Súlyos csapást mér az aszály a hazai vizekre: mi lesz így a tavakkal, patakokkal, forrásokkal?

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos csapást mér az aszály a hazai vizekre: mi lesz így a tavakkal, patakokkal, forrásokkal?

A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét növekedni fog, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott. A hétvégén, a Tisza-tó felületére lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő. Mivel az aszály az egész ország területén hatalmas pusztítást végez, ezért cikkünkben most annak jártunk utána, mi a helyzet a hazai folyókon, tavakon. Lássuk, mit mondanak a szakemberek!

Szinte naponta változik a hazai vizek állapota a hatalmas aszály miatt. Pedig már áprilisban is intő jeleket mutatott a természet, hogy ez a nyár közel sem lesz olyan, mint az eddigiek. Néhány hónapja, Szomorú Miklós, az ismert kertész osztott meg megdöbbentp képeket Pilisszentkereszt környékén. A posztban egy 6 éve tavasszal, és egy 5 éve nyáron készült kép látható összehasonlítva az idén áprilisban észlelhető körülményekről. Mint Facebook bejegyzésében írta:

Borzasztó látni, hogy szárad ki minden, tűnnek el a patakok, tavak a Pilisből is. A Dera szurdok itt mellettünk egy csoda volt évezredekig. Most szárazon szomorkodik. Ezért is kell nagy figyelmet fordítani a víz megtartására a kertben, az okos öntözésre, a talajtakarásra, a megfelelő növényválasztásra. Ha ez a tendencia így marad, pár éven belül nagyon nagy bajok lesznek.

Persze nem ez az egyetlen súlyos eset az országban. A klímaváltozás és a globális felmelegedés veszélyei egyre látványosabbá válnak hazánkban is, a magyar patakokban drasztikusan csökken a víz mennyisége. Erről tanúskodik a Bicsérd központjában elhelyezkedő egykori tó is, ami mostanra szinte teljesen kiszáradt.

Nem gondoltuk, hogy ilyen hamar elér minket is a probléma

nyilatkozta a megyei lapnak település polgármestere, Vér József.

A bejegyzett bicsérdi vízfolyás több mint 10 km-es szakasza kiszáradt és a horgásztóba két éve nem folyik víz. A Mecsek lábánál lévő területeken több új horgásztavat is létesítettek, ezekben még van víz, de a vízszint csökkent. A horgásztó a helyi kulturális, sport- és egyéb rendezvények helyszíne volt, horgászbüfét, szökőkútrendszert és egyéb látványosságot működtettek a környékén, így nagy veszteséget jelent a kiszáradása.

A források és patakok eltűnésében a csapadék és a téli hómennyiség hiánya miatt alakult ki ez a számunkra is nagyon nehezen elfogadható, szomorú helyzet. A tó megvalósításához és működtetéséhez 8–10 pályázatot használtunk fel

– közölte a polgármester.

A horgászegyesület sem tud így helyben megfelelően működni, idén az állami és területi jegyeket, töltéshasználati engedélyeket csak az ország egyéb horgászatra kijelölt helyeire tudták kiváltani a horgászok.

Az anyagi kár felbecsülhetetlen, csak pályázatok útján több mint 120 millió forintba került a beépítés, ez óriási veszteséget okoz. A tó környékén tartandó rendezvények, horgászversenyek, szigeti esküvők, főzések, családi napok lehetősége a szép környezet a vízhiány miatt megváltozott. A halállományt lehalászták. A Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége is értesült a problémáról, de megoldást nem tudnak javasolni. Baranya megyében sajnos több mint 10 horgásztó került erre a sorsra

– mondta a polgármester.

De Heves megyében is egyre több a száraz patakmeder. Ahogy arról a megyei lap beszámolt, bokáig ér most a víz most Eger-patakban a Végvári vitézek terénél. Május óta számottevő csapadék nem hullott, így valamennyi vízfolyáson, mint például a Tarnán és mellékvízfolyásain, a gyöngyösi Nagy-patakon vagy az Eger-patak esetében is alacsony vízállással találkozunk.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese szerint a Heves megyei vízfolyásokon a most mért értékek sok esetben nagyon közel vannak az eddig legalacsonyabb vízállások szintjéhez. A Tarna felső részén már a korábbi legalacsonyabb mért szintek meg is dőltek. Ilyen helyzetben gyakori jelenség, hogy a kisebb vízfolyások egyes mellékágai ki is száradhatnak.

A vízügyi kezelésben lévő víztározók szintjei jelenleg az üzemi vízállástartományban mozognak, mindemellett a jelenlegi aszályos helyzetben csökkenő vízkészlet jellemzi azokat a párolgás, a beszivárgás és a vízhasználatok miatt. A Gyöngyös-Nagyrédei víztározó szintje is az üzemi tartományban van, amellett hogy a tározót tápláló patakok természetes vízutánpótlása itt is kevesebb. A szakember szerint jelenleg ki tudja szolgálni a mezőgazdasági és horgászati igényeket is, a vízszolgáltatásban korlátozásra jelenleg nincs szükség.

Hasonló a helyzet a Laskó-patakon is, alacsony a vízállás. Az Egerszalók fölött lévő Laskó-völgyi víztározóban jelenleg 2,6 millió köbméter víz van, ami szintén megfelel az üzemi tartománynak, noha a vízkészlet csökkenése itt is folyamatos.

A Tisza-tónál a kiskörei és tiszalöki duzzasztók összehangolt működése következtében a felvízszint most 729 centiméteres, ami szintén megfelel a nyári üzemi vízszint tartományának. A Tisza egyéb mellékvízfolyásain - így a Sajón, Hernádon, Taktán, Rimám, Csincsén is szintén alacsonyak a vízállások.

Mire számítanak a szakemberek?

A következő napokban alapvetően száraz, napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel. A nappali felmelegedés napról-napra erősödik, országszerte visszatér a hőség. A Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a következő 6 napban a Tisza felső és mellékvízfolyásainak vízgyűjtőjén területi átlagban számottevő mennyiségű csapadék érkezése nem várható. A Felső-Duna, Inn, Traunn és Enns vízgyűjtő területén 15-30 mm csapadék valószínű az előrejelzések alapján. A kiszáradt vízgyűjtők következtében azonban a lehulló csapadék elenyésző része (2-4%) éri el a folyómedreket, a halmozódó csapadékhiány miatt az átlagosnál nagyobb része szivárog be a földbe, fordítódik a terület átnedvesítésére, azaz jelentékeny vízállás, vízhozam emelkedés nem várható.

Az aszályhelyzet, a tavak, folyók rendkívül alacsony vízállása valamint a megnövekedett öntözési igények száma miatt folytatja munkáját a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, hogy országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett vízügyi tevékenységet.

A hétvégén áthaladt markáns hidegfront hatására a Tisza-tó vízfelületére (127 km2) hulló csapadék mennyisége (kb. 1,9 millió m3) összemérhető a Tisza-tóból egy nap alatt szolgáltatott mezőgazdasági vízmennyiséggel (kb. 1,7 millió m3), azaz a felületre lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő. A továbbra is jelen lévő vízigények kiszolgálása a korábban visszatartott és betározott vízmennyiségből elégíthető ki.

A tudatosan végrehajtott vízkormányzás, vízvisszatartás hatására augusztus 1-én a Tiszán Szolnoknál újabb negatív vízállásrekord (-287 cm) alakult ki. Az átgondolt vízkormányzás legfontosabb célja, hogy Szolnok város ivóvízellátása a felszíni vízkivételből továbbra is biztosított legyen, valamint a megnövekedett ipari- és mezőgazdasági vízigényeket folyamatosan ki tudjuk szolgálni. A Kisköre alá telepített ideiglenes úszó szivattyúállomást, aminek segítségével a mezőgazdaság úgy kaphat öntözővizet, hogy az még nem veszélyezteti a lakossági vízellátást, továbbra sem kell bevetni, hiszen a Tisza vízállása nem süllyedt a kritikus szint alá.

Az öntözési egyidejűségi menetrend bevezetése lehetővé teszi az alacsony vízkészletek hatékony kihasználását. A menetrendeknek köszönhetően sehol sem volt szükség vízkorlátozásra, és az igazgatóságok jelenleg nem is tervezik annak alkalmazását, a vízigények kielégíthetőek. Augusztus közepétől az öntözési igények csökkenése várható.

A Dunán Budapest alatt a Kvassay-zsilipnél rövid ideig ugyan, de a kisebb hétvégi vízszintemelkedés miatt, lehetőség volt a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág gravitációs vízpótlására is. A továbbiakban a Duna apadó ága miatt erre már nem lesz lehetőség, de a szivattyús betáplálást folytatjuk. A jelenlegi aszályos időszak miatt kevéssé jó vízminőség jellemzi az RSD-t, az oxigéntelítettség relatív alacsony, ami hozzájárulhat a halak, főleg az ivadékok pusztulásához. A területileg illetékes vízügyi igazgatóság a hétvégi esőzések után jelzett halpusztulások miatt azonnal megkezdte a kritikus szakaszok levegőztetését. A vízügyes szakemberek telepített szivattyúval és mozgó truxorokkal igyekeznek a megfelelő mennyiségű oxigén utánpótlást biztosítani.

A Balaton 2022. augusztus 2-i átlagvízállása 82 cm. A következő egyhetes időszakban – a vízforgalmat befolyásoló vízháztartási tényezők hatására – folytatódik a tó vízállásának lassú csökkenése.

A legfrissebb számítások szerint az üdülési idény végére (szeptember 1.) a tó átlagvízállása a 73-80 cm-es értékközben becsülhető. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a vízállás nem rendkívüli! 2003-ban például augusztus első napján 39 cm volt az átlagvízállás, tavaly ugyanezen a napon 102 cm. A Balaton víztömegét rendszeresen és részletesen vizsgáljuk, vizsgáltatjuk és jelen pillanatban nincs vízminőségi probléma a tavon.

A Velencei-tó vízállása 2022. július 30-án Agárdnál délelőtt 10 órakor érte el az abszolút rekordot jelentő 62 cm-es vízállást, amire a hiteles mérések (1939) kezdete óta még nem volt példa. A tó ma reggeli vízállása 61 cm. A Balatonhoz hasonlóan- az erre a hétre továbbra is várható meleg és napos, csapadékszegény időjárás miatt- itt is folytatódik a vízszintcsökkenés. Az alacsony vízállás miatt folyamatosan és kiemelten figyeljük a Velencei tó vízminőségét, hiszen ebben a helyzetben az oxigénellátás itt is kiemelt fontosságú. Jelen pillanatban a helyzet nem kritikus, de elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek a vízügyi szakemberek és azokat a kritikus hajnal 4 órától délelőtt 10 óráig terjedő időszakban minden nap üzemeltetik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

forrás

patak

folyó

aszály

magyar folyók

magyar vizek

tisza

duna

tisza-tó