A fejes káposzta, a kel- és vöröskáposzta termőfelülete 2020-hoz hasonlóan mintegy 3 ezer hektárt tett ki 2021-ben. Az egyéb káposztafélék, mint a brokkoli, a karfiol, a kínai kel és a karalábé termőfelülete kicsivel haladta meg az ezer hektárt. Az európai piacon a magyar káposztafelületek, salátafelületek nem jelentősek, exportpiacra itt nincs sok esélye a termelőknek, viszont a hazai termékek fogyasztásának promóciójával kapcsolatban még sok a tennivaló. Magyarországon ugyanis a káposztafélék termőterülete folyamatosan csökken, emiatt a fogyasztók egyre inkább rászorulnak az importra.
A karalábé ára magasnak mondható a boltokban és a piacokon, a fogyasztása pedig itthon többnyire kimerül a húsleveshez vett néhány darabban a legtöbb háztartásban, pedig érdemes lenni beiktatni az étrendű, kissé érdekes, kesernyés íze ellenére is.
Míg a brokkoli, karfiol és a káposztafélék egészen népszerűnek mondhatók a magyarok körében, úgy a karalábé egészen elfeledett zöldségnek számít. Méltatlanul parkoló pályára került, pedig az első zsenge friss zöldségek egyike. Tökéletes belőle a krémleves, ízesebb a húsleves, lehet tölteni és nyersen is enni, vagy sóval ropogtatni a vajas kenyér mellé.
Mit érdemes tudni a karalábéról?
A káposzták családjába tartozó zöldség, két változata létezik: a halványzöld színű és a sokkal ritkább lila karalábé. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, mely nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható. Általános szabály: minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma (A, B vitamin, kálium, magnézium, foszfor).
Mire figyeljünk vásárlás során?
Vásárlásnál figyeljünk, hogy a gumók ép felszínűek legyenek. A megrepedt karalábék igen gyorsan fásak lesznek belül. Egyébként, bár a fehéres, halványzöld gumók üdébb, frissebb hatást keltenek, ezek hamarabb hajlamosak az elfásodásra. Vásárláskor eligazíthatnak bennünket a friss, üde levelek is, továbbá próbáljuk ki, hogy héját körmünkkel könnyen be tudjuk-e nyomni, fel tudjuk-e sérteni. Vizsgálatok során kimutatták, hogy szobahőmérsékleten tárolva két hétig, hűtve két hónapig megőrzi a minőségét. Az antioxidánsok közül a fenolok és a flavonoidok mennyisége a meleg tárolás alatt csökkent, míg a hűtött zöldségekben emelkedett. Utóbbi esetben a rákmegelőzésben fontos szerepet kapó glükozinolátoknál sem mutatható ki csökkenés.
Mennyire számít zsebbenyúlós zöldségnek?
Hogy megtudjuk, mennyire számít drága zöldségnek a karalábé, menzétük a Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatait. Ennek alapján azt látjuk, hogy
- a vidéki fogyasztói piacokon a karalábé 500 Ft/kg áron kapható.
Persze megnéztük a nagyobb áruházak kínálatát is, ennek alapján
- a Tescoban 249 Ft/db áron kaphatóa a karalábé.
- A Sparban 279 Ft/db áron vehető meg.
- Az Auchanban pedig 249 Ft/db áron vásárolható karalábé.
Ennek alapján az látszik, hogy a piacokon sokkal magasabb áron adják a karalábét, mint a nagyobb üzletekben, viszont az mindig a piac mellett szól, hogy személyesen legtöbbször lehet alkudozni. Ez persze már saját preferencia, kinek mi éri meg. Az az egy biztos, hogy izgalmas ételeket készíthetünk a karalábéból, ha kicsit nyitottabbak vagyunk. Korábbi cikkünkben már mutattunk is egy fantasztikus receptet, ez itt olvasható is.
Címlapkép: Getty Images