Irreálisak a bérigények a Balatonnál: jön az újabb brutális áremelés a vendéglőkben?

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Irreálisak a bérigények a Balatonnál: jön az újabb brutális áremelés a vendéglőkben?

A járványhelyzet végével, az ukrán-orosz háború kitörésével bekövetkező gazdasági hatások még jobban sújtják azokat az ágazatokat, amelyeket az elmúlt 2 év a padlóba döngölte. Az egyik legnehezebb helyzetben a vendéglátósok vannak, akiket az elszálló alapanyagárak mellet a munkaerőhiány is tovább fojtogat. Érdekelt minket a helyzetük, ezért megkerestünk néhány vidéki helyszínt, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat.

A Covid járvány 2020-as berobbanása után az óvatos újranyitást követően a több hónapos bezártság és bizonytalanság miatt nagyon sokan hagyták el a vendéglátás ágazatot átmenetileg vagy akár véglegesen, mivel rájöttek, hogy máshol biztosabb jövedelemhez jutnak. A szektorban megmaradt vállalkozások több-kevesebb nehézséggel, de átvészelték a helyzetet vagy véglegesen megszüntették vállalkozásaikat. Miután végre újranyitott minden, az emberek megrohamozták a vendéglátóhelyeket, hiszen mindenki arra vágyott, hogy végre kimozdulhassanak a négy fal közül.

Ha mindez nem lenne elég, a vendéglátósok egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal küzdenek, amit a nyári szezonban alkalmi munkavállalókkal, diákmunkásokkal talán enyhíteni tudnak. Hosszabb távon még nem tudni, milyen alternatív megoldásokkal oldják meg a hiányzó kollégák létszámát, az pedig még inkább kérdéses, hogyan termelik ki az egyre magasabb bérigényeket. De nézzük, hogyan látják a helyzetet és milyen újdonságokat vetnek be a vendéglátósok.

Kőszegen található a Kékfény Étterem & Pizzéria, ahol Rába Kálmán, a cég alkalmazottja elmondta, hogy a tavalyi évhez viszonyítva valamivel kevesebb a forgalmuk. Véleménye szerint mindez a szeszélyes időjárásnak és a világban, illetve a közvetlen szomszédunkban zajló eseményeknek is köszönhető.

A vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiány egy hosszú folyamat eredménye. Ezt nem a pandémia és az infláció okozta, ezek a dilemmák csak felszínre emelték az évtizedek óta szőnyeg alá söpört problémákat. A bejelentések, az elmaradt szabadságolások, a táppénz körüli nehézségek és a ledolgozott órák körül kialakult anomáliák szó szerint összeroppantották a szektorban dolgozók munkakedvét. A munkavállalók fejvesztve hagyják el a vendéglátást.

Náluk a főnök is beállt dolgozni, nincs más választása. Az álláshirdetésekre egyetlen jelentkező sincs, a meglévő munkaerőt már csak rendkívül magas fizetéssel lehet megtartani. Ezeknek a béreknek a kigazdálkodása viszont újabb áremelésekre készteti a vállalkozókat. A labda a jogalkotók térfelén pattog, ha rövid időn belül nem hoznak további adózási kedvezményeket, a legtöbb vendéglátóegység bezár, a többiben pedig megfizethetetlen árak várják a vendégeket.

Több sörözőt is vezet Bencsik Ildikó egyéni vállalkozó Mesterszálláson a Fehér ló Sörözőt és Békésszentandráson a Szalon Sörözőt. Elárulta, hogy nagyon sok rendezvényt kell tartanunk azért, hogy bevonzzák a vendégeket: tequila partikat, csapolt sör akciókat tartanak, melyeket nagyon szeretnek. A közösségi médiában is folyamatosan kommunikálnak, melynek eredményeképp, sokan térnek be a vendéglátó egységbe. Az üzletkötőkkel megegyezve promóciós anyagokat adnak a leendő látogatóknak annak érdekében, hogy minél nagyobb forgalmat tudjanak elérni.

Az első 2 hónapban nem emeltek, de utána muszáj volt, mert nagyon megnövekedtek a fenntartási költségek. A sör árát kétszer szokták emelni a nyáron, a napokban tudták meg, hogy 8 Ft-tal drágábban kapják a legközelebbi rendelést.

Békésszentandrás nyaraló övezet, ott nem érezni annyira, hogy gondot jelentene az ár, hiszen többnyire távolabbi településekről utaznak oda pihenni. Mesterszálláson a Fehér ló sörözőben már 5 Ft-os emelésért is őket hibáztatják. Diákmunkást is keresnek a nyári szezonra, míg korábban kitettek egy hirdetést, pár napon belül találtak kollégát, most viszont senki nem jelentkezik. Lehet az iskola végével lesz jelentkező, de azt veszik észre a vendéglátás után nem érdeklődnek a fiatalok.

A Café Maran Siófok tulajdonosa, Losonczy Marcell is megosztotta velünk tapasztalatait: Náluk szerencsére az előző évhez képest az elmúlt hetekben hétköznap és hétvégén nőtt a forgalom. Az alapanyag- és energiaárak, a bérek jelentősen drágultak, ehhez képest nem emelték meg túlzottan áraikat. Jelentősebb emelést inkább a munkabér fizetésében eszközöltek. Az ajánlási rendszerük miatt munkaerőhiánnyal nem küzdenek, szerencsére nagyon sokan visszatértek hozzájuk.

A holt időszakok lefedése érdekében a Foodpanda segítségével, a siófoki házhozszállítási lehetőséget is biztosítani tudják a vendégek számára.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vendéglátósok

drágulás

munkaerőhiány

munkavállalók

vendéglátás

balaton