Megkongatták a vészharangot: óriási a baj, bődületesen sok a betöltetlen állás

Világgazdaság   
  Megosztom
Megkongatták a vészharangot: óriási a baj, bődületesen sok a betöltetlen állás

Tavaly 11-en jelentkeztek kémiaszakos tanárnak, pedig évente 80-ra lenne szükség. Matematikaszakos pedagógusok esetében sem jobb az arány, itt 43 százalékos hiány van – nyilatkozta Németh Szilvia oktatáskutató, a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ ügyvezetője a Szabó Szabolcs Alapítvány által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

A kémiatanár-hiányról Szalay Luca egyetemi adjunktus, az ELTE kémiaszakmódszertan-oktatója elmondta, hogy 2013-ban évente még negyvenen jelentkeztek az ELTE kémiatanári szakára, de a hallgatók száma négy éve elkezdett jelentősen csökkenni. Tavaly már csak 11 hallgató választotta ezt a szakot. Az idén is csak 11 diplomáznak, de csak a végzősök fele dolgozna a közoktatásban, a többiek a magánszférában - írta a Világgazdaság.

A szakember hozzátette: a közoktatásnak évente legalább 80 újonnan végzett kémiatanárra lenne szüksége. Hangsúlyozta: a magyar kémiaoktatást az orvostudományi egyetemek felvételi eljárása tartja lélegeztetőgépen. Az egyetemi adjunktus kiemelte, hogy felsőoktatásba készülők között is nagyon kevesen választják a kémiatanári szakot, főleg azért, mert a pedagógus kezdő fizetései sem vonzók.

80 végzős kémiatanárra lenne szükség évente

Az alapítvány felmérése szerint Magyarországon 2078 általános iskolában nincs elég kémiatanár, továbbá 214 gimnáziumban és 125 kombinált általános iskola-gimnáziumban sincs. Még a budapesti gimnáziumok 38 százalékában is ez a helyzet. De például a szabolcsi gimnáziumok 68 százalékában hiányzik a kémiatanár. Ráadásul nem biztosított a pályakezdő pedagógusok szakmai mentorálása sem.

Szalay Luca elmondta: arról nagy vita van, hogy érdemes-e science típusú oktatást bevezetni a közoktatásban, amely a kémia, a fizika, a földrajz és a biológia tantárgyakat váltaná ki. Az oktatási kormányzat az interdiszciplináris megközelítést helyezi előtérbe – hangzott el a kerekasztal-beszélgetésen. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei tanévet bemutató oktatási adatai szerint az általános iskolai nappali rendszerű oktatásban – az egy évvel korábbihoz képest 5,8 ezer fővel kevesebb – 720 ezer diák tanul.

A főállású pedagógusok száma 74 ezer, egy évvel korábban 75,5 ezer főállású pedagógus dolgozott az általános iskolákban. A statisztikai hivatal adatai szerint tavaly 146,7 ezer tanár dolgozott az oktatásban, 2020-ban 149,7 ezer tanár volt, számuk egy év alatt háromezer fővel csökkent.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pedagógus

oktatás

pedagógushiány