Több ezer forintba is kerülhet, ha most táraznál be gyógyteákból a téli hónapokra: mutatjuk az árakat

HelloVidék   
  Megosztom
Több ezer forintba is kerülhet, ha most táraznál be gyógyteákból a téli hónapokra: mutatjuk az árakat

A világon a víz után a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a tea. A magyarok leginkább a téli hónapokban fogyasztják, pedig szakemberek szerint egész évben ajánlott lenne, hiszen a rendszeres teázás jelentősen hozzájárul a napi folyadékbevitelhez, emellett pozitív hatással lehet az egészségre is. Milyenek vajon a hazai teafogyasztási adatok? Mit és miért érdemes inni? Ennek jártunk most utána.

A Future Market Insights jelentése szerint, a gyógynövénytea globális értékesítése a 2022–2032-es előrejelzési időszakban várhatóan 7,1%-os emelkedést fog elérni. Mint írják, az ázsiai csendes-óceáni térség várhatóan a legjövedelmezőbb és leggyorsabban növekvő gyógytea piac lesz az előrejelzési időszakban. A gyógytea világszerte elterjedt. A gyógynövénytea piac az utóbbi időben lendületet kapott, mivel nőtt a tudatosság a táplálkozással, élelmiszerfogyasztással kapcsolatban.

A jelenlegi helyzetben a gyógyteát a gyógyszerek természetes helyettesítőjeként használják. A fogyasztók kedvelik a különböző ízváltozatokat, ezek közül a legismertebb és legkedveltebbek:

  • a borsmenta tea,
  • zöld tea,
  • ginzeng tea,
  • kamilla tea,
  • fahéj tea,
  • gyömbér tea.

A növekvő elhízás egy másik tényező, amely a fogyasztókat a gyógytea felé vonzza. A WHO szerint a 18 éves és idősebb felnőttek több mint 30%-a túlsúlyos, és több mint 13%-a elhízott. Ami az alapanyagokat illeti, a zöld tea uralja a gyógyteák piacát. Ez azzal magyarázható, hogy a fiatalok nagyon nyitottak a zöld tea felé, mivel az rendkívül egészséges. A Harvard Medical School szerint, a zöld teában flavonoidok vannak, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin lebomlását, csökkentik a véralvadást és javítják az erek működését.

A gyömbér gyógytea a második a sorban. Kutatások szerint, az osteoarthritisben és rheumatoid arthritisben szenvedők megerősítették, hogy a gyömbértea gyulladáscsökkentő tulajdonságai előnyösek voltak számukra. A gyömbér bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek jól használhatók torokfertőzések esetén.

Mit mutatnak a hazai adatok?

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a tea és kávé feldolgozó szakágazat a NAV 2019. évi adatbázisa alapján 85,9 százalékban hazai magán-tulajdonban volt, 13,3 százaléka belföldi társasági tulaj-donban és mindössze 0,8 százaléka volt csak külföldi vállalkozás kezében.

A teafeldolgozó vonalról 2020-ban 11 telephely küldött adatot. A beérkezett adatok alapján a vizsgált időszakban 289 tonna teafüvet dolgoztak fel. Az adatszolgáltatásban részt vevő vállalkozások közül 7 cég végezte a 1083-as szakágazatot (Tea, kávé fel-dolgozása) főtevékenységként, a fennmaradó cég ki-egészítő munkafolyamatként foglalkozott vele. A vonal súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 45,8 százalékot tett ki a vizsgált időszakban. A gyártósor átlagosan 181 napon át működött, napi 8 órában 2020-ban. A vonal óránkénti műszaki kapacitása 377,3 kg volt. A TOP 5 gyártó cég az éves termelés 93 százalékát biztosította a tárgyévben, súlyozott átlagos kapacitáski-használtsága pedig 44,3 százalékot tett ki.

Mennyit iszik a magyar?

A világon a víz után a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a tea. A rendszeres teázás jelentősen hozzájárul a napi folyadékbevitelhez, és emellett pozitív hatással lehet az egészségre is. A világ legtöbbet teázó nemzete a török; évente és fejenként mintegy 3,2 kg teafűből készítenek maguknak ízletes italt. Közvetlen szomszédunkban, Romániában viszont mindössze 70 gramm az éves fogyasztás, amivel a sorrend másik végén tartózkodnak.

Bár mi, magyarok ez utóbbinál közel négyszer többet használunk a forró frissítőhöz, az éves 278 grammos hazai felhasználás nem mondható kiemelkedőnek. Ennek egyik lehetséges oka a forgalom szezonális megoszlása: a legtöbb tea az év első és utolsó negyedévében, tehát a hideg hónapokban fogy nálunk.

A TÉT Platform egy korábbi felmérésében vizsgálta a 11-18 éves fiatalok táplálkozását, a felmérés adatai alapján a korcsoport tagjai közül szinte mindenki (96 százalék) fogyaszt rendszeresen teát, átlagosan 199 milliliter/nap mennyiségben, tehát a fiatalok körében ez az egyik legkedveltebb ital. Azonban a fogyasztás az életkor emelkedésével rohamosan csökken, a 17-18 évesek már csak alig másfél decilitert (138 milliliter) isznak átlagosan.

Változtak a fogyasztási szokások is

A fogyasztási adatok szerint az elmúlt évtizedben nagyot változott a magyarok teafogyasztása: míg korábban a hagyományos fekete teák voltak az egyeduralkodók, mára arányuk 20 százalék alá csökkent a teljes értékesített mennyiségben. Sokkal több fogy ugyanis a gyümölcsízesítésű, gyümölcsdarabkákból készült és a herbateákból, amelyek együtt a vásárlások több mint felét adják. A zöld (és fehér) tea vásárlásai az eladások mintegy tizedét adják összesen. A jeges teák – ezek jellegzetesen nyári termékek – kedveltnek számítanak, az iparági szövetség adatai szerint mintegy tíz litert iszunk évente és fejenként.

De miért is érdemes teázni?

A tea jótékony – vagy annak vélt – hatásait évtizedek óta vizsgálják a kutatók. A hagyományosan sok teát fogyasztó távol-keleti nemzetek (pl. Japán) lakosainak körében kimutathatóan alacsonyabb a tumoros betegségek száma, és azt is megfigyelték, hogy rendszeres, nagyobb mennyiségű (napi 1-1,5 liter) zöld tea fogyasztás esetén csökken bizonyos gyomor-bélrendszeri daganat előfordulásának esélye.

A hatás főleg a zöld tea fogyasztásakor volt kifejezett, de a fekete teák esetén is megfigyelték. Mindenkit érinthet azonban az, hogy a tea bizonyítottan védő hatással van a fogakra, ha cukor nélkül fogyasztják. Teaivás után csökken a szánkban a baktériumok száma, így azok kevésbé tudnak plakkot képezni, és csökken a nyálban lévő amiláz enzim aktivitása is, amely a szénhidrátokat egyszerű, de fogkárosító cukrokká bontja a szánkban. Mindemellett érdemes még a védőhatások közé sorolni a teák magas fluor- és mangántartalmát is.

A pozitív élettani hatások főleg a teában található antioxidáns jellegű anyagoknak köszönhetők. A teában a polifenolok csoportjába tartozó flavonoidoknak is van antioxidáns hatása, azaz képesek reakcióba lépni a szervezetünkben lévő szabad gyökökkel és semlegesíteni azok hatását. A legtöbb kutató az epigallokatechin-3-gallátnak, azaz az EGCG-nek tulajdonítja a tumoros betegségeket megelőző hatást, melyet már állatkísérletekkel is igazoltak. Az antioxidáns hatású vegyületek legnagyobb mennyiségben a zöld teában fordulnak elő, de van bőven a fekete teában is; egy csészében 200 mg körüli mennyiség található meg belőlük.

Mennyibe kerülnek a legkedveltebb teák a boltokban?

Ahogy fentebb írtuk, a fogyasztók kedvelik a különböző ízváltozatokat. Télen a gyümölcsteák mellett, aki gyógyteákhoz nyúl, legtöbb esetben a a borsmenta, ginzeng, kamilla, gyömbés és zöld teát választja. Most ennek mentén megnéztük a nagyobb áruházak online kínálatát, mennyibe kerül, ha most táraznánk be pár dobozzal a téli hónapokra. Lássuk!

  • Auchan online polcain a kamilla tea 205-759 Ft, a zöld tea 349-2869 Ft, gyömbér tea 699-1499 Ft, borsmenta tea 549-759 Ft.
  • A Tesco online webshopjában a kamilla tea 315 Ft, a zöld tea 469-999 Ft, a gyömbér tea 699-759 Ft, a borsmenta tea pedig 315 Ft.
  • A Spar webshopjában a kamilla tea 199-749 Ft, a zöld tea 599-1999 Ft, a gyömbér tea 619-1999 Ft, a borsmenta 599-989 Ft.

Ahogy az árakat nézzük, több ezer forintba is kerülhet, ha most döntünk úgy, hogy betárazunk gyógyteából a téli hónapokra. Persze, ha figyelmesek vagyunk könnyen kifoghatunk akciókat vagy, ha megelégszünk a kisebb márkákkal, áruházak saját márkás termékeivel, akkor alacsonyabb áron is hozzájuthatunk ezekhez a teákhoz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tea

teafogyasztás