Elhiszed? Ennyi az átlagfizetés most Magyarországon: na és Te mennyit viszel haza?

HelloVidék   
  Megosztom
Elhiszed? Ennyi az átlagfizetés most Magyarországon: na és Te mennyit viszel haza?

A várakozásokat érdemben felülmúlva 17.5%-kal nőtt a bruttó átlagbér márciusban, miközben a rendszeres bruttó átlagkereset szintén gyorsulva 15.5%-kal emelkedett, 2018 óta pedig 55.2% volt a rendszeres bérek növekedése. A vizsgált hónapban a bruttó átlagkereset 511 400 forint volt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében, míg a nettó átlagkereset 352 200 forinton állt. Közfoglalkoztatás nélkül a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 522 300 forint volt a hónapban.

A kedvezmények nélkül számított nettó átlagbér szintén 17.5%-kal nőtt, a nettó reálbérek növekedése pedig 8.3% volt a hónapban az erőteljes inflációs alapfolyamatok mellett is.

A keresetek a vállalkozások körében 16.2%-kal emelkedtek, míg a közszféra bérnövekedése 17.3% volt a hónapban. A januártól további 21%-kal emelkedő egészségügyi szakdolgozói bérek illetve a januártól évenként kiugró mértékben növekvő orvosi bérek, illetve más szektorok ütemezett, jelentős mértékű béremelései továbbra is érdemben támogatják a dinamikát a költségvetési szektorban. A nemzetgazdaságban alkalmazásban állók létszáma 3.0%-kal emelkedett éves alapon a tavalyi alacsonyabb bázisról, és így már meghaladja a pandémia előtti mindenkori csúcsát.

A januártól 200 ezer forintra emelkedő minimálbér és 260 ezer forintra emelkedő szakmai bérminimum miatt, illetve a 4%-kal csökkenő szociális hozzájárulási adó segítségével a teljes bérskála érdemben feljebb tolódik és egyre valószínűbb, hogy az idei éves átlagos bérnövekedési ütem 15% felett lesz. Ezt látszanak igazolni az év eleji szakszervezeti források is, amelyek szerint a legtöbb bérmegállapodás 12 és 18% közötti növekedésről szól, viszont az infláció látványos gyorsulása miatt immár egyre többször kerül elő, hogy további évközi béremelések is szükségesek lehetnek a munkaerő megtartása érdekében. A bérköltségek látványos növekedése, illetve az energia- és alapanyagárak emelkedése pedig tovább erősítheti a vállalatok áremelési szándékát, amit azonban könnyen meg is tehetnek a láthatóan erős kereslet mellett.

Ebből következően és a márciusban is látványosan tovább gyorsuló bérdinamikának köszönhetően egyre közelebb kerülhet a gazdaság a klasszikus ár-bér spirálhoz, ha a várakozások immár tartósan ezen a szinten ragadnak be és az árazási illetve bérkövetelési igényeket ehhez igazítják folyamatosan a szereplők. Ezeknek a várakozásoknak a tartóssá válását igyekeznek jelenleg a jegybankok világszerte megakadályozni a gazdaságok moderált hűtésével és megtalálni azt az egyensúlyi pontot, ahol ezt még recesszió okozása nélkül meg tudják tenni.

Az erőteljes alapfolyamatoknak, a minimálbéremelésnek, az ütemezett bérpályáknak és az inflációt lekövetni igyekvő évközi béremeléseknek köszönhetően még a várható erőteljes inflációt figyelembe véve is 5% feletti éves nettó reálbér növekedés lehet 2022-ben, ami továbbra is fogyasztásélénkítő erővel bír, támaszt adva a GDP-nek fogyasztási oldalról. Ágazati bontásban átlag feletti volt a bérnövekedés a hónapban a pénzügyi szolgáltatásokban, a tudományos-műszaki alágban, az egészségügyben és a vendéglátásban, míg láthatóan átlag alatti volt a bérnövekedés az IT területén, az energiaszektorban, a feldolgozóiparban, az adminisztratív szolgáltatások területén és a mezőgazdaságban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

béremelkedés

átlagbér

gdp

minimálbér-emelkedés