Nesze neked árstop: így is zsebbenyúlós finomság lesz az advent sláger süteménye

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Nesze neked árstop: így is zsebbenyúlós finomság lesz az advent sláger süteménye

Talán meglepő, de az adventi időszak egyik legfontosabb alapanyaga, a méz, jóval olcsóbban szerezhető be a kézműves piacokon, mint a multiknál és az egyéb élelmiszerboltokban. Bár ez a csemege ott sem olcsó, mégis megéri ilyenkor a piacon bevásárolni belőle, hisz a november és december kihagyhatatlan aprósüteménye, a mézeskalács alapvető összetev őjéről van szó. Ez a finomság pedig egy asztalról sem hiányozhat még most, a válság idején sem. Mutatjuk a legfinomabb receptet is.

Elképesztően megdrágult a méz Magyarországon az elmúlt években. Amíg 2002-ben még átlagosan 878 forintért vehettünk egy kiló mézet, 2021-ben ez a szám már a háromszorosára nőtt. A 2022-es év felemás eredményekkel zárul: voltak olyan dunántúli méhészetek, amelyek rekordévet tudhatnak maguk mögött, míg az ország déli felében tevékenykedő méhészetek, különösen a Homokhátságon, megszenvedték az aszályt. A statisztikák azt mutatják, hogy az akácméznek kiemelkedő éve a mostani, egészen konkrétan 10 éve nem született olyan jó akácméztermés, mint idén, de jól mézelt a repce és az ezüst hárs is.

A méz soha nem tartozott az olcsóbb élelmiszerek közé, ahogy arról korábban írtunk, már 2002-ben is átlagosan 878 forintot kértek el a fogyasztóktól kilójáért. Azóta azonban jóformán folyamatosan emelkedett a méz fogyasztói átlagára és ha volt is egy-egy kis csökkenés (2006-ban és 2016-ban), az nem bizonyult tartósnak. 2002 és 2021 között a méz fogyasztói átlagára 177%-kal drágult meg, vagyis csaknem háromszorosára emelkedett - derült ki a KSH adataiból.

Nem mindegy azonban, hol és kitől szerzi be az ember ezt az élelmiszert. A multikban és az élelmiszerboltokban a felvásárlási ár akár háromszorosáért, a piacokra és vásárokra jellemző fogyasztói áraknak pedig a kétszereséért kínálják a mézet. A boltokban kapható mézek még a legoptimistább becslések szerint is legalább ezer forinttal drágábbak a piacokon tapasztalható áraknál. A méhészek arra biztatják a fogyasztókat, hogy közvetlenül a termelőtől szerezzék be az őszi-téli mézszükségletüket.

Ez a helyzet a kézműves mézzel vidéken

A hajdúböszörményi Kupás Méhészet tulajdonosa elmondta kérdésünkre, hogy a kézműves mézet előállító kistermelők annak ellenére is bajban vannak, hogy idén jól alakult a hazai méztermés, egyes területek, például a Homokhátság kivételével, ahol az aszály elvitte az összes virágmézet.

Az a visszás helyzet állt elő, hogy bár a tendenciák szerint a multiknál olcsóbbnak kellene lennie a méznek, mint a míves, kistermelői méznek, a nagyobb boltláncokban mégis a duplájába kerül idén a méz, mint nálunk. Tulajdonképpen féláron adjuk a mézünket, az akác kilója nálunk 3500 forint, egy multinál ellenben 5000-7000 ezer forint közötti kilóáron mozog, miközben hordósan 1800 Ft-ot adnak egy kiló akácért a felvásárlók. Ha megnézzük, hogy a kézműves sör literét 900 forintért csapolják, a boltban pedig ennek a töredékéért vehetünk nagyipari előállításút, akkor láthatjuk, mennyire visszás most a mézpiac alakulása.

A mézet különösen sújtja az idei válság, hiszen az emberek először a luxuscikkeken spórolnak, manapság pedig már a méz is ez a kategória, bármennyire is egészséges, és fogyaszthatnánk belőle jóval többet az ajánlások szerint. Nem elég, hogy az országban túltermelés lett a termékből 2022-ben, de az európai piac is bedőlt, egyrészt így az értékesítéssel is gondok vannak.

Ennek az okai között fellelhető az, hogy az ukrán piacról vámmentesen és ellenőrizetlenül ömlik a méz Európába, valamint egyfajta keresletcsökkennés is végbement, hiszen a méz nem tartozik az alapvető élelmiszerek sorába, és most jobban spórolnak az emberek.

Novembertől tízszeres mennyiségben fogy a méz

Novemberben fellendül a piac, az adventi időszakban közel tízszeres mennyiséget vesznek az emberek. A legtöbbet virágmézből adunk el, ennek kilóját 2200 forintért értékesítjük. Tudni kell, hogy nyáron nagyon kevés mézet vesznek az emberek, és szeptembertől egyfajta fokozatos fellendülés érezhető, ami a csúcspontját december elejére éri majd el, ilyenkor úgy a korábbi mézmennyiség tízszeresét adjuk el. Idén is ez a tendencia látszik érvényesülni

- osztotta meg velünk a Kupás Méhészet tulajdonosa, aki azt is elmondta, hogy ilyenkor sokan keresik a különlegességeket is akár ajándéknak is, jól fogy a galagonya, a mézontófű, a lépesméz vagy az ízesített mézek, például a levendulás is.

Drága lesz idén a mézeskalács

Bár a búzafinomlisztre bevezetett árstopot a kormány december 31-ig meghosszabbította, a karácsony kihagyhatatlan édessége, a mézeskalács idén igencsak zsebbnyúlós csemege lesz. Persze készíthetünk olyat is, amelyikbe kevesebbet teszünk az édes nyalánkságból, de karácsony előtt azért megadja az ember a módját. Ráadásul a másik drága hozzávaló, a vaj ára is nagyon elszállt, a szárított diófélékről és aszalt gyümölcsfélékről nem is beszélve, amelyekkel ízlés szerint tovább gazdagíthatjuk a süteményünket, vagy díszíthetjük a tetejét.

Az alábbi recept hozzávalóinak árát kiszámolva, az egy adag mézeskalácshoz való lisztet 200 forintért beszerezhetjük, ha beérjük a gyengébb minőségű, árstopos termékkel, a virágmézet termelőtől 1100 forintért megvehetjük, a 200 gramm vajat a Tesco sajátmárkás termékét megvásárolva már 879 forintért megkapjuk. 200 gramm cukor ára, ha maradunk a Tesco márkánál, 50 Ft, 2 egész tojás 240 Ft, de ebből kell összesen hat, mivel a sárgájából kell plusz 4 darab, ez így összesen már 720 forint. Ha mézeskalács fűszerkevérek veszünk, akkor akár már 300 forintból kijöhet a fűszerezés. Porcukrot mi magunk is készíthetünk, de 200 grammot körülbelül 120 forintért be is szerezhetünk. Ha még veszünk 10 dkg olajos magvat és 10 dkg aszalt gyümölcsöt a díszítéshez, azokra is számolnunk kell összesen legalább 500-500 forintot. Vagyis a lenti adag süteményünk ára 2022 novemberében: 4369 forint alsó hangon.

A legfinomabb mézeskalács

Ez egy jó nagy adaghoz lesz elegendő, de mind jól tudjuk, hogy az adventi időszakban nem lehet túl sokat sütni belőle.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 500 g méz
  • 200 g vaj
  • 200 g cukor
  • 2 egész tojás
  • 4 tojássárgája
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 4 tk. őrölt fahéj
  • 3 tk. szárított gyömbér
  • 1,5 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 tk. őrölt szegfűbors
  • pár csipet őrölt szerecsendió
  • egy csipet só

Elkészítése:

  • A mézeskalács elkészítéséhez elsőként keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket egy nagy tálban.
  • Melegítsd fel a mézet egy lábasban alacsony lángon, amíg folyós nem lesz, még jobb, ha mindezt vízfürdő felett végzed.
  • Add hozzá a cukrot és a vajat, és hagyd, hogy teljesen feloldódjanak.
  • Eközben egy másik tálban verd fel a tojásokat és a tojássárgáját.
  • A mézes-vajas-cukros keveréket hagyd kézmelegre visszahűlni, ekkor add hozzá a tojásokat (különben kicsapódik a meleg masszában). Keverd el jól a tojásokkal az egészet, hogy egynemű legyen.
  • Ezután öntsd a tojásos-mézes keveréket a száraz hozzávalókhoz. Egy kanállal, fakanállal vagy spatulával keverd el, amíg a liszt teljesen el nem tűnik benne.
  • Fóliával letakarva, hűtőben pihentesd egy éjszakán át a tésztát.
  • Sütés előtt melegítsd elő 180 Celsius fokra a sütőt, légkeverést ne használj.
  • Kisebb adagokban, lisztezett deszkán vagy munkapulton nyújtsd ki fél cm vastagra a tésztát. Szaggasd ki tetszés szerinti mézeskalács formákkal.
  • A tészta vastagsága ízlés kérdése. A fél cm-re nyújtott a “hagyományos”, de lehet ennél vastagabbra is hagyni, vagy vékonyabbra nyújtani, ha a sütés mesterei vagyunk.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd a kiszaggatott formákat, és 8 perc alatt süsd ki (mikor aranysárga, már jó).

A mézeskalács fűszerezése:

A mézeskalács fűszerezése teljesen egyedi lehet. Itthon leginkább az őrölt fahéj és szegfűszeg jellemző, és sokan tesznek bele reszelt citromhéjat is, de gyömbérrel vagy kardamommal megbolondítva igazán különleges lesz a végeredmény.

A mézeskalács díszítése máz használatával

Díszítéshez a máz hozzávalói:

  • 1 db tojásfehérje
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 200 g porcukor
  • 1 tk citromlé

A mézeskalács máz elkészítése

  • Üssük egy tányérba a tojásfehérjét, keverjük el benne a citromlevet. Habverőben habosítsunk rajta egy keveset - nem kemény hab verése a cél!
  • Keverjük el az átszitált porcukrot az étkezési keményítővel, majd apránként adagoljuk a tojásfehérjéhez, sűrű kevergetés közben (a legjobb, ha egy pohár alját használjuk hozzá).
  • Amikor kellőképpen masszív mézeskalács máz jött létre, töltsük a mázat habzsákokba (ha nincs, egy-egy zacskó is megteszi), vágjunk apró lyukat a végére és kezdődhet is a mézeskalács díszítése!

A mézeskalács díszítésekor nem kötelező a süti mázzal való írása, különböző aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, drazsékkal és cukorkákkal is megtűzdelhetjük. Ha dióféléket, aszalt gyümölcsöket szánunk díszítőnek, még sütés előtt nyomkodjuk a tésztába. Az egyéb díszítőket cukormázzal ragasszuk a kész süteményre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

méz

mézeskalács

sütemény

recept

advent

méhészek

kupás méhészet