Egyre több gazda fekteti ebbe a pénzét: megindult a roham ezekért a gépekért

Agrárszektor   
  Megosztom
Egyre több gazda fekteti ebbe a pénzét: megindult a roham ezekért a gépekért

A precíziós gazdálkodást támogató pályázat alapvetően megváltoztatta azt, hogy milyen mezőgazdasági gépeket kerestek az utóbbi időben a magyar gazdák - mondta az Agrárszektornak Illés Zoltán, az AGROTEC Magyarország Kft. ügyvezetője. Az elmúlt hónapok történései, az alapanyagok, a gépek és az energia árának emelkedése, valamint az idei évet meghatározó aszály azonban súlyos döntés elé állította az ágazat azon szereplőit, akik komolyabb beruházásokat, fejlesztéseket terveztek. A szakember beszélt arról is, hogy mely gépkategóriák és géptípusok voltak a nagy beszerzési láz nyertesei, és melyek forgalma esett vissza, illetve hogy milyen nehézségek tapasztalhatóak az öntözéses gazdálkodás alá vont területek bővítése, és az öntözési rendszerek kiépítése terén.

A portál több dolgoról is kérdezte a szakembert: első körben arról faggatták, hogy az alkatrész- és chiphiány rendkívüli mértékben befolyásolja a mezőgazdasági gépek gyártását, és ezzel együtt a forgalmazását is. Hogy akadtak-e fennakadások, problémák az ellátásban? Arról a szakértő azt mondta, hogy:

Szerintünk a chiphiány már sokkal kevésbé érezteti a hatását a gépek szállítási határidejében, mint mondjuk egy évvel ezelőtt, amikor hirtelen megnőttek ezek a szállítási határidők. Az általunk forgalmazott termékeknél azt tapasztaltuk, hogy idén nyáron nagy változások voltak ilyen téren, és a gyártók sokkal kevésbé hivatkoznak erre a fajta problémára. Mindemellett azért vannak olyan részelemek, amelyek továbbra is problémát jelentenek a gyártás folyamán, ezek elsősorban a gumi, illetve a hajtóművi beszállítói körből származó dolgok. Jellemzően azt lehet mondani, hogy aki a standardtól eltérő, nagyon egyedi kivitelt, egyedi felszereltséggel rendelkező gépet akar rendelni, azoknak az átfutási ideje továbbra is elég hosszú, ha viszont nem, akkor javult a helyzet. De ez elsősorban az európai gyártásokra érvényes. Ha valakinek Amerikából kell gép, ott továbbra is fennállnak a problémák, ugyanis az amerikaiak inkább a saját belső piacukra összpontosítanak, és csak ezt követi az egyéb igények kiszolgálása.

Az interjú során arra is kitértek, hogy 2022-ben az előző évhez képest határozottan felpörgött a mezőgazdasági gépek piaca, a magyar gazdák és vállalkozások komoly beszerzéseket hajtottak végre. Hogy mi lehetett ennek az oka? Illés Zoltán szerint a magyarországi gépbeszerzéseket nagy mértékben befolyásolta az a körülmény, hogy az elmúlt időszakban jelentős támogatási programok voltak, amik érintették a gépforgalmazást is. Mindenki számára ismert a precíziós pályázat, amelyben előszőr csaknem 200 milliárdnyi gépértéket céloztak meg, de ha jól tudom, ennek már csaknem a duplája kapott pozitív elbírálást. Ez komoly hatással volt arra is, hogy a gazdálkodók milyen gépek iránt érdeklődtek. Egyértelműen ki volt kötve a pályázatban, hogy a precíziós megoldásokkal ellátott gépek jöhetnek csak számításba. Ugyanígy jelentős volt az állattenyésztés technológiai korszerűsítéséhez kapcsolódó gépek iránti igény is, illetve a kertészeti gépek iránti érdeklődés is.

Az eddigiektől eltérően ezekbe traktorok, erőgépek is bekerülhettek bizonyos értékhatárig, illetve bizonyos motorteljesítményig. Akik ebben a körben gondolkodtak, még azok is magasabb felszereltségű, magasabb technikai színvonalú gépet próbáltak ide betenni. Ebben a kategóriában eddig az egyszerűbb megoldásokat favorizálták a gazdák, de most mind az erőátvitelt, mind a kényelmi komfortot tekintve a magasabb felszereltséget keresték. A növényvédelmi vagy a tápanyag-utánpótlásra használt munka- és célgépekre is igaz ez, komoly súlymérős, precíziós, változtatható dózisú kijuttatást lehetővé tevő gépeket adtunk el javarészt

- tette hozzá.

Mint mondta, ez természetesen az értékesített gépek árában is jelentkezett. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet által készített negyedéves statisztikák alapján egy gép átlagárának a növekedése nemcsak abból adódik, hogy a gyártók növelték az árakat, vagy hogy a forint gyengült, hanem abból is, hogy lényegesen magasabb színvonalú, magasabb specifikációjú gépek kerültek eladásra. A végösszegekben ez sok százalékot tud jelenteni. Egy 20 millió forintba kerülő permetezőből nagyon könnyű 30 millióst csinálni. Ráadásul az esetek nagy részében ez nem a felcicomázást jelenti, hanem egyrészt olyan extrákat, amelyekkel a gépek kapacitása jobban kihasználható, vagy kicsit könnyebbé teszi a kezelő munkáját, ezért az nem fárad el annyira a nap végére, kevesebb veszteséggel dolgozik, kevesebb műtrágya, illetve növényvédő szer felhasználásával, vagy hogy nem szór ki feleslegesen vetőmagot. A kombájnoknál is látjuk ezt a tendenciát, van egy törekvés a nagyobb kapacitás elérésére, hiszen egyre kevesebb a rendelkezésre álló munkaerő, ahol eddig három kombájnnal arattak, szeretnének kettővel.

Elmondható, hogy évről évre kimutatható a teljesítménynövekedés. Ez természetesen együtt jár az átlagár emelkedésével is. A 2021-eshez képest a gépes forgalmunk időarányosan csaknem 80%-kal nőtt. De ez csakis ezeknek a pályázatoknak köszönhető, amik elég gyorsan kifutnak, és az a kérdés, hogy ezt követően hogyan lesz tovább

- emelte ki Illés Zoltán.

A részletes interjú itt olvasható tovább.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

agrarszektor

gépvásárlás

mezőgazdasági gépek