfélszer annyi, mint egy évvel korábban.

Az országos átlagnál nagyobb ütemben nőtt a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében. A 2021 I–III. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (317) 52%-kal emelkedett az előző év azonos időszaki alacsony bázishoz mérten, és a két évvel korábbit is 17%-kal meghaladta. Az év ezen szakában utoljára 2009 I–III. negyedévében adtak ki ennél több lakásépítési engedélyt a megyei hatóságok.

Ahogy arra számítani lehetett, az államilag támogatott lakásfelújítási program lendületet adott a korszerűsítésre váró lakások iránti keresletnek

- derül ki az ingatlan.com legfrissebb, több mint 104 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből, amely a felújítandó és közepes állapotúként eladásra hirdetett, illetve a felújított, újszerű és jó állapotú használt lakóingatlanok iránti kereslet megoszlását mutatja be.

2021 első negyedévében a használt lakóingatlanokra érkező érdeklődések 30 százaléka nézett felújítandó lakást vagy házat, tavaly viszont csak a 28 százalékuk, tehát felerősödött a kereslet

- mondta Balogh László, az portál vezető gazdasági szakértője.

2021-ben a legnagyobb arányban Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Tolna és Nógrád megyékben érdeklődtek felújítandó ingatlanok iránt, mivel az érdeklődések 38-43 százaléka érkezett korszerűsítendő lakásokra és házakra. Ez átlagosan 5 százalékpontnyi növekedést jelent a felsorolt megyékben.

Halálos kimenetelű balesetekben élen jár a megye

A balesetek 3,2%-a végződött halállal, 28%-a súlyos, 69%-a könnyű sérüléssel járt. A halálos kimenetelű balesetek aránya Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb (5,9%), a súlyos sérüléssel járóké pedig Bács-Kiskun megyében (40%).

Az alacsonyabb balesetszám mellett a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál valamivel kevesebben, összesen 525-en sérültek meg.

A balesetek túlnyomó része, 97%-a a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset 31%-a) és az elsőbbség meg nem adása (30%) miatt.

Holtversenyben ebben a megyénkben a legtöbb a gyógyvíz

A megye kiemelkedő turisztikai vonzerejét jelentik a termálvizeket hasznosító gyógyfürdők (Szolnok, Martfű, Tiszafüred, Abádszalók, Berekfürdő, Cserkeszőlő, Jászberény, Jászapáti, Mezőtúr, Túrkeve). A megye szálláshelyeinek többsége a gyógyfürdők szomszédságában lévő kempingekben található. A turisták ellátását ezenkívül a falusi vendéglátás is segíti. További turisztikai vonzerőt jelent a Tisza-tó és a Hortobágy megyére eső északi területei.

Jász-Nagykun-Szolnok megye legnevesebb gyógyfürdői

  • Berekfürdő Termál- és Strandfürdő - Berekfürdő: A nagykunsági tanyavilágban Pávai-Vajna Ferenc 1928–30-ban fúrt két kutat (mélységük 1186 és 801,7 m), melyeknek vízét 1974-ben minősítették gyógyvízzé. Alkáli-hidrogénkarbonátos, jódos gyógyvizére népszerű termál- és strandfürdő épült, évente 300 000 vendéget vonz.
  • Gyógy- és Strandfürdő - Cserkeszőlő: 1942-43-ban a Magyar-Amerikai Olajkutató Társaság szénhidrogén-kutatása során találták meg az akkor 96 fokos, alkáli-kloridos hidrogénkarbonátos, konyhasós, jódos, brómos gyógyvizet, mely idült mozgásszervi és gyulladásos megbetegedések esetén ajánlott. A fürdő építését 1955-ben kezdték el. Fürdőjavallatok, kezelhető betegségek: Bőrgyógyászati megbetegedések, csontrendszer betegségei, idült betegségek utókezelése, rekreáció, izomgörcsök oldása, izomzúzódások, rándulások, ízületi betegségek, reuma, sportsérülések utókezelése.

Fellendülőben a megye turizmusa

Jász-Nagykun-Szolnok megye szálláshelyei 2021 júliusától már lényegében korlátozások nélkül fogadhattak vendéget. A kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) az év első kilenc hónapjában 300 ezer éjszakát töltöttek a vendégek, 43%-kal, illetve 5,4%-kal kevesebbet, mint 2019 és 2020 azonos időszakában.

A külföldről érkező vendégek 2021. július–szeptemberben 36 ezer éjszakára maradtak, 26%-kal kevesebbre, mint két évvel ezelőtt, de 2020 azonos időszakához képest 59%-kal többre. A belföldi vendégek 191 ezer éjszakát töltöttek a megyei szálláshelyeken 2021 III. negyedévében, ami a 2019. évi értéktől 16%-kal, a 2020. évitől 6,0%-kal maradt el.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele az első kilenc hónapban összességében 2,9 milliárd forint, július–szeptemberben 2,1 milliárd forint volt. Utóbbi összeg folyó áron a 2020 azonos időszakit meghaladta, a 2019. évinél 5,7%-kal kevesebb volt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

megyei körkép

jász-nagykun szolnok megye