Ez a megye az újgazdagok fellegvára: egekben az ingatlanárak, vajon mi lehet a titka?

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a megye az újgazdagok fellegvára: egekben az ingatlanárak, vajon mi lehet a titka?

A HelloVidék idén is górcső alá veszi a magyar megyéket: sorozatunkban annak járunk utána, milyen fontosabb változások történtek az elmúlt egy évben. Másodikként Pest megye kerül sorra. Megvizsgáltuk, milyen demográfiai változások történtek a megyében, hogyan alakult a gazdasága, a munkaerő- és ingatlanpiaca, valamint mennyire vonzó a régió a belföldi és külföldi turisták számára.

Pest megye az ország szívében található, a térség vonzerejét erősíti, hogy az ország fővárosa is itt található földrajzilag nézve, közigazgatásilag önálló egységként. Nem véletlen, hogy az egyik leginnovatívabb, gazdaságilag is a legnagyobb lehetőségeket rejtő, az ország egyik legfontosabb régiója ez.

Pest megye székhelye az ország fővárosa, Budapest, amely azonban önálló területi egység, nem tartozik a megyéhez. 18 járásból áll Pest megye, egy megyei jogú várossal és 47 egyéb várossal; területe 6393,14 km², lakosainak a száma 1310000 ezer fő.

Pest megye lakossága is fogy, itt volt a legnagyobb az elhalálozás

Pest megyében 2022 I. negyedévében 2726 gyermek jött világra, és 3947 fő hunyt el. Az élveszületések száma 14, a halálozásoké 22%-kal kevesebb volt, mint 2021 azonos időszakában, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, megyékre vonatkozó adataiból.

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1221 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség 35%-kal alacsonyabb volt, mint a 2021. I. negyedévi. A természetes fogyás népességre vetített 0,9 ezrelékes megyei értéke az országos átlagnál (1,8 ezrelék) kedvezőbb volt, és egyben a megyék és a főváros körében a legalacsonyabb.

Az év első három hónapjában 37 190-en haltak meg hazánkban, 15%-kal (6426 fővel) kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. Az elhunytak száma az összes megyében mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb mértékű (25%-os) csökkenés a fővárosban, a megyék közül pedig Pest megyében (22%) volt, a legkisebb mértékű pedig Jász-Nagykun-Szolnok (1,5%) és Zala megyében (2,4%) következett be.

Itt a legerősebb a hazai foglalkoztatottság

2022 I. negyedévében Pest megyében a 15–64 éves népesség 77,6%-a, 668 ezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk 1,0%-kal emelkedett, az egy évvel korábbihoz képest. Az aktivitási arány 0,8 százalékponttal meghaladta az országos átlagot.

Az ország legnagyobb munkaerőpiaci koncentrációja a közép-magyarországi régiót, azon belül Budapestet és Pest megyét jellemzi. Országosan itt a legmagasabbak a bérek, drágább a megélhetés, gyorsabban pörög a munkaerőpiac.

Sok az egyetem és a K+F (kutatás+fejlesztés), illetve tetten érhető nemzetköziség, ami vonzza a diákokat és mindazokat, akik keresik a jó, magas kereseti lehetőséggel bíró munkahelyeket

- közölte korábban a HelloVidék megkeresésére Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

A munkaerőpiacon 653 ezer fő foglalkoztatottként, 15 ezer fő munkanélküliként jelent meg. A foglalkoztatottak száma a hazai növekedést meghaladó ütemben nőtt (2,7%-kal), a munkanélkülieké az országosnál jelentősebb mértékben csökkent (41%-kal) 2021 I. negyedévéhez képest.

A foglalkoztatottság javulása mellett a munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbihoz képest 1,6 százalékponttal 2,2%-ra csökkent, folytatva a korábbi negyedévek pozitív tendenciáját. Az arány alacsonyabb volt az országos átlagnál (3,8%).

A gazdaságilag inaktívak száma 193 ezer főt tett ki, 0,6%-kal többet az egy évvel korábbinál, a 7,7%-os országos csökkenéssel szemben.

Még mindig itt keresnek a legtöbbet az országban

2022 I. negyedévében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 508 ezer forintot, míg adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 338 ezer forintot tett ki országosan.

Átlagosan a budapesti székhelyű szervezeteknél dolgozók keresték a legtöbbet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek a legkevesebbet (az országos átlag közel 1,3-szeresét, illetve héttizedét).

A bruttó és a nettó átlagkeresetek – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – országosan egyaránt 21%-kal múlták felül az egy évvel korábbit. Mindenütt emelkedtek a keresetek, a növekedés mértéke Pest megyében volt a legkisebb (14%), Nógrádban pedig a legnagyobb (27%).

A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 374 ezer, a szellemieké 642 ezer forintra bővült. A szellemi foglalkozásúak keresete a fővárosban és pest megyében volt a legmagasabb (756 ezer forint), Békés megyében pedig a legalacsonyabb (467 ezer forint). A fizikai foglalkozásúak esetében a két szélsőértéket Győr-Moson-Sopron (443 ezer forint) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (293 ezer forint) képviselte.

Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 445 ezer, a nettó átlagkereset 296 ezer forintra emelkedett. A bruttó keresetek a versenyszférában 13%-kal, 447 ezer forintra, a költségvetési szférában 20%-kal, 423 ezer forintra emelkedtek.

Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 15, a szellemieknél 14%-kal nőtt, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 337 ezer, az utóbbiak 582 ezer forintot kerestek.

Csökkent az építési kedv, de így is itt a legmagasabb

Az országosan 2021. II. negyedéve óta tartó tendenciával párhuzamosan Pest megyében is csökkent a lakásépítési kedv 2022 I. negyedévében: 42%-kal (országosan 26%-kal) visszaesett az épített lakások száma az előző év azonos időszakihoz képest, az itteni folyamatoknak volt legnagyobb szerepük hazánk lakásépítési piacának szűkülésében. Összesen 695 lakást vettek használatba, 68%-uk városokban, 32%-uk községekben épült. Mindkét településtípus esetében jelentősen csökkent az építési kedv. Tízezer lakosra 5,2 épített lakás jutott, az országos átlagnál a fővároson kívül mindössze itt volt nagyobb a lakásépítések intenzitása.

Elsősorban a családiház-építések csökkenése fordította a megyei lakásépítési piacot negatív irányba. Ennek ellenére az új lakások átlagos alapterülete (123 m²) továbbra is jelentősen meghaladta az országos átlagot (81 m²), és a használatba vett lakások 77%-át építették 4 vagy annál több szobával, ami a megyék közül a legmagasabb arány volt.

2022 I. negyedévében 67 lakás szűnt meg a megyében, bő ötödével több, mint egy évvel korábban. Száz épített lakásra 10 megszűnés jutott.

Egekben az ingatlanárak a megyében

Néhány éve még 30-35 millió forintért akár egy átlagos családi házat is lehetett venni a megyében, ma ez már szinte lehetetlen. Egyre több főváros környéki település telítődik, az agglomeráció pedig egyre csak növekszik: a Velencei-tónál már régóta aktívak a pesti vásárlók.

A főváros agglomerációs területén, elsősorban Pest megyében 2022 első hónapjaiban 39-40 millió forintos átlagárat mértek a DunaHouse tranzakciós adatai alapján, a szórás azonban elég nagy a területeket vizsgálva.

A szűkebben értelmezett agglomerációs településeken javarészt minimum 40, de inkább 50-60 millió forinttól kezdődnek a normális állapotú családi házak, a 40 millió forint alatti kategóriához már kicsit messzebb kell utazni. Ha a házakkal együtt vizsgáljuk a lakásokat is, akkor összességében februárban az adásvételek közel fele 35 millió forint alatt zajlott, viszont a másik fele javarészt 40 millió forint és így 600 ezer forintos négyzetméter ár felett volt

- vázolta Benedikt Károly, a DunaHouse ingatlanszakértője a Pénzcentrumnak.

Az OTP Ingatlanpont szakértői kifejtették, hogy az agglomeráció népszerűsége miatt 2021-ben (KSH 2021. III. negyedéves adat) ezen a területen regisztrálták a legnagyobb ütemű áremelkedést.

Ennek következtében egyre kisebb a vevők mozgástere, és a tapasztalatunk az, hogy Budapest 20 kilométeres vonzáskörzetében a 30-35 millió forintos árkategóriában nincsenek jó állapotú családi házak.

Az agglomerációs árak a legdrágább településeken 800 ezer forintos az átlag négyzetméterá, míg a legolcsóbb településeken 400 ezer forint az OTP szakértői szerint.

Négyzetméterárak tekintetében a listavezető települések:

  • Üröm,
  • Budaörs,
  • Remeteszőlős,
  • Telki,
  • Nagykovácsi.

Az Otthon Centrum tavalyi értékesítési statisztikái alapján a legdrágább település Üröm és Leányfalu volt, ahol átlag 100 millió forint felett keltek el a használt házak. A dobogóra a szomszédos Szentendre fért még fel 86 millió forinttal, melyet Dunakeszi és Halásztelek követett 71 millió forinttal.

Az új turisztikai térség: Budapest környéke, Pest megyei látnivalók

A turisztikai térség magában foglalja az aktív és ökoturisztikai kínálati elemekben, történelmi, kulturális értékekben gazdag Dunakanyar térséget is. Emellett olyan új, a budapesti tartózkodást legalább 1 nappal meghosszabbítani képes turisztikai attrakciók képezik részét, mint a Velencei-tó, Gödöllő, Székesfehérvár és Ráckeve környéke. Az integrált turisztikai térség kialakítása elősegíti a budapesti látogatások idejének meghosszabbítását, lehetővé teszi komplex turisztikai csomagok létrehozását és a desztináció önálló értékesítését is.

Turisztikai szempontból legfontosabb települései:

  • Visegrád (Királyi vár- fellegvár, egykor a királyi Magyarország fővárosa)
  • Gödöllő (Gödöllői Királyi Kastély és az arborétum),
  • Ráckeve (a szerb templom és a Savoyai-kastély),
  • Szentendre (barokk főtér, Templom-domb, Szerb püspöki székesegyház, Kovács Margit Múzeum, skanzen),
  • Vác (püspöki székesegyház, diadalív) és Visegrád (a visegrádi vár Magyarország egyik legszebb panorámájával és a visegrádi királyi palota).

A megye egyéb jelentős látnivalói közé tartozik a zsámbéki középkori templomrom és az ócsai román kori református templom, a romantikus stílusú fóti templom, a Kiskunság táját bemutató Apajpuszta, Tatárszentgyörgy csodálatos Ősborókása, és lovas programjai Pusztavacs (Magyarország földrajzi középpontja), a Tápiószentmártonban található Attila-domb, a vácrátóti arborétum és a veresegyházi medvemenhely. Túrázásra, kirándulásra sok lehetőséget kínál a Pilis (Holdvilág-árok, Rám-szakadék), a Visegrádi-hegység (Dobogó-kő, Ördögmalom-vízesés), a Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi Körzet és az Ócsai Tájvédelmi Körzet.

A Koreai Köztársaságból és Ukrajnából érkezők töltötték itt a legtöbb vendégéjszakát

Pest megyében az év első három hónapjában 189 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek a megye kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken), 22%-kal kevesebbet a 2019. január–márciusinál, ugyanakkor a vendégforgalom többszörösére nőtt a járványügyi intézkedések által érintett 2021. január–március értékéhez képest.

A külföldi vendégek közül a legtöbb éjszakára a Koreai Köztársaságból érkezők maradtak, többségében vélhetően munka céljából, összefüggésben egy Gödön zajló nagy beruházással. A második legtöbb vendégéjszakát az ukránok töltötték a szálláshelyeken, főleg a háború elől menekülők jelentős száma miatt.

A kereskedelmi szálláshelyeken 4,3 milliárd forint árbevétel keletkezett. 53%-a szállásdíjból, 35%-a vendéglátásból, 13%-a egyéb szolgáltatásokból származott.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pest megye

megyei körkép

ingatlanpiac

munkaerőpiac

turizmus

demográfia

gazdaság

megyei bontás

megyei adatok

ksh