Figyelmeztetés érkezett a rezsiről: ezt jó, ha minden magyar tudja az áramszámlákról

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelmeztetés érkezett a rezsiről: ezt jó, ha minden magyar tudja az áramszámlákról

A zavartalan és folyamatos ellátás érdekében fontos, hogy a versenypiaci villamosenergia-felhasználók minél előbb vizsgálják meg árambeszerzési szerződéseiket és gondoskodjanak azok mielőbbi megkötéséről, illetve megújításáról - hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Közleményükben jelezték, hogy a versenypiaci villamosenergia-kereskedelmi szerződések többnyire a naptári évhez igazodnak. A tájékoztatás szerint az elmúlt hónapok geopolitikai és makrogazdasági eseményei jelentős változásokat hoztak az energiaellátási szerződések, illetve az ajánlati feltételek terén is. Az árak változékonysága sokkal kockázatosabbá és költségesebbé teszi a korábbi időszakokra jellemző fix árazású szerződéses ajánlatok kiadását, elfogadását.

Mindez várhatóan a villamosenergia-kereskedők kockázatkezelési gyakorlatának jelentős változását eredményezi, egyebek mellett a fizetési feltételek szigorodását, a rugalmassági engedmények visszaszorulását, az átvételi kötelezettségek megjelenését vagy szigorodását a szerződéses feltételekben, valamint jelentősen lerövidülhet az ajánlati kötöttség kereskedők által vállalt időtartama. A felhasználók részéről most különösen fontos lesz az ajánlatok értékelése és az adott helyzetnek megfelelő legjobb ajánlat kiválasztása

- hangsúlyozta a MEKH.

A kereskedőváltás jogszabályban garantált határidőit figyelembe véve a jövő évre vonatkozó villamosenergia-beszerzéseket technikailag december 10-ig van lehetőség biztonságosan lezárni - emelte ki az energiahivatal. Az energiapiaci folyamatok, illetve a világpolitikai helyzet változékony hatásai mellett is a legfontosabb a hazai felhasználók ellátásbiztonsága. A hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri az energiaárak alakulását, és naprakész információkkal rendelkezik a hazai villamosenergia-piac állapotáról - közölte a MEKH.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mekh

rezsiárak

villamosenergia

áram

áramszámla