Elkeserítő adatok, a vártnál is gyengébb lett az őszi betakarítás: áruhiány jöhet ebben a megyében?

MTI   
  Megosztom
Elkeserítő adatok, a vártnál is gyengébb lett az őszi betakarítás: áruhiány jöhet ebben a megyében?

Az előzetes, nem túl optimista várakozásnál is gyengébb lettek a termésátlagok az őszi betakarításon Békés megyében, különösen kukoricából és szójából termett kevés - közölte a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára. 

Barabás Béla elmondta, a napraforgóból 86 ezer hektárról átlagosan 1,2 tonna termést takarítottak be (tavaly 2,6 tonna/hektár volt az átlag); ott lett jobb (akár 3,5-4 tonnás a termésátlag), ahol öntöztek. Kukoricát csaknem 93 ezer hektáron termesztettek, ám a területek 60 százalékát be kellett silózni. A maradék területen - jelenleg 90 százalékos betakarítottság mellett - hektáronként 1 tonnás a megyei termésátlag. A korábbi évet 4,5 tonnás termésátlaggal tragikusnak nevezték; 2020-ban volt a rekordév, 8,2 tonnás hektáronkénti megyei átlaggal. A titkár elmondta, egy hektár termelési költsége - szárítással együtt - 600-700 ezer forint között mozgott; az öntözés körülbelül 200 ezer forintos többletköltséget jelentett hektáronként.

A kalászosoknál szerény vagy nullás gazdálkodási eredményeket lehetett csak elérni; az őszi vetésű növényeknél viszont veszteséget könyvelnek el a gazdák. A negatív szaldón az csökkenthet valamennyit, ha sikerül a tavalyi készlet egy részét felhasználni

- jegyezte meg.

A Békés Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság legutóbbi ülésén elhangzott, hogy jelentős mértékben lecsökkent az őszi alapműtrágyák kihelyezése; a kis- és közepes gazdaságok az idén gyakorlatilag nem juttatnak ki műtrágyát. Barabás Béla szerint - bár a jelenleg kikelt kultúrák jó fejlettségi állapotban vannak a csapadékos szeptembernek köszönhetően - a visszafogott tápanyag-utánpótlás jövőre okozhat terméskiesését.

A rossz termés következtében kialakult takarmányhiányról szólva a titkár elmondta:

a rozzsal kevert tömegtakarmány minősége elmarad a korábbi évekétől; a Dunántúlról vagy külföldről hozott import pedig a szállítási költségek miatt drága. Van olyan sertéstartó telep Békésben, ahol felszámolták az állatállományt és csak bértartást vállalnak; és tud olyanról is, ahol 30 százalékkal csökkentették a sertésállományt. Erről pontosabb képet év végén lehet látni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Megyei Igazgatóságának adatai szerint őszi búzát az előző évi 93 ezer helyett 105 ezer; őszi árpát 24 ezer helyett 32 ezer; őszi káposztarepcét pedig 7500 hektáron terveznek termeszteni a gazdák; a területek nagy részén már el is végezték a vetést. Idén csaknem 7300 kárenyhítési kérelmet adtak be; amely meghaladja a 205 ezer hektárt. Kukoricánál Békés megyében a 93 ezer hektár vetésterület csaknem 90 százalékát bejelentették; a táblák 36 százalékát 90 százalék feletti hozamcsökkenésre adták be - hangzott el a koordinációs bizottság ülésén.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

békés megye

békés megyei mezőgazdasági szövetség

termés

termésmennyiség