Drága mulatság lett kutyát, macskát tartani Magyarországon: itt vannak a 2022-es árak

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Drága mulatság lett kutyát, macskát tartani Magyarországon: itt vannak a 2022-es árak

Akinek háziállata van, tudja jól, hogy a havi költségek borsosak lehetnek, attól függően, milyen kedvencet tartunk. A kutyák és a cicák a legelterjedtebb kis kedvencek itthon, de egyre többe kerül a tartásuk nemcsak az elszaladó infláció, de az orosz-ukrán háború hatására elszabadult energiaválság miatt is, hiszen közvetlenül és közvetve mindennek alaposan felment az ára ezek hatására. A Buksi Állatotthon elnöke, Tar Attila arról beszélt nekünk, milyen nehézségekkel néznek szembe az állatmenhelyek jelenleg, és annak is utánajártunk, milyen minimum havi költségekkel számoljon, aki háziállatot tartana.

A várakozásokat érdemben meghaladva, 13,7%-ra emelkedett az infláció júliusban a széleskörű áremelkedés miatt. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció igen meredeken, 16,7%-ra ugrott, ami messze felülmúlta a várakozásokat. A meglepetést az élelmiszerárak és a tartós, az egyéb fogyasztási cikkek és szolgáltatások árainak a várakozásoknál lényegesen nagyobb áremelkedése okozta.

Év eleje óta eddig már háromszor kellett árat emelnünk, ami már jóval meghaladta a kiszámított infláció mértékét, és még nincs vége az évnek. A száraz tápok márkától függően 30-50 százalékot is emelkedtek január óta, a jutalomfalatoknál érhető tetten a legdrasztikusabban a drágulás, egyes termékek ára mostanra 100 százalékot nőtt. Van olyan macskaalom, amelyiknek a nagy kiszerelését néhány hónapja még 6 ezer forintért értékesítettem, most már én sem veszem meg annyiért a nagykerben, de van olyan fajta, amelyik már 13 ezer forintba kerül, a szilikát almok ára nagyon elszállt

- kezdte Máté Péter a debreceni Nyami-Hami kisállat-kereskedés üzletvezető tulajdonosa a HelloVidéknek.

A romló gazdasági környezet miatt egyre többen vannak olyanok, akik már nem tudják a kedvtelésből tartott állataikat ellátni – erről számolt be az ATV Híradója néhány napja. A menhelyek üzemeltetői közül többen is azt nyilatkozták, hogy növekszik azok száma, akik kutyáikat, macskáikat azért viszik az állatvédőkhöz, mert már nincs pénzük állateledelre.

Mivel három kiskorú gyermeke van, és a nevelési segélyt nem kapta meg, ezért nem tudja a három befogadott kutyusát és a gyerekeket is egyszerre szponzorálni, megemelkednek a rezsiköltségek meg satöbbi és ez miatt szeretné, hogyha a kutyákat befogadnánk és szeretné. hogy a kutyákat befogadnánk, de erre nekünk egyelőre kapacitásunk nincs, mert teljesen tele vagyunk

- fogalmazott Tóthné Kovács Hajnalka, a Lassie Állatmenhely állatgondozója az ATV-nek.

Ez történik a vidéki állatmenhelyeken

Néhány éve még 150 kutyáról gondoskodtunk, mára ez a szám igencsak megcsappant, 18 kutyánk és 5 cicánk van jelenleg. Csökkentett módban dolgozunk, mert több állatot nem tudnánk felelősségteljesen már ellátni. A talált kutyákat behozzák hozzánk, vagy ha elhalálozás történik, és nincs, aki gondoskodjon a jószágról, akkor mi felvesszük, de végesek a lehetőségeink

- kezdte Tar Attila, a balmazújvárosi Buksi Állatotthon elnöke.

Az utóbbi időben nagyon megcsappantak azok a gazdik, akik örökbe fogadnak, a támogatói bázisunk jelentős része is megszűnt, külföldi támogatóink vannak, az önkormányzat már nem tud segítséget nyújtani, a hazai lehetőségek nagyon szűkösek lettek. Tavaly még 57 kutyánk adtunk örökbe az év folyamán, 2020-ban 90 kutyát, idén még hármat. Lenne sajnos kóbor kutya, menteni való, országosan most úgy 300 lenne, de nincs kapacitás rájuk. 2011-ben alakultunk, akkor még belföldi támogatói bázissal, önkormányzati segítséggel, gyepmesteri telepként is üzemeltünk, ez mostanra teljesen megszűnt. Úgy látom, hogy mind támogatói, mind morális szinten romlanak a körülmények, egyre rosszabb megítélés alá esnek a menhelyek, egyre kevesebb a segítség.

Pedig a számlákat fizetni kell, és az állatokat el kell látni, nemcsak etetni, de oltani, spot on csepegtető oldatokkal megelőzni a megbetegedésüket, ha megbetegedve kerülnek ide, akkor a gyógyíttatásukat kell fizetni, ami egyre drágább. Jelenleg 30-40 százalékkal kerül többe az etetésük, mint év elején, ez a kezelési költségekre is áll.

A szakember szerint a kutyatartás, cicatartás havi költségei mostanában nem úszhatóak meg 30 ezer - 40 ezer forint alatt, és akkor ez még az etetés, az alkalmankénti megelőző oldatok használata, a féregirtók, az oltások nélküli összeg.

Mindenkinek legyen legalább 150 ezer forint tartaléka talonban, mert bármikor beüthet a baj, a kezelési költségek pedig nagyon könnyen elérhetik a több százezer forintot is. Kutyát, cicát tartani ma már luxus kategória, nem úgy van, mint régen faluhelyen, hogy kikötötték az ebet a hordóhoz lánccal, a macska meg bóklászott kedvére, és csak enni kaptak, aztán éltek, amíg élte. A felelős gazdik már igyekeznek jól tartani az állataikat, ez pedig nem kevés pénz havonta, a 30 ezer forint tényleg az alsó határ kisállatonként. nemcsak etetni, oltatni, megelőző gyógyszerekkel kezelni kell őket, de például a macskát évente le kell teszteltetni leukózisra, macska AIDS-re, a kutyákat szívférgességre. Aztán ugye ott az ultrahang, ha a vérteszt nem mutatna teljes diagnózist. Ezek a tesztek alsó hangon 10 ezer forintba kerülnek, állatkórházaktól, rendelőktől függően. Manapság a kullancsok is szinte egész évben veszélyt jelentenek, de most, a 20 fok körüli hőmérsékleten szaporodnak csak igazán. Az enyhe őszi időjárás nagyon kedvez nekik, bolha pedig egész évben van

- összegezte Tar Attila elnök.

Az állatorvosi rendelők árai is emelkedtek

Jelentősen nőttek a kisállatok kezelési költségei tavalyhoz képest, úgy, ahogy a kenyér, az alapvető élelmiszerek ára is. A gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök beszerzési ára is megemelkedett, ezzel pedig a kezelés költsége is. Minden rendelőben más-más árak vannak, de az biztos, hogy a korábbi áraikhoz képest legalább 20-30 százalékkal mindenütt nőttek, az ország teljes területén a kisállatok kezelési költségei. De ezen túl az áruházakban is magasabb áron adják a hordozókat, tápokat, fekhelyeket, tulajdonképpen mindent

- mondta el Dr. Kórik Csilla, a debreceni Vezér Állatcentrum állatorvosa.

Diagnosztikai és kezelési költségek 2022-ben az állatkórházban:

  • Vizsgálati díj általános (kutyáknál, macskánál): 13800 Ft
  • Vizsgálati díj általános, ortopédiai, neurológiai: 17400 Ft
  • Vizsgálati díj ügyeleti pótlékkal: 24000 Ft
  • Rutin vérvizsgálat: 14050-17650 Ft
  • Kullancs eltávolítása: 3850 Ft
  • Célzott, szervi ultrahang: 11520 Ft
  • Hasi ultrahang: 17300 Ft
  • Röntgen felvétel és értékelése két irányból: 18400 Ft
  • Kis kombinált oltás kutyáknak: 14800 Ft
  • Nagy kombinált oltás kutyáknak: 23800 Ft
  • Műtéti beavatkozások kutyáknál (betegségtől és a kutya méretétől, súlyától függően: 45000-300000 Ft
  • Kórházi napi tartásdíj: 4300 - 8500 Ft

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

állatmenhely

menhely

buksi állatotthon

tar attila

kutyatartás

cicatartás