Rengeteg család került szorult anyagi helyzetbe: ebben a régióban a legrosszabb a helyzet

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rengeteg család került szorult anyagi helyzetbe: ebben a régióban a legrosszabb a helyzet

Szinte nincsen már olyan magyar háztartás, amelyiket az egyre növekvő inflációs nyomás ne érintené súlyosan: olyan mértékben szálltak el az árak, hogy az emberek 80 százalékának rosszabb a pénzügyi helyzete, mint egy évvel ezelőtt - ez derül ki a Pénzcentrum legújabb, 25 ezer olvasó által kitöltött, nem reprezentatív kutatásából. De fény derült arra is, hogy elsősorban a fővárosi vállalkozók érzik úgy, hogy anyagilag még mindig stabil lábakon állnak, legkevésbé pedig észak-magyarországiak, a nyugdíjasok helyzete pedig sok helyen egyenesen kilátástalan. A kitöltők 90,1 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy év alatt az infláció hatására megváltoztak a pénzköltési szokásai, és 73 százalékuk volt kénytelen elhalasztani nem létfontosságú kiadást az utóbbi 3 hónapban.

Szeptember első hetében indította el felmérését a Pénzcentrum, amely a magyar háztartások anyagi helyzetét mérte fel, leginkább az infláció és az energiaárak elszabadulása miatti életszínvonal alakulására voltunk kíváncsiak. A felmérésben rekordsokan, több mint 25 ezren vettek részt és töltötték ki a kérdőívet. Ez is jól mutatja, hogy ez most egy olyan téma, ami rengeteg magyart foglalkoztat. Nem csoda, az infláció emelkedését mindenki a saját bőrén érzi, ennek egyik legfőbb oka pedig az, hogy az összes termék és szolgáltatás közül az élelmiszerek árai nőnek a leggyorsabban.

Az egészen pontosan 25 136 fő által kitöltött, nem reprezentatív kérdőívünk eredményeiből az derül ki, hogy a magyarok földet értek: 90,1 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egy év alatt az infláció hatására megváltoztak a pénzköltési szokásai, és 73 százalékuk volt kénytelen elhalasztani nem létfontosságú kiadást az utóbbi 3 hónapban. Az összesen 22 kérdést tartalmazó felmérésnek csak az első hramadát dolgozta most fel a portál, de jövő héten érkezik a 2. és a 3. rész is a felmérésnek.

Mennyire elégedettek a magyarok az életszínvonaluk alakulásával az utóbbi egy évben? Hogyan jellemeznék a saját pénzügyi helyzetüket? Változtak-e a pénzköltési szokásaik? Ilyen és hasonló kérdésekre válaszoltak a kitöltők. A Pénzcentrum pedig cikkében elemezte a válaszokat, amely ide kattintva már olvasható is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

pénzcentrum

infláció

pénzköltés

felmérés

kutatás

pénzköltési szokások

spórolás

háztartás

energiaárak

rezsiemelkedés